https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Murski Soboti predstavili aktivnosti ob svetovnem dnevu mokrišč

Murska Sobota, 31.01.2018 ob 6:00  

Včeraj je v prostorih Hranilnice prekmurskih dobrot potekala novinarska konferenca, na kateri so župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek in predstavniki organizatorjev pohoda, zveze društev Moja Mura, društva Tabrih, Vodovoda sistema B in Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, predstavili aktivnosti ob svetovnem dnevu mokrišč, pohod ob Muri in projekta GO IN NATURE.

Ureditev območja ob reki Muri

Mestna občina Murska Sobota je vodilni partner čezmejnega projekta Go In Nature, s katerim želijo projektni partnerji približati obiskovalcem naravo in naravne vrednote v zaščitenih območjih narave, skozi zelene trajnostne oblike turizma, ki ponujajo edinstveno doživetje narave.

Murskosoboška občina bo v okviru projekta urejala območje ob reki Muri, večinoma v širši okolici kroškega broda, kjer bo uredila doživljajsko točko v obliki naravi prijazne infrastrukture. 

Doživljajska točka pri brodu v Krogu

Vstopna točka bo pri gramoznici v Krogu, kjer bo urejeno parkirišče in opremljeno z osnovno informacijsko infrastrukturo in preko označenih poti navezano na samo doživljajsko točko v bližini kroškega broda. Pri dostopu do doživljajske točke je predvidena rekonstrukcija mosta na dostopni cesti.   

Doživljajska točka pri kroškem brodu bo med drugim obsegala učilnico na prostem, doživljajsko igrišče za mlade na temo narave in Mure, informacijske table, območje za piknike, opazovalnice za živali (divjad in ptiče), predvidena je ureditev pešpoti ob Muri ter ureditev poti in počivališč ob poti.

Pohod ob mokriščih Mure

2. februar je svetovni dan mokrišč, ki ga zaznamujemo ob obletnici sprejetja konvencije o mokriščih v iranskem mestu Ramsar leta 1971. Danes se 168 njenih pogodbenic, med njimi tudi Slovenija, ki je k njej pristopila leta 1992, zavezuje, da bodo mokrišča na svojem ozemlju ohranjale in zavarovale ter jih upravljale trajnostno. Svetovni dan mokrišč bo tudi letos zaznamovan s pohodom ob reki Muri, ki bo v nedeljo, 4. februarja 2018, ob 10.30 v Krogu, brod na Muri.

Osem kilometrov dolgi pohod, ki je že devetnajsti po vrsti, bo potekal ob mokriščih, skozi občine Murska Sobota, Radenci ter Tišina, in to prav tam, kjer je načrtovana hidroelektrarna Hrastje-Mota in z njo nov nesmiseln poskus posega v prostor, ki bi obmurska mokrišča izjemno ogrozil.

Letošnji svetovni dan mokrišč poteka pod geslom Mokrišča za boljšo prihodnost urbanih okolij. Mokrišča, ki so naravni zadrževalniki vode, s svojo sposobnostjo čiščenja ljudem, živalim in rastlinam zagotavljajo posebno, za njihov obstanek nujno življenjsko okolje.

Reko Muro je potrebno ohraniti

»Potrebno je narediti vse, da se reka Mura ohrani. Mestni svet se o tem sicer še ni opredelil, moral se bo, čeprav misli, da to presega pooblastila mestnega sveta in o tem vprašanju bi se morali odločati na referendumu, če bo to potrebno,« je povedal murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek, ki je eden izmed prvih podpisnikov peticije za ohranitev reke Mure.

Koordinator kampanje Rešimo Muro Stojan Habjanič je spomnil, da so v Pomurju ravnokar zgradili pomurski vodovod, v vrednosti skoraj 142 milijonov evrov, velika večino vode zanj pa je ravno v mokriščih ob reki Muri. Načrtovana gradnja hidroelektrarne Hrastje-Mota pa bi ogrozila te vodne vire, saj bi poslabšala ekološko in kemijsko stanje vode v reki Muri ter vplivala na nivo, dinamiko, količino in kakovost podzemnih voda na območju vodnih zajetij.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.