https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Alarmantno stanje: prebivalstvo v Prekmurju najmanj zdravo

04.05.2017 ob 11:00  

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil podatke o zdravstvenem stanju prebivalstva v slovenskih občinah v letu 2017, kjer so podatki za Prekmurske občine skrb vzbujajoči.

Kazalniki za Prekmurje, ki so podpovprečni, kažejo na slabše zdravje v Prekmurskih občinah.

Med Prekmurskimi občinami izstopa Občina Puconci, ki ima trinajst negativnih kazalnikov in samo dva pozitivna. Edina kazalnika, ki sta pozitivna, sta kazalnik bolniške odsotnosti, ki je nižji od slovenskega povprečja, ter kazalnik sosedske povezanosti, ki je dosti boljši od slovenskega povprečja. Puconska občina ima več bolezni, ki jih neposredno povezujejo z alkoholom, nad povprečjem je umrljivost zaradi vseh vrst raka in zaradi bolezni srca in ožilja, slaba pa je tudi mikrobiološka kakovost pitne vode. Nad povprečjem je tudi kazalnik prekomerno prehranjenih otrok, zelo visok je kazalnik otrok in mladostnikov z astmo (0-19 let), nizek pa je tudi telesni fitnes otrok.

Kot je včeraj za 24ur pojasnil župan Občine Puconci Ludvik Novak, slabo stanje pripisujejo predvsem dejstvu, da je v njihovi občini velik delež starejših občanov in kar 10 odstotkov prebivalcev pripadnikov romske populacije, ki se sooča z astmo. K zaskrbljujočemu stanju po njegovem mnenju prispeva tudi premalo gibanja tamkajšnjih občanov in prehranjevalne navade, saj Prekmurci zaužijejo več močne hrane. »Naši ljudje rajši imajo svinjsko ribico, kot ribo,« je dejal, prehranjevalne navade pa pripisal navadam, ki smo jih Prekmurci razvili skozi zgodovino.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Mestna občina Murska Sobota ima šest negativnih in štiri pozitivne kazalnike. Med negativnimi kazalniki je stopnja delovne aktivnosti, ki je nad povprečjem, nadpovprečna je splošno umrljivost in umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni, malo pa je tudi prejemnikov pomoči na domu. Med pozitivnimi kazalniki je ena najnižjih stopenj samomora v Sloveniji, dobra sosedska povezanost, nizka bolniška odsotnost in mikrobiološka kakovost vode.

Med kazalniki prometnih nesreč zaradi alkoholiziranih povzročiteljev sta visoko nad povprečjem občina Dobrovnik in Velika Polana. Občina Kobilje pa se lahko pohvali, saj tam ni bilo nobenega alkoholiziranega povzročitelja prometne nesreče.

Foto: northidahowellness.com

Telesni fitnes otrok je visoko pod povprečjem v občinah Šalovci, Kuzma, Cankova in Dobrovnik.

Kot navaj NIJZ "je telesni fitnes otrok del ocene gibalne učinkovitosti in kaže na nivo z zdravjem povezanega telesnega fitnesa posameznega otroka. Nizek nivo gibalne učinkovitosti je pokazatelj zdravstvenega tveganja, ki je lahko posledica telesne nedejavnosti, prekomerne prehranjenosti ali kombinacije obeh. Posledica telesne nedejavnosti sta nezadostna razvitost mišičnega sistema ter poslabšano fiziološko delovanje organizma, v kombinaciji z neustreznim načinom prehranjevanja pa vodi tudi v prekomerno hranjenost ali pa v zdravje ogrožujočo podhranjenost. V primeru, če otrok ne dosega zadovoljive ravni gibalne učinkovitosti in ni prekomerno prehranjen, je lahko vzrok neustreznega gibalnega razvoja nedejavni način življenja in uravnavanje telesne mase z odrekanjem hrani, najpogosteje pa je vzrok neustreznega gibalnega razvoja prevelika telesna masa, ki otroku onemogoča obvladovanje lastnega telesa. Takšno stanje povečuje tveganje poškodb v vsakdanjem življenju otroka in znižuje kvaliteto njegovega življenja, na dolgi rok pa vodi v resna tveganja srčno - žilnih in presnovnih bolezni".

Največje deleže predebelih otrok pa je v občinah Moravske Toplice, Hodoš, Šalovci, Kuzma, Dobrovnik in Cankova.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.