https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Radencih spregovorili o kroničnih ranah in z njimi povezanimi izzivi

Radenci, 03.11.2017 ob 7:10  

Prejšnji teden je v Radencih potekal  8. pomurski simpozij o kronični rani in 4. Mednarodni, ki ga skupaj s Strokovnim društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja organizira Splošna bolnišnica Murska Sobota.

 

Strokovno delo ter sodelovanje vseh članov Delovne skupine za oskrbo kronične rane, članov Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja ter vseh zaposlenih Splošne bolnišnice Murska Sobota je tako obrodilo sadove v slovenskem prostoru in tudi izven meja, saj je bilo zanimanje strokovne javnosti izjemno in  je bilo prisotnih čez 220 zdravstvenih strokovnjakov, tako medicinskih sester, zdravnikov in drugih. Organizatorji so  ponosni, da je ob tem, da je simpozij postal tradicionalen, vedno znova strokovno zanimiv, z zanimivimi in aktualnimi vsebinami; letošnji je pod naslov Kronična rana in izzivi prihodnosti. 

Slušatelje simpozija je poleg direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota, Bojana Korošca, pomočnice direktorja za področje zdravstvene nege Metka Lipič Baligač,  predsednice Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja Dragice Jošar  tudi predstavnica Ministrstva za zdravje, mag. Bernarda Kociper,  Vodja sektorja za kakovost in organizacijo zdravstvenega varstva na Ministrstvu za zdravje.

Primarij asist. Ciril Triller, dr. med., spec. kirurg je povedal, da je uspelo ustvarili tradicionalni simpozij o kroničnih ranah, ki je letos že osmi in že četrto leto tudi mednarodni. Vsakoletno strokovno druženje je postalo v Sloveniji, pa tudi v sosednjih državah že prepoznavno in strokovno odmevno. Ne govori se o osnovah zdravljenja dobro poznanih kroničnih ran, pač pa je cilj in želja dvigniti način zdravljenja le-teh na najvišji možni način. Pomurska regija se na področju oskrbe ran odpira navzven, v Evropo in svet in se povezuje s priznanimi strokovnjaki s področja zdravljenja kroničnih ran po celem svetu. Primerja se z njimi in jim želi stati ob boku, kar se tiče znanja in izkušenj.

Strokovno delo ter sodelovanje vseh članov Delovne skupine za oskrbo kronične rane, pod vodstvom predsednice skupine Marije Kohek M. Sc. (Avstrija),.članov Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja ter vseh zaposlenih Splošne bolnišnice Murska Sobota je tako obrodilo sadove v slovenskem prostoru in tudi izven meja.

Tudi tokrat je simpozij mednarodni, sodelovali so predavatelji iz Hrvaške, Srbije, Avstrije in Nemčije. Prikazali so primere svojih dobrih praks, ki bodo pomagali vnesti izboljšave na to področje, saj je ravno kontinuirano izobraževanje vseh članov tima, ki oskrbuje bolnike z kroničnimi ranami zelo pomembno, kakor tudi edukacija bolnikov in njihovih svojcev, kar je bilo na simpozijih v preteklosti že večkrat poudarjeno. Ob prizadevanjih za izboljšanje zdravstvene prakse je pomembno, da se povezujejo strokovnjaki, ki delajo na tem področju, tako doma kot v tujini.

V prvem sklopu je Učinke hidrofilne polimerne obloge na celjenje ran po vaskularnih posegih s svojim timom predstavil predstojnik Kirurškega oddelka Radenko Koprivica iz Splošne bolnišnice Murska  Sobota. Pripravke za razkuževanje rane nekoč in danes je predstavila Alenka Premuš Marušič iz Splošne bolnišnice M. Sobota. Intervencije medicinske sestre kod liječenja dekubitalne rane Tirchom so prikazale predavateljice Medicinske fakultete Osijek, in sicer Brankica Juranić, Štefica Mikšić in Dragica Pavlović. Presadak kože kod dekubitalne rane - prikaz primera je predstavila Klaudija Knezić iz Zagreba v sodelovanju z Metko Lipič Baligač iz Splošne bolnišnice Murske Sobote in s Tomislavom  Kovačević iz Munchena. Tradicionalnu i savremnu medicinu u lečenju ran - prednosti i nedostaci je v svojem prispevku prikazala Vesna Rakić iz Beograda.

V drugem sklopu so Razjede zaradi pritiska – preprečevanje in zdravljenje v internistični dejavnosti Splošne bolnišnice Murska Sobota predstavili Tanja Kukovec, Darja Hoheger, Konrad Kranjec  ter Ivan Prelog. Obvladovanje dejavnikov tvaganja za nastanek razjed zaradi pritiska v Enoti intenzivne terapije je nazorno predstavila Sabina Simonič. Izobraževanje na področju oskrbe ran včeraj, danes, jutri je bil zanimiv prispevek Helene Kristine Halbwachs iz Avstrije. Zadnji prispevek v drugem sklopu pa je bil Oskrba maligne in paliativne rane, ki ga je pripravila Maja Šeruga.

Na letošnjem simpoziju  so se  v popoldanskem delu zvrstile štiri zanimive delavnice, ki so jih vodili priznani strokovnjaki, pozornost je bila namenjena praktični edukaciji, kjer so slušatelji lahko tudi aktivno sodelovali.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.11.2017 ob 11:20 mirko gost

      dajte ne se hecat.....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.11.2017 ob 11:35 ranica gost

      OMG!!!!@ Što vse predstavlja neke dosežke, pri pacientu pa ne dela že več let. Ojjojjoj...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.11.2017 ob 12:01 gost

      ja, ja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.