https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Ljutomerski dijaki preživeli dan ob reki Muri

Ižakovci, 28.6.2017  

Zadnji šolski dnevi na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer ne sledijo vsakdanji šolski rutini, saj dijaki zapustijo učilnice in se odpravijo v naravo, na prosto. Tako je minil še en kulturni maraton na GFML, ki se je odvijal na Otoku ljubezni v Ižakovcih, kjer so dijaki skozi številne dejavnosti na prostem spoznali in začutili to biotsko raznovrstno in edinstveno okolje.

Četrtkovo druženje na levem bregu reke Mure se je začelo z vožnjo z brodom, ki vozi iz Spodnjega Krapja v Ižakovce. Marsikdo se je s tem prevoznim sredstvom prvič zapeljal čez reko. Na Otoku ljubezni so se izvajale mnoge raznovrstne delavnice, vsak je lahko našel kaj za svoj okus; od starih obrti, kot sta pletenje košar ali lončarstvo, do ustvarjalnih delavnic, v katerih so si dijaki izdelali lovilce zvokov ali nakit. Nekateri so se v senci mogočnih dreves sproščali, spet drugi so v roke vzeli knjige, se posvetili družabnim igram ali ustvarjali performans, nogometni navdušenci pa so žonglirali z žogo.

Mnogi so krenili po sledeh vidre in bobra ali pa so opazovali naravo in ptice v tem okolju. Tisti z več kondicije so kolesarili ob Muri iz avstrijske Lipnice proti Ižakovcem, spet drugi so se spustili z rafti po Muri iz Petanjcev. Na Moti je potekalo tudi šolsko ribiško tekmovanje, na katerem je med dekleti zmagala Anja Makoter, med fanti pa Svit Rodež. Celotno dogajanje so v svoje objektive ujeli člani fotografske in novinarske ekipe, slednji so pripravili tudi reportažo. Za lačne želodce so ob pomoči gostinskega ponudnika poskrbeli dijaki v kuharski delavnici, kjer so skuhali odlično kosilo. Delavnice so izvedli profesorji, prekmurski obrtniki, naravovarstveniki, geolog, biologinja, folklorniki, umetniki in še številni drugi.

Dopoldanskim aktivnostim so sledili nastopi šolskih glasbenih skupin, ki so z žanrsko raznovrstno glasbo navdušile zbrano občinstvo. Vmes je bilo izpeljano še medrazredno tekmovanje, v katerem je zmagal 3. c, ki je bil v velikem finalu najhitrejši pri prenašanju vode. Kljub visokim poletnim temperaturam je bilo vzdušje dobro, dijaki so izrazili zadovoljstvo z aktivnostmi ob reki Muri, ki so jo na ta način spoznali v drugačni luči. Kulturni maraton je namreč potekal za reko Muro – na GFML podpiramo kampanjo, ki nasprotuje gradnji hidroelektrarn na reki. Zavedamo se, kako pomembno je ohraniti naravo bodočim rodovom in z mnogimi aktivnostmi dokazujemo, da to ni le prazno geslo. V naših prizadevanjih so nas podprli tudi številni znani Pomurci (Vlado Kreslin, Vlado Poredoš in Vlado Žabot) in nekateri pomurski župani.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2017 ob 9:15 krog gost

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.06.2017 ob 14:32 HE NIKOLI gost

      In v ta prelep neokrnjen svet, raj na zemlji, bi radi postavili HE. NIKOLI !!!!!! NIKOLI NE bomo dovilili, da pohlepneži, tajkuni uničijo ta prelepi raj na zemlji!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.