https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Gostilni Zorko spekli najboljšo prleško gibanico

Križevci pri Ljutomeru, 03.09.2017 ob 11:00  

Včeraj je v Križevcih pri Ljutomeru, Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH že četrto leto zapored pripravilo turistično-gastronomsko prireditev Prleška gibanica. 

Letošnjo prireditev je zaznamovalo ocenjevanje prleških gibanic, ki so bile po mnenju strokovne komisije, ki jih je ocenjevala, zelo enotne glede višine in količine uporabljenega sladkorja. To je seveda posledica triletnega dela, ki je privedlo do poenotenja recepta, v katerega je društvo KELIH povezalo številne nevladne organizacije, posameznike, strokovne službe in gospodarske družbe.

To je v pozdravnem nagovoru poudaril tudi župan Občine Križevci, mag. Branko Belec, Povedal je tudi, da je Prleška gibanica 2017 ena izmed številnih odličnih prireditev prazniku v čast. Hkrati si organizatorji omenjene prireditve prizadevajo, da z izjemno bogatim kulturnim, tekmovalnim in zabavnim programom vsako leto znova navdušijo obiskovalce, ki prihajajo ne le iz domačih vasi, ampak tudi od drugod. Prav zato so tokrat v goste povabili nastopajoče iz drugih koncev Slovenije.

Pomembno je namreč, da prepoznavnost prleške gibanice večamo tudi tako, da na prireditev organizirano pridejo obiskovalci od drugod. Zato so člani Folklorne skupine Vrbe z levega brega Mure (Rogašovci) z veseljem zaplesali na velikem odru, Vokalna skupina Vanda Križaj iz občine Postojna pa je tudi navdušila z odličnim izborom pesmi. Tudi člani gasilskega društva iz Krškega, ki so prišli na prireditev, so bili navdušeni. Z velikim zanimanjem so si ogledali tudi praktični prikaz priprave prleške gibanice, ki sta ga predstavili Majda Vrbnjak in Lidija Koroša.  

Na žalost je vreme zagodlo in športnega programa ni bilo mogoče izvesti, so pa navdušile razstave ocenjenih prleških gibanic, fotografije s fotonatečaja, vina, ki so sodelovala na izboru za najbolj všečno vino ter razstava prleških krapcev. Nad videnim in pokušanim sta bili navdušeni Vinska kraljica Slovenije Maja Žibert in Medena kraljica Slovenije Mateja Šoštarič. Nenazadnje so se stojnice, na katere je 22 ponudnikov položilo odlične prleškime pridelke in izdelke, šibile pod njihovo težo. Tudi Prleška kühja je postregla z odlično kulinariko.

Komisijo za izbor najbolj všečnega vina k prleški gibanici so sestavljali mag. Branko Belec, Borut Godec in Branko Slavinec, sodelovalo je 9 vin. Na fotonatečaj je prispelo 10 fotografij, komisijo sta sestavljali Sara Kager in Karmen Dragovič. Največ dela je imela komisija na ocenjevanju prleških gibanic, saj so tržni ponudniki in ljubitelji prleških gibanic prinesli kar 21 izdelkov, ki so bili dostavljeni pravočasno, in so bili, kot rečeno, precej enotni.

Najbolj všečno vino k prleški gibanici: laški rizling pozna trgatev 2015, Vino Škrget.

Najboljša fotografija: Rumeno polje, Sara Vinkovič

Tržni ponudniki prleške gibanice:

1. mesto: Gostilna Zorko
2. mesto: Turizem na podeželju Tompa
3. mesto: Vinotoč Belak

Ljubitelji prleške gibanice:
1. mesto: Turistično društvo Banovci
2. mesto: Urška Borko
3. mesto: Kafetarici Majda in Lidija

Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je prleška gibanica iz Gostilne Zorko.

Več fotografij v spodnji galeriji …

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.