https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Haskap - ekonomski vidiki gojenja sibirske borovnice v našem okolju

04.02.2018 ob 9:00  

V petek zvečer, je v prostorih KGZS - Zavod Murska Sobota, v sodelovanju s podjetjem Haskap d.o.o., potekalo predavanje z naslovom “Nove priložnosti v pridelavi jagodičastega sadja” 


“Nove priložnosti v pridelavi jagodičastega sadja”

Predavanje je potekalo s strani podjetja Haskap d.o.o. in slušateljem so predstavili rastlino Haskap ter perspektive za njeno gojenje iz ekonomskega, kot tudi z zdravstvenega vidika. Slušatelji predavanja so pokazali precej interesa, saj so po koncu predavanja postavili veliko vprašanj.

Haskap - sibirska borovnica

Haskap sliši tudi na imena kamčatka, medena borovnica ali po slovensko tudi modri kovačnik. Znanstveno ime: “Lonicera caerulea var. kamtschatica”.

Modri kovačnik je listopadna grmovnica, odporna na mraz (do -47°C, v fazi cvetenja do -7°C). V svetu je razširjeno imenovanje pod imenom Haskap ali HasuKappu. V prevodu jezika starodavnega naroda Ainu z otoka Hokaido: večna mladost ali po drugi razlagi: veliko daril na veji; kjer je od davnin poznana hranilna in zdravilna vrednost te rastline.

Foto: Plod modrega kovačnika - wikimedia.org

Rast in pridelek

Plodove uživamo sveže, posušene, v čajih, iz njih delamo sokove, vino, džeme, želeje, uporabljamo zamrznjene, za konditorske izdelke in fermentirane mlečne izdelke.

Najnovejše selekcionirane sorte zrastejo do 2,5 m v višino in 1,5 m v širino (v komercialnih nasadih do 1,8 m v višino in 1,0 m v širino). Življenjska doba rastline je 50 in več let. Cveti v marcu.

Ker Haskap ni samooplodna vrsta, je vedno potrebno zasaditi vsaj dve različni sorti, za navzkrižno opraševanje, kateri cvetita v istem času. Cvetove oprašujejo čmrlji, redkeje čebele. Sadeži obilno dozorijo, v glavnem ob istem času, vsako leto že v mesecu maju, pozne sorte v juniju. Rodnost narašča do 15. leta. Pridelek po grmu, četrto do peto leto starosti grma, znaša od 3 kg do 6 kg, na hektar pa lahko posadimo približno 4000 sadik.

Foto: Modri kovačnik sajen v vrsti - 4.bp.blogspot.com

Gojenje in obrezovanje

Haskap ne potrebuje posebnih tal, uspeva skoraj v vsaki zemlji. Rastline so tolerantne, ko gre za pH tal (od 5,0 do 8,00). Zahtevajo sončno in zavetrno lego. Najboljši čas za sajenje je jeseni, pa tudi zgodaj spomladi. Zaradi zgodnje vegetacije, sadike zasajene spomladi potrebujejo več prilagajanja kot jeseni. V komercialnih nasadih sadike sadimo v vrsti na 0,8 do 1,0 m in medvrstno razdaljo cca 2,40 m. Obiranje sadežev priporočamo ročno s tresenjem. Gnojenje je večinoma nezahtevno, izvajamo ga po navodilih, na podlagi predhodno opravljene analize tal. V večini primerov se je odlično pokazala uporaba zeolita.

Modri kovačnik ne potrebuje obrezovanja prvih 5 do 7 let, razen polomljenih in poškodovanih vej. Z rednim obrezovanjem pričnemo 8 do 10 let po zasaditvi najbolje jeseni, ko odpadejo listi, spomladi najkasneje do konca marca. Starejše rastline, pomladimo z obrezovanjem grma na 30 do 40 cm od tal. V daljšem obdobju slabega vremena rastline lahko prizadene plesen ali ožig, tudi uši, vendar rastline Haskapa načeloma zelo redko napadejo bolezni in škodljivci.

Foto: Modri kovačnik pod zaščitno mrežo - onspecialtycrops.files.wordpress.com

Podjetje Haskap d.o.o. iz Maribora, katerega direktor je izvajal predavanje, uvaža sadike predvsem za komercialne namene. Prav tako nudijo strokovno pomoč pri vzgoji komercialnih nasadov in po pogodbi zagotavljajo dolgoročni odkup pridelka po vnaprej znani ceni.

Za več informacij se lahko obrnete na: bioigor1@gmail.com

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2019 ob 18:28 Boštjan gost

      Joj, eno leto sem prepozen. Bi bilo fino se udeležiti takšnega predavanja. Doma imam manjši nasad Ameriških in Sibirskih borovnic (katere sem kupil po pošti od podjetja Fajntim), zanimam pa se tudi za večji komercialni nasad v bodoče. Bili živi pa videli. Sem pa iz Štajerskih koncev. Bi Haskap rasel tudi v bregu, če se ga za ta namen preuredi?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.05.2019 ob 21:55 miki gost

        Se da posaditi samo zemlja mora biti za to PH nad 5 -7 Kak veli nasad bi bil ? Pa kam prodati , če firma propade ? Saditi pa moraš za strojno pobiranje , drugači si pečeni .....

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.12.2020 ob 15:57 Igor gost

      Še je prostor za nove kooperante. Javite se mi na mail: haskap.svetovalec@gmail com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.