https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ko iz zavrženih materialov nastajajo nove in unikatne zgodbe

Murska Sobota, 22.11.2017 ob 7:15  

Murskosoboško podjetje Saubermacher Komunala se je tudi letos pridružilo Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki ga obeležujemo med 18. in 26. novembrom. V ta namen so pripravili novinarsko konferenco, pred Hranilnico prekmurskih dobrot pa je potekal mini sejem in predstavitev podjetij, ki se  pri nas ukvarjajo s ponovno uporabo.

 

Evropska unija si z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je ETZO, ki jo od leta 2009 organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+. Vsako leto v drugi polovici novembra potekajo en teden aktivnosti, katerih cilj je spodbuditi razpravo o učinkoviti rabi virov in krožnem gospodarstvu ter s tem promovirati trajnostno naravnane prakse.

ETZO poteka letos med 18. in 26. novembrom pod sloganom »Popravi in ponovno uporabi - dajmo stvarem novo življenje«. S tem sloganom nas pozivajo k razmisleku o naših navadah in k spremembi obstoječega vedenja vzemi – uporabi - zavrzi k bolj trajnostnemu ravnanju, ki spoštuje izdelke in naravne vire. Cilj letošnjega ETZO je ljudem pokazati, kako enostavno je vdahniti novo življenje stvarem, za katere smo menili, da so postale neuporabne, in najti vrednost tudi v »starih« stvareh.

V družbi Draga Dervariča, direktorja Saubermacher - Komunala Murska Sobota, dr. Marinke Vovk, direktorice Centra ponovne uporabe, in Jurija Vahtarja, direktorja Trash designa, so na novinarski konferenci predstavili ETZO 2017 ter dosedanje aktivnosti na področju ponovne uporabe v Prekmurju in širšem slovenskem prostoru.

Na stojnicah pred Hranilnico prekmurskih dobrot pa so predstavili svoja prizadevanja in projekte ponovne uporabe Zavod PEC Murska Sobota so.p., Center ponovne uporabe d.o.o., so.p., Zavod Korak naprej Murska Sobota, so.p., Puppa Design d.o.o., Mensana d.o.o., so.p., Ograček d.o.o. in Saubermacher - Komunala Murska Sobota d.o.o..

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.