https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Ljutomerski dijaki potovali po Evropi

Ljutomer, 19.11.2017  

Zadnje oktobrske dneve pred jesenskimi počitnicami so dijaki 2. in 3. letnikov obeh programov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer izkoristili za potepanja po Evropi. Pot jih je odpeljala v Berlin, London, Prago in München in Salzburg.


Najštevilčnejša skupina, 120 dijakov s spremljevalci, se je odpravila na dolgo pričakovano ekskurzijo v prestolnico Češke republike. Po prvih ogledih v Starem mestu in nastanitvi v hotelu so si prvega dne privoščili še plovbo po reki Vltavi z razkošno večerjo. Naslednja dneva sta minila ob raziskovanju praških znamenitosti, kot so Karlov most, mestna hiša z astronomsko uro, grajska četrt Hradčani z Glorieto in Zlato uličico in številne cerkve in zgodovinske zgradbe. Obiskali so tudi Muzej Franza Kafke in židovsko četrt Josefov s Staro-novo sinagogo, najstarejšo še delujočo tovrstno zgradbo v Evropi, in z židovskim pokopališčem. Ob povratku pa so se ustavili še na gradu Hluboka. V Slovenijo so se vrnili polni vtisov s prekrasne ekskurzije, za kar sta poskrbela tudi prijazna in zanimiva vodiča Matija in Vid.  

Nekaj dijakov je iz Budimpešte z letalom poletelo proti Berlinu. V Potsdamu so se sprehodili po parku Sanssouci, spoznali so trga Potsdamer Platz, ki jih je navdušil s steklenimi nebotičniki in stavbami Sony center ter 3D Imax. Naslednji dan so si ogledali Brandenburška vrata in nemški parlament Reichstag ter se sprehodili po ulici Unter den Linden do »Alexa« – Aleksandrovega trga s 365 metrov visokim TV-stolpom, na katerega so se lahko tudi povzpeli. Dan so nadaljevali na Muzejskem otoku, kjer so ob vodenem ogledu spoznavali Pergamonski muzej. Sledil je kratek postanek pri ostankih zidu (Eastside Gallery), ki je nekoč delil mesto na dva dela. Zadnji dan so obiskali še DDR muzej. Dijaki so tako začutili utrip metropole, obenem pa se zazrli tudi v njeno bogato zgodovino.

Dijaki 3. letnikov pa so se odpravili na tridnevno potepanje po Avstriji in Nemčiji. Najprej so si ogledali rudnik soli Hallein, kjer so se z vlakcem spustili v rudarske rove, del poti pa so se kot pravi rudarji spuščali po lesenih toboganih. Nato so obiskali muzej Haus der Natur ter od blizu spoznali mesto Salzburg. Dan so zaključili v pivovarni Stiegl. Drugi dan so začeli v Münchnu z obiskom Tehničnega muzeja, doživeli so tudi utrip bavarske prestolnice na glavni ulici, dan pa zaključili z ogledom živalskega vrta. Zadnji dan so si ogledali BMW muzej in BMW Welt, Olimpijski stolp ter Allianz areno. Posebno dramatično izkušnjo pa je predstavljal obisk spominskega parka taborišča Dachau.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2017 ob 9:12 gost

      Mlade čim dlje od Balkana, bravo GFML.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.