https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Razkrižju spregovorili o zdravstveni težavi, ki pesti mnogo ljudi

25.01.2018 ob 8:40  

V torek, 23. januarja 2018, je v prostorih Knjižnice in čitalnice Razkrižje, v okviru projekta SuhDan, potekalo predavanje o inkontinenci (motnjah zadrževanja urina), namenjeno vsem starostnim skupinam, tako ženskam kot moškim. Projekt  je namenjen opolnomočenju oseb z inkontinenco in zmanjšanju njene stigme v slovenski družbi.

Inkontinenca namreč sodi med najbolj razširjene zdravstvene probleme. V okviru projekta, je vzpostavljena mreža ustanov, strokovnjakov, društev, nevladnih organizacij in posameznikov s profesionalnim, izkustvenim in socialnim potencialom na področju obravnave problema. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. Projektni partnerji pa so: Emonicum, Društvo Inkont in Univerzitetni klinični center Maribor.

Na srečanju v Razkrižju smo se pogovarjali o tem, kako lahko bolezni ali stanja, bolnike na različne načine obremenjujejo tudi v njihovih socialnih dejavnostih. Kadar je vzrok ali posledica bolezni v nasprotju s prevladujočimi družbenimi vrednotami ali pojmovanji, govorimo o socialni stigmi bolezni, ki bolniku otežuje ali onemogoča vključenost v socialne aktivnosti njegovega okolja. Socialno stigmo je mogoče zmanjšati ali odpraviti, če bolezen postane ozdravljiva ali pa je tiste njene lastnosti, ki jo povzročajo, mogoče uspešno korigirati. Med boleznimi, ki bolnike še vedno bolj ali manj socialno obremenjujejo pa so tudi vse vrste inkontinence. Z ozirom na današnje poznavanje njihovih vzrokov, na možnost korektivnega ukrepanja in na učinkovite pripomočke, ki so na voljo, lahko ugotovimo, da je trdovratnost njene socialne stigme povezana izključno z družbenim pojmovanjem tistih njenih posledic, ki bolnike najbolj negativno stigmatizirajo.

Uvodoma je zbrane pozdravil župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič. Nato je dr. Božidar Voljč predstavil vsebino in cilje projekta SuhDan. Sledilo je izjemno predavanje, v katerem je asist. mag. Igor But, dr. med, spec. ginekolog, predstojnik Oddelka za splošno ginekologijo in ginekološko urologijo UKC Maribor, predstavil vrste inkontinence, njene različne vzroke, oblike pomoči in preventive. Sledila je delavnica pod vodstvom višjih fizioterapevtk mag. Darije Šćepanović in Lidije Žgur iz ljubljanske ginekološke klinike. Predstavili sta vaje za krepitev mišic medeničnega dna.

Več fotografij v spodnji galeriji...


Vir: Občina Razkrižje

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.01.2018 ob 15:19 Vincek gost

      Predaval pa je pofarbani.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.01.2018 ob 10:03 Franc gost

      Jaa razkrski Kontrec. Pa kdo se ga sploh poslusa?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.