https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kolesarsko obarvan dan učencev OŠ Janka Ribiča Cezanjevci

23.09.2017 ob 7:30  

Evropski teden mobilnosti so učenci Osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevci počastili s kolesarskim izletom.

 

Podporniki in ambasadorji programa Varno na kolesu OŠ Janka Ribiča Cezanjevci so s kolesarskim izletom pod sloganom »Kolesarim in pomagam« aktivno pozdravili poslanstvo Evropskega tedna mobilnosti (ETM). S skupino učencev so se najprej ustavili v vrtcu Cezanjevci otrokom predstavili koristi kolesarjenja, nato pa pot s kolesi nadaljevali v okolici šole. Lokalno kolesarsko akcijo »Kolesarski izziv za ambasadorje varnega kolesarjenja« v času Evropskega tedna mobilnosti je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o razpisu in pomenu gibanja ponesejo v lokalna okolja ter tudi drugim OŠ ali vrtcem.

Mentorica Manja Gospodarič iz OŠ Janka Ribiča Cezanjevci je pojasnila, kako v šoli podpirajo gibanje: »Ena izmed prednostnih nalog naše šole je gibanje, zato učence spodbujamo h gibanju na več različnih načinov. En je tudi spodbujanje učencev k uporabi kolesa na krajše razdalje, torej od doma do šole. Prihod učencev kolesarjev točkujemo. Organiziramo tudi krajše kolesarske izlete, prav tako izvajamo športni dan plavanje, kamor se odpeljemo s kolesi. Želimo jim uzavestiti vedenje, da kolesarjenje prinaša prijetne izkušnje, npr. druženje s prijatelji, pozitiven vpliv na zdravje in predvsem, da je kolesarjenje okolju prijazno. Prav tako jih želimo spodbuditi k odgovornosti svoje varnosti, saj so kot neposredni udeleženci v prometu na cesti sami in morajo uporabljati osnovno opremo kolesa in kolesarja.«

V šoli prav tako podpirajo program Varno na kolesu, saj prepoznavajo njegove prednosti pri širjenju zavesti o večji varnosti udeležencev v prometu: »V programu Varno na kolesu sodelujemo zato, ker se vsebine prepletajo z vsebinami za opravljanje kolesarskega izpita. Učenci aktivno sodelujejo pri različnih tipih nalog, npr. opazujejo promet in prometne poti v okolici šole in na poti od doma do šole in na tak način prepoznavajo varne in manj varne poti za kolesarje, izdelujejo didaktične igre, skrbijo za urejenost kolesarskega kotička ter ga osvežujejo, izpolnjujejo delovne liste, se srečajo z demonstracijo menjave zračnice in namestitve verige … Na tak način zraven uporabe delovnega zvezka izkušenjsko ponavljajo in utrjujejo že pridobljena znanja za opravljanje kolesarskega izpita.«

V sklopu izleta so kolesarji OŠ Janka Ribiča Cezanjevci predstavili program Varno na kolesu mlajšim sovrstnikom in jim ob tej priložnosti predali posebno darilo, paket »Varno na kolesu«. Organizatorji programa pa so vse mlade kolesarje nagradili tudi s praktičnimi darili v znak zahvale za izkazan trud, željo po širjenju sporočila o varnosti na naših cestah in podporo Evropskega tedna mobilnosti ter programa Varno na kolesu.

Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu pri družbi Butan plin, poudarja: »Želimo si, da kolo postane ena izmed možnih alternativ učencev za prevoze na krajše razdalje, saj poleg koristi za zdravje prinaša tudi ugodne vplive na okolje. Osnovnošolce smo povabili, da postanejo naši ambasadorji in s kolesom obiščejo bližnjo sosednjo šolo ali pa spoznajo kakšno novo kolesarsko pot v lokalnem okolju. Veseli smo odziva OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, saj so z izjemno dobro organiziranim kolesarskim izletom dokazali, da so res pravi ambasadorji programa Varno na kolesu.«

Razpis Varno na kolesu prinaša nova prometna znanja, ki jih mladi kolesarji osvojijo prek zabavnih in zanimivih nalog, pa tudi številne praktične nagrade. Sodelujejo lahko vsi učenci, ki se pripravljajo na kolesarski izpit. Regijski in vseslovenski finalisti prejmejo tudi denarne donacije. K sodelovanju vabljene vse osnovne šole v Sloveniji.  Rok za prijavo je do 27. septembra 2017.

V minulih letih je vseslovenski program Varno na kolesu, z dodatnimi vsebinami in aktivnostmi za krepitev znanja o prometu in varnejše kolesarske izkušnje najmlajših, združil več kot 10.000 šolarjev iz 250 različnih osnovnih šol. Prav tako je z leti rasel nagradni sklad, ki ga družba Butan plin zagotavlja v sodelovanju s partnerji. Nagrade in donacije v skupni vrednosti 35.000 € so prejele šole in otroci, ki so se še posebno izkazali s kolesarskim znanjem.

Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija in družbe BTC. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji, kot sta Matej Mohorič in Tanja Žakelj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.