https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

BeleTinke pozlatele v Italiji: »Žirante je navdušila naša energija«

05.05.2017 ob 7:00  

Vokalna skupina BeleTinke je med prvomajskimi prazniki znova pokazala svoje vokalno znanje ter navdušila občinstvo in žirijo v sosednji Italiji. Mednarodno tekmovanje Venezia in Musica 2017 je potekalo v mestecu Caorle, urico oddaljeno iz Benetk. Polne vtisov po osvojenem zlatem priznanju in posebnem priznanju za izvedbo Coprnice Zofke so se dekleta vrnila v Pomurje, mi pa smo se o njihovem nastopu pogovorili z vodjo skupine Tjašo Šimonko.


Po kakšnih kriterijih ste se uvrstile na tekmovanje Venezia in Musica oz. kako je potekala pot do tja?

To je bilo četrto mednarodno tekmovanje, ki smo se ga v svojih 4 letih delovanja udeležile. Tekmovanja izbiramo skupaj. Je seveda najprej potrebno poslati note in novejše zvočne posnetke skupine, na podlagi katerih se odločajo, če zbor na tekmovanje sprejmejo. Mislim, da kriteriji za to niso tako strogi. Vse je odvisno od tega, kaj pokažeš potem na samem tekmovanju. Za tekmovanje je potrebnih kar veliko pevskih priprav in moram pohvaliti moje punce, da so se res zelo trudile. Tudi finančni zalogaj je velik. Pri tem so nam pomagali nekateri sponzorji, občina Beltinci in KUD Beltinci, pa tudi poslušalci, ki so prišli na naša dva koncerta aprila, s svojimi prostovoljnimi prispevki. Vsem, ki so nam pomagali, smo neizmerno hvaležne.

Koliko je bilo nastopajočih in od kod so bili vaši konkurentje?

Tekmovalnih zborov nas je bilo 10. Nekateri so tekmovali v več kategorijah, me smo letos samo v eni in sicer kategoriji A4, komorni zbori.

Vesele smo, da na tekmovanju nismo bile edini pevski zbor iz Slovenije. Poleg nas so na tekmovanju peli Komorni zbor Fran Gerbič iz Rakeka, pod vodstvom Jožeta Rajka (z njimi se poznamo že s tekmovanja v Pragi) in APZ Celje, pod vodstvom Katje Florjančič. Poleg slovenskih zasedb so na tekmovanju zapeli še zbori iz Madžarske, Italije, Nemčije, Švedske in Tajske.

S katerimi skladbami ste se predstavile v Italiji?

Za to tekmovanje smo izbrale pesmi, ki smo jih že pele na prejšnjih treh tekmovanjih. Izbrale smo tiste, za katere smo menile, da iz njih lahko naredimo še več in ki so ustrezale kriterijem kategorije, v kateri smo tekmovale. To so bile skladbe Chi la gagliarda (renesančna), Ma hvězda, ki je skladba romantičnega skladatelja Bedřicha Smetane, Goske slovenskega skladatelja Radovana Gobca in Coprnico Zofko, za katero je besedilo napisala Svetlana Makarovič, glasbo pa Uršula Jašovec.

Ker smo se še z dvema zboroma uvrstile v tekmovanje za grand prix, smo morale zapeti še dve pesmi in sicer Zeleni polog, rezijanska ljudska v priredbi Pavleta Merkuja in Turót eszik a cigány (dve madžarski ljudski) v priredbi Kodálya Zoltána. V grand prixu je zasluženo zmagal Švedski zbor, nismo pa nič razočarane, saj je že biti med najboljši zelo velik uspeh.

Poleg tekmovanja in tekmovanja za grand prix pa smo nastopile še na prijateljskem koncertu v Caorle in tudi v Benetkah.

Kaj pomenita priznanji za dosedanje in nadaljnje delo?

Dobile smo zlato priznanje in priznanje za odlično izvedbo skladbe Coprnica Zofka – kaj si lahko še zbor želi? Res smo vesele, ker smo dobile potrdilo, da delamo dobro. Neprecenljivi so tudi dobri nasveti vseh žirantov, s katerimi sem po tekmovanju imela tudi razgovor.

Letos smo se odločile tudi, da je res skrajni čas, da začnemo še resneje delati na vokalni tehniki in sicer nam pri tem pomaga enkrat mesečno Nina Dominko. Moram reči, da se nam je to že zdaj obrestovalo, saj tako dobrih ocen nismo dobile še na nobenem tekmovanju.

S strani vseh treh žirantov pa je v prvi vrsti bila pohvaljena naša energija. Rekli so, da se čuti, da je ta zelo dobra med nami in tudi na občinstvo jo znamo prenesti. Res smo rade v družbi druga druge in prepričana sem, da je to tisto, kar ljudje pri nas zaznajo.

Kakšni so vaši načrti za prihajajoče mesece?

Sama pravim, da načrti vedno morajo biti, pa kakršni koli so, saj samo tako lahko zbor napreduje. Junija bomo šle posnet par pesmi v mariborski studio (to je bila nagrada za Sozvočenja 2016, ki jo bomo komaj sedaj izkoristile), pred tem pa nas še čaka nastop na pevskem festivalu v Ajdovščini. Jeseni se že pripravljamo na regijsko tekmovanje, ki bo v Gornji Radgoni, kjer upamo, da bomo sprejete.

Se odpravljate še kam v tujino?

Letos po vsej verjetnosti več ne. Vsaj na tekmovanje več ne gremo, saj je takšna odprava velik finančni zalogaj in si tega trenutno res ne moremo privoščiti. Če pa dobimo kakšno povabilo na koncert, pa se z veseljem odzovemo. Na takih tekmovanjih so veliko vredna tudi vsa nova poznanstva, ki jih zbor dobi. Letos smo ponovno dobile nekaj povabil, in sicer v Nemčijo in na Madžarsko. Če se bo to uresničilo, bo pa pokazal čas.

Kje vas lahko v bližnji prihodnosti slišimo v lokalnem okolju?

Ta petek dopoldne (opp. danes) nas čaka nastop v Beltincih na rekrutaciji, kjer bomo zapele v malo bolj okrnjeni zasedbi. Drugače pa v bližnji prihodnosti nimamo nobenih večjih zadev v Prekmurju. Dogovori pa potekajo že za jesen, pa tudi decembra zagotovo ne bo zmanjkal naš zdaj še tradicionalni božični koncert v Beltincih… A to je še daleč.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.