https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Mladi ob dnevu Evrope o skupni pripadnosti z vsemi evropskimi narodi

Rakičan, 9.5.2017  

Mladi udeleženci mladinske izmenjave Evropa miru iz Romunije, Slovenije, Nemčije in Slovenije so skozi mladinsko izmenjavo spoznavali, kaj pomeni biti evropski državljan in kako različne kulture vplivajo na evropsko državljanstvo.


Ob dnevu Evrope, ki ga obeležujemo 9. Maja, mladi pošiljajo svoje sporočilo z ugotovitvami  Evropejcem.

»Evropa zaenkrat vsekakor ni kot ZDA, kjer so vsi ponosni »Američani«. V Evropi se zaenkrat še vedno raje le pohvalimo s tem, iz katere države prihajamo in ne čutimo pripadnosti Evropi oz. EU.

Udeleženci na mladinski izmenjavi smo spoznavali, kaj pomeni biti evropski državljan in kaj nas združuje v miru. Danes ima beseda mir prav posebno vrednost, če pogledamo, kaj vse se dogaja na naši stari celini. Od begunske krize pa vse tja do različnih terorističnih napadov, ki so zavzeli Evropo. Mladi udeleženci iz Slovenije, Nemčije, Italije in Romunije smo skozi različne delavnice dokazali, da nas naše različne kulture povezujejo in nas delajo edinstvene. Raziskovali smo tudi zgodovino Evrope in ugotavljali, kaj so bili vzroki za izbruh nemirov. Vzroke smo primerjali in prišli do zaključkov, da so si vzroki skozi zgodovino zelo podobni. Udeleženci smo se dotaknili tudi človekovih pravic, kjer smo spoznavali, katere pravice imajo in odkrili veliko novega. Udeleženci smo velikokrat padli v različne zanimive debate, kjer smo odkrivali prednosti in slabosti Evropske Unije, dotaknili smo se tudi tem kot so: homofobija, Brexit, vpliv vere na mir in vojne, evropski šolski sistem ter države, ki želijo vstopiti v EU.

 

Skozi vse dni, ki smo jih udeleženci preživeli skupaj, smo skušali dokazati, da je Evropa združena, čeprav ima veliko različnih kultur in držav. Evropa je naš dom, naša zemlja in kraj, kjer bi se želeli postarati. Evropa nam ponuja številne možnosti in lahko rečemo, da je najbolj razvit kontinent na svetu. Mladi smo tisti, ki moramo širiti mir in dober medsebojni odnos po vsej Evropi. Mladi udeleženci so se domov vrnili polni novih znanj in izkušenj in udeležbo mladim v projektih Erasmus+ priporočamo, saj je to edinstvena izkušnja z učenjem od mladih za mlade.«

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov z mladinske izmenjave o uspešnem sodelovanju štirih različnih držav in štirih različnih kultur.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.