https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Predstavili nacionalni program varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami

12.06.2017 ob 7:00  

V petek, 9. junija 2017, je v hotelu Diana v Murski Soboti potekala novinarska konferenca "Pripravljenost sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami", na kateri so predstavili nacionalni program varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter pripravo zakonodaje s področja gasilstva, finančne in kadrovske izzive leta 2017 na področju sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, podatke o intervencijah sil za zaščito in reševanje ter novosti pri številki za klic v sili 112, uresničevanje sklepov Sendajskega okvira za zmanjševanje tveganja za nesreče ter aktivnosti prireditve »Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2017«.


Ministrica za obrambo Andreja Katič je v ospredje postavila prostovoljno gasilstvo in rekla, da se trudijo vzpostaviti še boljše pogoje za usposabljanje, saj se je treba nenehno usposabljati. Med drugim je omenila tudi odprtje prvega gasilskega regijskega poligona v Ormožu, ki je prvi od sedemnajstih, ki jih Gasilska zveza Slovenije (GZS) načrtuje zgraditi v prihodnjih letih po gasilskih regijah.

Generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But je omenil, da so hoteli narediti upravo bolj operativno, zato je sledila reorganizacija in so združili vse projekte pod eno organizacijsko enoto. Poudaril je še, da je vedno več naravnih nesreč in morajo zagotoviti materialna sredstva za reševanje, letos pa se bodo ukvarjali še z reševanjem na železniških progah.

Direktorica Urada za preventivo, usposabljanje in mednarodno sodelovanje Olga Andrejek je omenila, da so izdelali ocene tveganja, izpostavila pa je tudi dobro sodelovanje na mednarodnem področju s sosednjimi državi. Povedala je, da je ena izmed osnovnih prioritet biti pripravljen in da so minulo leto nudili pomoč petkrat v obliki strokovnjakov in v obliki materialne pomoči. Pripravljajo tudi kvalitetne programe usposabljanja, dela se predvsem na praktičnih usposabljanjih in obnavljanju znanj s področja usposabljanja, uspešno pa tudi izvajajo mednarodne tečaje.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

Direktor Urada za operativo Jernej Hudohmet je povedal, da so sile za zaščito, reševanje in pomoč ukrepale v več kot 15.825 dogodkih, aktiviranih je bilo skoraj 21.000 sestavov sil za zaščito, reševanje in pomoč oziroma skupaj okrog 133.000 pripadnikov različnih enot, služb in drugih sestavov. V 13 regijskih centrih za obveščanje, ki se odzivajo na klic v sili 112, so prejeli 481.230 telefonskih klicev v sili, kar je bilo več kot 1.300 klicev dnevno. Dobro so se odrezali na področju migrantske krize, predvsem pri organiziranju sprejema in nastanitvi migrantov, oskrbi s hrano in drugimi osnovnimi pripomočki za življenje, prvi pomoči, združevanju družin itd. Leta 2016 so skrbeli tudi za sofinanciranje dejavnosti služb, društev, enot, gospodarskih družb, zavodov in drugih organizacij na področju zaščite in reševanja v višini 7.26.065 evrov, kar je zagotovilo operativno pripravljenost poklicnih reševalnih služb, gasilskih enot širšega pomena, društev in drugih organizacij ter reševalnih služb in sestav, ki temeljijo na prostovoljstvu.

Vodja Izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Murska Sobota mag. Martin Smodiš je predstavil aktivnosti Bogatajevih dnevov in program dogodka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.06.2017 ob 10:59 gost

      Išla Fata, da se malo provoza ...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.06.2017 ob 14:29 mokra voda gost

      Aparatčiki so malo pokukali iz svojih klimatiziranih pisarn. Spet sadijo rožice. Naj le modrujejo saj so zato plačani!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.