https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S podgano na sprehod po ulicah Murske Sobote

27.04.2011 ob 20:02  

Nekoč so podgane veljale za umazane, kanalske živali, ki so prenašale najnevarnejše bolezni prejšnjih stoletij. Danes pa temu zagotovo več ni tako, saj se najde kar lepo število ljudi, ki imajo podgano za domačo žival.

Ob nakupu podgane se moramo zavedati, da so to inteligentne in socializirane živali. Prav zaradi tega jih praviloma ne bi smeli imeti le po eno, temveč po dve istega spola v eni kletki. Če podgane pravilno vzgojimo in socializiramo, postanejo prijetni in prijazni ljubljenčki, ki ne bodo grizli in razgrajali vsakokrat, ko kaj ne bo po njihovo. Prav tako jih lahko zelo hitro naučimo raznih trikov in ukazov.

Foto: www.sxc.hu

"Podgana je žival, ki kot vsaka rabi stik s človekom in vsakodnevno igro, crkljanje. Podgane niso za ljudi, ki jih bodo imeli kot razstavni eksponat za obiskovalce, saj potrebujejo prav toliko ljubezni kot pes ali mačka," pravi ena izmed rejk, s katero smo se pogovarjali.

 Samice so plodne vsakih 5 do 7 dni

 Pri odločanju, katerega spola podgano bi kupili, moramo upoštevati, da sta oba lahko čudovita in prijazna, pa vendar – samčki so večji, mirnejši, počasnejši in bolj leni, ampak imajo močen telesni vonj in označujejo svoje ozemlje, samičke pa so manjše in živahnejše ter imajo mehkejšo dlako.

Podgane niso ravno ljubljenček za daljše obdobje, saj živijo maksimalno štiri leta Pazljivi pa morajo biti tudi rejci pri njihovem odraščanju, saj, kot pravijo: "Pri petih tednih moramo ločiti samice in samce, saj takrat spolno dozorijo in se lahko že začno razmoževati. Samice so plodne vsakih 5-7 dni, breje pa so približno tri tedne. Velikokrat se zgodi tudi, da kakšna samica dozori še celo prej in postane breja pa za to sploh ne vemo in jo že prodamo naprej." 

Podganji mladič, star 2 tedna 

Kanalske podgane jedo vse, je tako tudi s hišnimi?

Veliko ljudi je prepričanih, da podgane lahko jedo vse, saj velja prepričanje, da bodo pojedle še celo »pomije«, saj podgane v kanalih tako ali tako pojedo vse, kar je možno – narobe! Podgane ne smejo jesti npr. surovega posušenega fižola, surovih arašidov, surovega krompirja, nezrelih oz. zelenih banan, surovega tofuja in divjih insektov. Ena izmed rejk pa tudi opozarja: "Za samčke je lahko zelo nevarna pomarančna lupina, saj jim lahko povzroči raka na jetrih, kar posledično skoradja pomeno smrt za tako drobno živalco." Prav tako moramo paziti, da ne dobijo preveč beljakovin in priboljškov, ki vsebujejo veliko sladkorja in maščob.

Ljubezniva in zanimiva bitja, ki ponoči razgrajajo

Pri imetju podgane je plus zagotovo ta, da so podgane izredno zanimiva bitja, ki nas lahko dnevno navdušujejo. Prav tako se znajo zelo navezati na lastnika in mu na poseben način izkazujejo svojo ljubezen. Da se jih dokaj enostavno učiti trikov, prav tako pa so ene izmed redkih živali, ki živijo v kletki in jih lahko peljemo na sprehod. Sicer bo to sprehod na rami, pa vednar. Lastnica podgane iz Murske Sobote nam je tako povedala tudi njeno izkušnjo z podgano:  

"Ko sem dobila podgano, je bila do mene zelo plaha in se je ves čas skrivala v hišici. Ampak nisem obupala in sem jo ves čas drezala, da je prišla ven. Takrat sem jo žal po sili vzela v roke in jo držala. Po nekaj dnevih, ko sem konstantno to ponavljala, se je navadila name in se mi je po dveh tednih že pustila prijeti in je brez strahu hodila gor in dol po meni.  

Kmalu je tudi začela spati na mojih ramah, saj ji je bilo pod dolgimi lasmi pozimi toplo. Ob prvih pomladnih žarkih letos pa sva se prvič sprehodili po ulicah Murske Sobote. Večina mimoidočih niti ni opazila majhne sive podgane, opazila pa jo je ena deklica in njen odziv je bil izredno zanimiv, saj je mislila, da je to ekstremno velika miš, ki mi spi na rami." 

Med slabše stvari pri imetju podgane pa zagotovo sodijo zaudarjajoč urin, če kletko ne čistimo vsakih nekaj dni in pa nočni nemiri, ki jih podgane rade povzročajo. Tako lahko v primeru, da imamo kletko v sobi, računamo na neprespane noči, saj podgane rade grizejo rešetke, kar je lahko zelo moteče in glasno dejanje. Prav tako pa se lahko hitro zgodi, da dobimo podgano, ki bo agresivna in jo ne bo mogoče ukrotiti. 

ZANIMIVOSTI O PODGANAH:

  •  V Guinessovi knjigi rekordov je bila najdlje živeča podgana nek domači podganek, ki je živel kar 7 let in štiri mesece, kar krepko presega povprečno starostno dobo teh živali..
  • Kugo niso nikoli direktno prenašale žive podgane, temveč že takrat živeče bolhe, ki so z mrtvih podgan skočile na človeka in mu tako prinesle kugo.
  • Prve podgane za laboratorijske namene v Evropi so začeli vzgajati že leta 1828.
  • Laboratorijske podgane lahko preživijo do 20 dni brez spanca, vendar jim je takrat že neizbežna smrt.
  • Podgana lahko preživi dva dni v vodi preden se utopi.
  • Podgane so lahko zelo raznolikih barv. Iz "osnovnih" sivih in belih tako lahko nastanejo oranžne, črne, pisane,... To se zgodi, ko se podganam med brejostjo dodajo različni dodatki v gene, prav tako pa nastanejo kasneje potem različnih barv tudi že zaradi samega parjenja med sabo že genetsko spremenjenih podgan.
  • Rdeče oči pri podganah ne pomenijo agresivnosti. Takšna barva oči je posledica tega, kakšno barvilo ima podgana v svoji genetiki.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.