https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski Soboti lahko danes preizkusite električna vozila, prihaja tudi e-reli

Murska Sobota, 30.06.2017 ob 9:00  

Danes bo v sklopu mednarodne preizkušnje električnih vozil e-via 2017 v Murski Soboti potekala tudi prireditev Prihodnost trajnostne mobilnosti v mestu. Glavni namen prireditve je predstavitev primera trajnostno naravnanega mesta in okolju prijazne mobilnosti, s poudarkom na električnih vozilih. Dogodek bo potekal v okviru čezmejnega projekta E-SME (električna mobilnost sreča MSP-je v okviru programa »Interreg Slovenija – Avstrija«), partner v projektu je Razvojni center Murska Sobota.

 

Na ogled številna okolju prijazna vozila

Na prireditvi, ki se bo od 13. ure dalje odvijala na Slovenski ulici v Murski Soboti, si bo moč ogledati najrazličnejša vozila, ki so prijazna okolju in trajnostno naravnana. Razstavljalci iz vse Slovenije bodo predstavili električna kolesa in manjša električna vozila, namenjena osebnemu prevozu znotraj mesta, serijske in doma predelane osebne avtomobile na alternativne pogonske vire (elektrika, CNG - stisnjen zemeljski plin). Največja atrakcija bo zagotovo električni avtobus VIVO, ki je plod slovenskega znanja. Z električnim avtobusom se bo ob 16. uri mogoče tudi brezplačno zapeljati po Murski Soboti.

Murska Sobota s trajnostno usmeritvijo

Trajnostna mobilnost Murski Soboti ni tuja, saj se mesto lahko pohvali z nekaterimi rešitvami, ki pripomorejo k trajnostnem razvoju družbe. Javno podjetje Komunala ima v svoji floti že več let dve električni vozili, ki ju vsakodnevno uporablja pri svojem delu in ju bo predstavila na prireditvi. Že od leta 2015 v mestu deluje sistem brezplačne izposoje koles Soboški biciklin, v lanskem letu pa je v Murski Soboti pričela delovati storitev za souporabo električnih avtomobilov Avant2Go. Na prireditvi si bo tako mogoče izposoditi Soboški biciklin ter spoznati sistem souporabe električnih vozil Avant2Go.

Mestna uprava bo občanom in udeležencem dogodka predstavila vizijo nadaljnega trajnostnega razvoja mesta. Pri tem je eden izmed ključnih ukrepov preureditev Slovenske ulice, katere načrte si bo mogoče ogledati na prizorišču dogodka.

Spretnostna vožnja z električnimi kolesi

Na prizorišču bodo obiskovalci lahko preizkusili vožnjo z električnimi kolesi ali se z njimi podali na kolesarski poligon, kjer se bodo preizkusili v spretnostni vožnji. Na demonstracijski stojnici bo razstavljena delujoča sončna elektrarna, ki bo prikazovala neposredno pridobivanje električne energije iz sončne energije. Program prireditve bo povezoval radijski voditelj Miha Deželak.

Reli e-via 2017

Na preizkušnji e-via 2017 se bo 36 električnih avtomobilov podalo na dvodnevno 460 km dolgo pot. Pot bo ekipe vodila od avstrijskega Teichalma do Kidričevega, Ptuja in nato do Murske Sobote, kjer bo od 16:30 ure cilj prvega dne relija. V soboto zjutraj se bodo udeleženci preizkušnje iz Murske Sobote odpravili nazaj proti izhodišču. Cilj dvodnevnega relija je kraj Bad Blumau, kamor bodo tekmovalci prišli predvidoma v soboto ob 18. uri.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.10.2017 ob 16:24 Aleš gost

      Želelil bi si, da se postavi ena CNG polnilnica v Prekmurju ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.