https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sodišče odločilo: Regina Cipot ni kazensko odgovorna

12.09.2017 ob 12:30  

Regina Cipot, nekdanja ravnateljica Gimnazije Murska Sobota, ki so jo julija 2012 ovadili zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja, ni kazensko odgovorna in je dokončno oproščena. Sodišče jo je spoznalo za krivo v pravdnem postopku, zaradi česar mora vrniti šoli denar.


Novembra lani je mariborsko sodišče potrdilo oprostilno sodbo soboškega okrožnega sodišča v delu obtožnice, ki je Cipotovi očital zlorabo uradnega položaja. Zaradi pomanjkanja dokazov pa so na okrožnem tožilstvu umaknili tudi drugi del obtožnice, ki je odpuščeni ravnateljici očital nevestno delo v službi.

Cipotovi so očitali kaznivi dejanji nevestnega dela v službi in zlorabe položaja, ker je računovodji odrejala izplačila na svoj in na račune drugih zaposlenih s šolskega računa, potem ko je v blagajni vzajemne pomoči zmanjkalo denarja. Prav tako naj bi se nepravilnosti dogajale tudi pri izplačilih regresov, odpravnin in potnih nalogov.

Petnajst zaposlenih je junija 2011 na Gimnaziji tudi ostalo brez plač, tožilstvo pa je v obtožnici še trdilo, da naj bi ravnateljica šolo oškodovala za najmanj 32.000 evrov.

Cipotova je na prvem sojenju bila obsojena le zaradi nevestnega dela v v službi - na šest mesecev pogojne zaporne kazni, toda višje sodišče je sodbo razveljavilo in predlagalo natančno razdelano morebitno oškodovanje. Tožilstvo je umaknilo še ta del obtožnice, ker tega izvedenec finančne stroke ni mogel izračunati, tako da je dokončno oproščena.

Prav Cipotova je bila tista, ki je organom pregona prijavila, da se na šoli dogajajo nepravilnosti. Računovodja Borut Sečko, ki se je branil, da je le izpolnjeval navodila ravnateljice, je pred sojenjem Cipotovi priznal krivdo, med drugim si je na svoj račun nakazal šolski denar in bil obsojen na devet mesecev zapora, ki jih je prestal v hišnem zaporu.

Delovno sodišče je na prvi in drugi stopnji zavrnilo pritožbo Cipotove, ker naj bi jo neupravičeno odpustili. Prav tako ni uspela z revizijo na vrhovnem sodišču.

Cipotova mora gimnaziji vrniti 32.000 evrov. Do zdaj je sedem tisoč evrov že vrnila, računovodja pa je vrnil 70 tisoč evrov. Odprta pa je še pravda, v kateri gimnazija od Sečka in računovodskega servisa Finthink, kjer je bil Sečko v službi, zahteva 111.000 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.