https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

E-Twinninerji na Osnovni šoli Kajetana Koviča Radenci

18.01.2018 ob 10:50  

Učenci in učitelji OŠ Kajetana Koviča Radenci imajo za seboj že dolgo in kvalitetno sled sodelovanja v mednarodnih projektih eTwinning. eTwinning je skupnost evropskih šol. Pedagoškim delavcem (učiteljem, ravnateljem, knjižničarjem …), ki delajo v šolah po Evropi, ponuja spletni portal, ki omogoča povezovanje, sodelovanje, razvijanje projektov, izmenjavo izkušenj in še veliko več. Člani skupnosti eTwinning so člani najbolj živahne izobraževalne skupnosti v Evropi.

Osnovna šola Kajetana Koviča Radenci je eTwinning šola. Že vrsto let niza kakovostne projekte in tako dokazuje, da projekti, ki jih izvajajo na šoli, dosegajo določene nacionalne in evropske standarde.

Prvi mednarodni eTwinning na šoli je bil I touch Maths! pod koordinatorstvom učiteljice matematike, Katje Glazer Leskovšek, že v šolskem letu 2011/2012. Projekt je na zanimiv način povezoval učence skozi dve univerzalni veji sporazumevanja, angleščino in matematiko.

Ob praznovanju 10. obletnice eTwinning-a so se radenski učenci prijavili na natečaj z Naj zgodbo. S svojim izdelkom so zmagali v starostni skupini od 12  do 15 let in osvojili praktične nagrade.

Za matematična projekta MAVEN – Math via English, ki so ga izvajali v šolskem letu 2014/2015 in Lets discover our European Math World, ki so ga izvajali v šolskem letu 2016/2017, so dobili pozitivno oceno nacionalne službe eTwinning in evropske komisije za kvalitetno izvedbo. Oba projekta sta prejela tako nacionalni kot evropski znak kakovosti. Za projekt Lets discover our European Math World ocenjevalni postopek še ni zaključen, saj je v fazi ocenjevanj kriterijev za evropske nagrade.

Koordinatorica projekta My everyday life Tadeja Slavič je v projekt vključila tudi mlajše učence v podaljšanem bivanju. Učenci so predstavili sebe, svojo domovino, znane Slovence. Pri projektu EK-Press pa so učenci skozi »novinarski kalejdoskop« osvetljevali kulturno raznolikost.

V tem šolskem letu na šoli potekajo kar štirje projekti eTwinning: I see Math, Math Chain, The Math Side of Life in Celebrating Culture at School.

Kot mentorice v projektih sodelujejo tudi učiteljice Mina Mazouzi, Karina Miklaužič in Gabrijela Žerjal.

Sodelovanje v projektih šole navadno beležijo na portalu TwinSpace. Da pa njihovo delo ne bi bilo pozabljeno, so se na Osnovni šoli Kajetana Koviča Radenci še posebej potrudili in v ta namen urejajo posebno spletno stran eTwinning na Osnovni šoli Kajetana Koviča Radenci, kjer prav tako objavljajo njihovo delo: videoposnetke, fotografije, pisne izdelke …

Učenci radenske šole so se izkazali kot izjemni eTwinnerji. Radi izdelujejo raznovrstne izdelke in gradiva, spoznavajo učence na partnerskih šolah po Evropi in z njimi sodelujejo na videokonferencah. Le te učencem ponujajo odlične priložnosti za pridobivanje in izmenjavo izkušenj, spoznavanje izobraževalnih ustanov in izobraževalnega sistema v tujini, utrjevanje in širjenje jezikovnih in družboslovnih kompetenc ter matematičnega znanja. Na vnaprej izbrano matematično vsebino so učenci šole v živo reševali primere, ki so jih pripravili učenci partnerskih šol v Španiji, Latviji, Turčiji … V ostalih projektih so sodelovali še s šolami iz Romunije, Grčije, Češke, Hrvaške, Srbije, Poljske, Portugalske, Armenije, Italije, če jih naštejemo le nekaj. Ta oblika sodelovanja učence sodelujočih šol velikokrat dvigne iz šolskih klopi v naravo, klasični pouk znotraj sten učilnice zamenja vrsta zanimivih aktivnosti. Učenci in učitelji pri delu veliko uporabljajo IKT. V enem izmed takšnih projektov, imenovanem Lets discover our European Math World, so radenski učenci ob zaključku sodelovanja zaplesali matematični ples.

V projektih eTwinning učitelji OŠ Kajetana Koviča Radenci odkrivajo pravo zakladnico informacij o poučevanju in učenju in bogatijo svoje znanje in izkušnje. V projektih se povezujejo z učitelji v partnerskih šolah po Evropi in doslej so si za kvalitetno delo zaslužili priznanja evropske izobraževalne skupnosti.

Učenci aktivno in visoko motivirano sodelujejo v projektih, nekateri imajo že pestro paleto izkušenj. O projektih so učenci povedali:
»Pri eTwinning-u so mi najbolj všeč videokonference, ker na zanimiv način komuniciramo in spoznavamo druge sodelujoče šole in učence.« Eva Jurinec, devetošolka
»eTwinning mi je všeč, ker si lahko z vrstniki iz različnih držav izmenjujemo izkušnje in spoznavamo njihovo kulturo« Eva Zidar, devetošolka
»eTwinning se mi zdi super, ker se učenci iz mnogih različnih držav lahko med seboj spoznamo in sklenemo prijateljstva, in vse to na račun matematike!« Chiara Nidorfer, devetošolka

Učenci majhnega kraja svoje vezi širijo preko projektov eTwinning daleč po Evropi. Kot so napisali v enem izmed nagrajenih izdelkov: "Čeprav prihajamo iz majhnega kraja, se nas s projekti eTwinning sliši zelo daleč."

Foto: OŠ Radenci

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.