https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Za »davek na dež« bodo v Murski Soboti nižje položnice

Murska Sobota, 17.05.2017 ob 10:00  

Včeraj se je na četrti izredni seji sestal mestni svet mestne občine Murska Sobota. Seja je bila sklicana na predlog svetniške skupine Modre liste Antona Štihca in SDS ter ostalih sopodpisnikov. Tema razprave so bili stroški za odvajanje in čiščenje padavinske vode, kar je bolj znano kot "davek na dež".

 

Višje položnice tam, kjer imajo mešani komunalni sistem

Na podlagi državne uredbe, ki od občin zahteva ureditev tega področja, je Mestna občina Murska Sobota v letu 2016 pripravila elaborat, ki ga je mestni svet septembra lani sprejel in potrdil. Tako so prešli na sistem ločenega obračunavanja odvajanja in čiščenja padavinskih voda. To pa je pri občanih, ki odvajajo padavinske vode v mešan kanalizacijski sistem (Murska Sobota in Černelavci), povzročilo višje stroške, medtem ko so v primestnih naseljih plačevali manj.

Namesto znižanja cene 100 odstotna subvencija občine

Predlagatelji seje so predlagali sklep, da se trenutna cena za odvajanje in čiščenje padavinske vode zniža za 80 odstotkov. Na naslednjo redno sejo mestnega sveta pa se uvrsti obravnava in sprejem nove cene za odvajanje in čiščenje odpadne vode.

Mestna uprava poudarja, da sledijo navodilom države, da so cene izračunane po predpisani metodologiji in da so v skladu z zakonom in državno uredbo. Zato znižanje cene ni možno. Je pa župan Aleksander Jevšek predlagal, da občina do oblikovanja nove cene subvencionira omrežnino za odvajanje in čiščenje padavinskih voda in s tem zmanjša pritisk na ceno celotne komunalne storitve.

Ne smemo primerjati hrušk in jabolk

V razpravi je Anton Štihec pojasnil primerjave cen teh stroškov z nekaterimi drugimi mesti po Sloveniji, kjer so cene precej nižje, kar sta pripravila občana Andrej in Pavel Kuhar iz Murske Sobote.

Strokovne službe so še pojasnile, da so bile cene komunalnih storitev v Murski Soboti med višjimi že pred potrditvijo lanskega elaborata, kar gre pripisati predvsem preteklim odločitvam. Glavni razlog je  koncesija, poleg tega pa je čistilna naprava nadstandardna in predimenzionirana, kar vse le viša stroške ne glede na količine prečiščene vode.

Nižje položnice že s 1.6.2017

Župan, ki je izredno sejo, je pozval, da k reševanju tega problema pristopijo vsi akterji in da znotraj danih sistemskih možnosti z ustreznimi ukrepi zmanjšajo pritisk na ceno komunalne storitve v občini Murska Sobota.

Po glasovanju so sprejeli sklep po katerem bo cena omrežnine za izvajanje storitev odvajanja in čiščenja padavinskih voda od 1.6.2017 100% subvencionira. V praksi to pomeni, da se bodo občanom, ki imajo mešan kanalizacijski sistem, položnice znižale za štiri evre. Ta sklep bo v veljavi do potrditve nove cene za izvajanje omenjene storitve. Potrdili so tudi, da se na septembrsko sejo uvrsti obravnava in potrditev elaborat o novih cenah teh storitev. Mestni svetniki so izglasovali še, da občina prične pogovore s koncesionarjem (družbo Petrol) in preuči možnosti znotraj obstoječih pogodbenih obveznosti.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.05.2017 ob 14:29 Pali gost

      Nisem primerjal jabolk in hrušk kot piše v članku! Primerjal sem cene odvajanja dežja, cene čiščenja dežja in višine omrežnin za dež v Murski Soboti s temi istimi cenami v 25 drugih občinah v Sloveniji. Rezultat je bil tak, do plačujemo po vseh kriterij nekajkrat do nekaj desetkrat več kot drugje po Sloveniji. Da bo občina subvencionirala omrežnino je super, pogledati pa bo treba stroške

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.05.2017 ob 8:01 razpali gost

        pravilna ugotovitev , žal so se za j....i z čistilno napravo in to sedaj naj plačajo potrošniki , da pa bi ugotovljeno napako priznali , pa bog ne daj !

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.05.2017 ob 19:38 dež gost

      Hitro so popravili tisto ka so nam mislili vkradnoti .Vse se da samo se jim treba proti postaviti .Jevšek & Company naj vedo da mesto in prebivalci nismo njihova last in nikoli ne bomo

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.05.2017 ob 9:36 davek gost

      Čüdno ka so še nej uvedli davek na zrak ,ki ga dihamo

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.05.2017 ob 14:20 pfg gost

      Pomali de se davek na uporabo svoje wc skolke..

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.05.2017 ob 15:55 gost

      In Perhavčka (in vsa pozicija) bi se morala odpovedati sejnini, ker je tudi s svojim glasovanjem naredila škodo občanom in izzvala izredno sejo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.05.2017 ob 9:26 stane gost

      Nücajo pejneze za Expo pa saftično rašoško in skrito dvorišče in še in še

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.