https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Tradicionalno srečanje na Krplivniku

Krplivnik, 27.06.2017 ob 7:05  

V petek je potekalo srečanje na Krplivniku, ki je že tradicionalna otvoritvena prireditev ob dnevu „Őrség” ali Petrovoga senja pri Škerlakovi hiši, kjer se nahaja etnografski muzej. Letošnja tema prireditve je bila peka kruha »pereca« in pekovskih izdelkov  v krušni peči.

Organizator prireditve je Madžarska narodna skupnost občine Hodoš v sodelavnju z občino Hodoš. Predsenica skupnosti Silvija Roman je pozdravila goste in predstavila letošnjo temo prireditve, ki je bila peka kruha »pereca« in pekovskih izdelkov  v krušni peči.  V nadaljevanju je predsenica čestitala obiskovalcem prireditve ob prazniku Dan državnosti.

V kulturnem programu so otroci deklamirali pesmice v madžarskem jeziku na temo kruh in žito, predstavili pa so še člani Kulturno turističnega društva s pevskim zobrom iz Hodoša in učenci OŠ Prosenjakovci. Strokovno predavanje v madžarščini  je imela Žužana Gaál iz Sole, ki je napisala kulinarično knjigo z lokalnimi  recepti iz preteklosti. V slovenščini pa je na temo peke kruha predavala Eva Tivadar, ki je sodelavala pri izdaji kjnige Ljudske jedi Hetési.

Etnološki muzej sicer deluje že dvajest let, v njem pa je predstavljeno, kako so v preteklosti živeli tukajživeči. Cilj vsakoletne prireditve je, da predstavijo tamkajšnjo okrajino, ljudi in njihove običaje ter kulturo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Klaudia Abraham

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.