https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Lendavskem gradu odprli razstavo del katalonskega velikana Salvadorja Dalíja

Lendava, 20.05.2017 ob 11:00  

V četrtek, ob svetovnem dnevu muzejev, so na lendavskem gradu odprli razstavo del katalonskega umetnika Salvadorja Dalíja.


Razstava z naslovom Recepti za nesmrtnost na ogled ponuja več kot sto grafik in risb ter dve tapiseriji katalonskega umetnika in vodilnega predstavnika nadrealizma Salvadorja Dalíja (1904–1989), ki jih je za razstavo v lendavskem gradu posodil zasebni zbiralec Richard H. Mayer iz Nemčije.

Že od leta 2009 se GML trudi, da v okviru projekta Velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu Lendavo pripelje razstave vrhunskih svetovnih umetnikov (Rembrandt, Picasso, Goya, Miró in drugi) in v tem času se je tudi zaradi visokega nivoja razstavljenih del število obiskovalcev povečalo kar za dvakrat. Kot je pojasnila direktorica Galerija-Muzeja Lendava Beata Lazar, so razstavljena dela vedno originali, ki jih večinoma dobijo od privatnih zbirateljev – tudi lastnik Dalíjeve zbirke je privatni zbiratelj Richard H. Mayer, ki je bil osebni prijatelj Salvadorja Dalíja.

Kuratorka razstave Salvadorja Dalíja dr. Marjeta Ciglenečki je ukvarjanje s kontroverznim katalonskim umetnikom opisala kot precejšen izziv. Dalí je bil namreč osebnost, ki je prav v takšni meri kot navdušenje zbujal tudi polemike in takšnega umetnika ni enostavno predstaviti javnosti, je dejala. Dalíjev opus se izrazito deli na predvojni, nadrealistični, ki se mu tudi daje prednost, in povojni, ko se Dalí celo sam označi za bivšega nadrealista. Med deli, ki bodo vse do 31. oktobra na ogled na lendavskem gradu, je dr. Ciglenečki posebej opozorila na kovček iz pleksi stekla z grafikami, naslovljen Deset receptov za nesmrtnost, ki je fascinanten tudi zato, ker je bila nesmrtnost tema, o kateri je veliki umetnik obsesivno premišljeval.

Razstavo je odprl minister za kulturo Anton Peršak, ki je ob tej priložnosti tudi čestital Galeriji-Muzeju Lendava za domišljijo in pogum za izvajanje tako velikih projektov. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.