https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občinski svetniki NSi Črenšovci opozarjajo na kršitve poslovnika in pravilnika

20.02.2018 ob 9:39  

V minulih dneh je Občina Črenšovci objavila razpis za stimulacijo študentom Občine Črenšovci v šolskem letu 2017/2018. Slednja se je v primerjavi z lanskim letom zvišala za 2 eur, a svetniki NSi opozarjajo, da višina stimulacije ni v skladu z veljavnim pravilnikom in zahtevajo, da občina začasno zadrži izplačevanja.


Občina Črenšovci bo tako na posameznega upravičenca razdelila stimulacijo v višini od 74 do 94 evrov, do stimulacije pa niso upravičeni redni oz. izredni študenti, ki študirajo ob delu ali iz dela. Višina (neto) stimulacije za vpis v višji letnik znaša za višješolski strokovni program 74 evrov, za visokošolski strokovni program ali 1. bolonjsko stopnjo (VS in UN) 84 evrov ter za univerzitetni program ali 2. bolonjsko stopnjo 94 evrov. Študenti se na razpis lahko prijavijo preko obrazca objavljenega na spletni strani Občine Črenšovci, priložiti pa seveda morajo ustrezna dokazila.

Stimulacija ob diplomi, magisteriju ali doktoratu bo sicer bistveno višja. Osnova za izplačilo bo znesek stimulacije ob vpisu v višji letnik, a bo ta za diplomo pomnožena s pet, za magisterij z osem in za doktorski naziv pomnožena z dvajset. Če bo študent v diplomski, magistrski ali doktorski nalogi obravnaval tematiko, vezano na področje občine, se lahko višina stimulacije še poviša. Razpis je odprt do 16. marca.

Občinski svetniki NSi: “Višina stimulacije ni v skladu z veljavnim pravilnikom”

“Predlagam, da občinska uprava začasno zadrži izplačevanje stimulacij študentom, in sicer dokler Občinski svet Občine Črenšovci ne bo obravnaval predloga Nove Slovenije in ker gre v razpisu za kršitev 6. člena Pravilnika o stimulaciji študentov Občine Črenšovci,” je včeraj zapisal občinski svetnik Miha Horvat.

Nadalje je zapisal, da je Svetniška skupina NSi Črenšovci 15. januarja 2018 občinskemu svetu v obravnavo poslala predlog o spremembi Pravilnika o stimulaciji študentov Občine Črenšovci z dvigom višine stimulacije. 30. januarja 2018 se je odvila 26. seja Občinskega sveta Občine Črenšovci, kot doda Horvat pa je na omenjeni seji prišlo do kršitve 25. člena Poslovnika, saj tamkajšnji župan predloga ni dal na obravnavo na omenjenem zasedanju občinskega sveta. “Če se pobuda nanaša na delo občinskega sveta, mora župan na njo odgovoriti takoj oziroma jo uvrstiti na dnevni red prve naslednje seje,” piše v poslovniku. “Na tej seji je, kot izhaja iz zapisnika seje, župan povedal, da bo o predstavljenih predlogih občinski svet razpravljal in odločal ob obravnavi proračuna za leto 2018, saj vsi predlogi posegajo v proračun. Tudi do tega ni prišlo,” je zapisal Horvat.

“Iz razpisa je razvidno, da smo svetniki NSi s tem predlogom očitno pravilno opozorili na nespoštovanje lastnih pravil, konkretno 6. člena Pravilnika o stimulaciji študentov Občine Črenšovci. Višina stimulacije se vsako leto uskladi z rastjo cen v preteklem letu in velja za celo leto. V letošnjem razpisu, ki ga vsako leto razpiše župan, je namreč stimulacija zvišana za 2 evra. Ampak od sprejetja pravilnika do danes so se življenjski stroški v Sloveniji zvišali za 22,1 odstotkov (vir: SURS). Ker višina stimulacije ni takšna kot bi morala biti, to pomeni, da tudi letošnji razpis oziroma razpisana višina stimulacije ni v skladu z veljavnim pravilnikom,” je v svoji izjavi oster Horvat.

"Težave" tudi z drugimi predlogi svetniške skupine NSi na sejah občinskega sveta

Kot dodajajo v svetniški skupini, so podali kar nekaj konkretnih pisnih predlogov, s sprejetjem katerih bi pomagali izboljšati življenje občanov, a ti niso bili uvrščeni na sejo občinskega sveta. Opozarjajo, da župan s tem krši 25. člen poslovnika občinskega sveta Občine Črenšovci. Svojega mesta na dnevnem redu sej, tako med drugim niso dobili predlogi:

* znižanje komunalnega prispevka za 50 odstotkov vsem, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje,

* uvedba posebne 20 odstotne olajšave za plačilo vrtca za tiste vlagatelje, ki rešujejo stanovanjsko vprašanje v Občini Črenšovci s stanovanjskim kreditom,

* ureditev sprehajalnih poti ob reki Muri, v začetku počistiti območje, da bo pot ob Muri normalno prehodna, pozneje pa ureditev v smislu gozdno-učne poti ali rekreacijske poti s pripomočki za vadbo,

* mladim prijazna občina.

"Predvolilna tekma v naši občini se je očitno že začela, saj župan zavestno ruši naše predloge, čeprav se zaveda, da so dobri. Verjamemo pa, da občani cenijo naše delo in prizadevanja za dobrobit vseh, zato se bomo trudili še naprej," zaključujejo pri NSi Črenšovci.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.02.2018 ob 13:34 gost

      Se vidi da se volitve bližajo. 3 leta smo spali zdaj pa bi vse radi "stlačili notri". Krivec pa je seveda župan, ker so 3 leta spali.

      20 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.02.2018 ob 13:43 Ur gost

      Ajta Horvatov so tak pravili. Miškec pa more to izvesti.

      27 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2018 ob 14:12 prava stvar gost

      Jako žalostno ka edni svetniki ščejo nekaj premeknoti v občini pa že od vsega začetka sefele predlagajo, župan pa vse njuve predloge zmeče v koš! In zakoj to dela? Zato ka se fejjst bojij za svoj županski stolček na šteron že feeejst predugo sidij!

      38 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.02.2018 ob 15:08 gost

      Pričeti postopke z ukinitvijo takšnih žepnih - privat občin.

      17 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.02.2018 ob 17:51 gost

      Tako je jih ne rabimo.Enostavno so nekatere občine prepotratne, glede na to, kaj naredijo za občine in občane.

      10 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.02.2018 ob 18:06 Gosak gost

      Nekatere kritike so upravičene, a potrebno je biti objektiven, ne govoriti oz. pisati samo o stvareh, ki niso urejene, ampak videti tudi tisto, kar je bilo postorjeno v zadnjih letih - nov vrtec v Črenšovcih, asfaltna preplastitev skoraj vseh cest v občini po končani gradnji vodovodnega omrežja, pločniki v Trnju in Gornji Bistrici, začetek obnove občinske stavbe v Črenšovcih, vlaganja v gasilske projekte, urejanje šolskega parkirišča na Srednji Bistrici idr. No, če bi bil svetnik, pa to ne morem biti, bi podprl večino predlogov svetniške skupine NSI.

      21 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.02.2018 ob 19:43 gost

      Tej pločniki so samo ovira na že tako preozki cesti.

      11 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.02.2018 ob 7:32 gost

      Preozka cesta je za takšne divjake kot si ti. Ko boš pa začel pešačiti in se sprehajati z otroci, da ne bodo samo pred računalniki, pa boš zadovoljen, da lahko varno hodiš po pločniku.

      21 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.02.2018 ob 7:40 gost

      je mijslin ka je prav ka se opozarja če se kaj dobro ne dela, tou je pravica vsem ka znajo kak se (ne)dela

      19 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.02.2018 ob 7:55 gost

      tak je tou kda šerifi vodijo občine

      19 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.02.2018 ob 8:07 rile gost

      Tu je marsikaj narobe(Hidranti na cesti ali na pločnikih,kolesarske steze za varnost otrok,vodovod(v roku 10.let bo potrebno obnove,že sedaj ventili ne delajo,pa še marsikaj drugega ,ker nebomo še bolj poglabljali.Skratka potrebno bo spremembe in to čim dlje od učiteljev(uničevalcev razvoja)

      22 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      21.02.2018 ob 9:04 gost

      Če bi bili še pod Občino Lendava bi danes imeli še greznice, gasilci bi bili z opremo iz časa Juge, društva bi se financirala le s svojimi sredstvi, vaško-gasilki domovi bi razpadali (razen, če bi uvedli spet samoprispevek), da ne omenjamo vrtcev in šol. Skratka, bili smo velika občina in kam se je stekala večina sredstev. Dobili smo drobtinice. Zavedati pa se je potrebno, da so želje vedno večje kot so zmožnosti. Ali se s predlogi gleda na večino občanov ??? Kdo lahko zida ? Kdo si lahko privošči stanovanjski kredit ? Letošnji predlogi so čisti POPULIZEM.

      21 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.02.2018 ob 20:21 Gosak gost

        Popolnoma se strinjam s tem komentarjem! Nekdo je med drugim zapisal, da iz asfalta raste trava. Tudi jaz sem to že videl in se strinjam, da to ni dobro. Toda, ali je župan izvajal ta dela? Je on postavljal tudi vodovodne hidrante? Komentator, ki si se obregnil v pločnike, pa si preberi, kaj ti je odgovoril gost 21. februarja ob 7.32

        6 6 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      21.02.2018 ob 10:03 Robi gost

      Jes se čista strinjan z NSi, marsikaj dobroga bi lejko uvedli v našoj občini, ka bi lidje bouše pa lepše živeli. Čimprle de trbelo toga župana menjati! Vse se dela po domače, posle dobivlejo samo pajdaši, nekši projekt dela zaposlena na občini prejk možovoga sp-ja, itd itd.

      21 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      21.02.2018 ob 10:18 gost

      v toj občini je definitivno čas za spremembe, tou je tragikomično kda prečitaš ka se dogaja

      20 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      21.02.2018 ob 10:22 darja gost

      kelko spremljan gradiva pa zapisnike sej so tej štirje svetniki od Nove Slovenije rejsan praktično edini ka nekaj probajo premeknoti. vsi njuvi predlogi do zdaj so se mi zdeli super pa bi jih takoj podprla, če bi sidejla tan! večina svetnikov pa s ten ka sigdar z županon skup podržijo zaradi nekšij koristi, dela škodo vsen nan ka tu živemo ...

      20 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      21.02.2018 ob 10:44 gost

      zgleda ka je vrag zel šalo ka so se odloučili ka se obrnejo na medije pa opozarjajo, pa prav je tak

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      21.02.2018 ob 10:53 gost

      Darja, povej mi vsaj edno škodo ka se ti dela. Zapisnike pa slabo štiš, najbrž samo tan ge pijše Miha Horvat, ker ostale trij (NSi) rejdko čuješ. Dosta svetnikov pa je dalo dobre predloge, ki so se tudi realizirali. Čitaj temeljiti, nepristransko.

      11 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.02.2018 ob 11:57 lili gost

        Očlitno jih tudi ti, gost, zelo površno bereš. Skoraj vse, kar predlaga NSi, je zavrnjeno. Mogoče pa se župan boji....koga že??? Potrebne so spremembe, zadnji čas je!

        15 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.02.2018 ob 12:02 Neodvisni gost

        Dosta svetnikov samo potrdi predloge župana in o teh te razpravljajo pol vore, san štel na začetki par zapinskov pa se mi ne da več toga čitati ka san iz zapisnkov zvedo ka moj kandidat ne dela tistoga ka je gučal pred volitvami. Istina ka g. Miha večino pove ostali ga dopunijo, verjetno majo razdeljena področja što de zakaj guča. Vsaj jes tak razmin delo v vsaki organizaciji. Škoda se pa verjetno tudi tebi in tvojim potomcom dela, ker občinska uprava ne sledi trendom in modernizaciji občine

        14 5 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      21.02.2018 ob 11:24 gost

      Tu se delajo samo sorodstvene povezave,projekte ,nadzore del itd,gradnje objektov ,a gasilci bi pa lahko bili poklicni v Črenšovcih in bi praktično rabili samo eno dobro opremljeno gasilsko brigado ,ne ,da v vsaki vasi imamo opremo za velike denarje in to praktično miruje ,razen na gasilskih prireditvah se bahajo.IN to vse stane...

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      21.02.2018 ob 11:42 Neodvisni gost

      Pravilno ka se opozarja na napake, večina jih itak avtomatično samo roko zdigne ka predlagajo župani. V Črenšovcih pa itak skoro kak družinsko podjetje (tudi v drugih občinah, ge so se šolali za župane). Županski mandat omejiti na 2 mandata pa zamenjava celotne! garniture lidij na občini!!! Darja, saj dobimo domov vsako leto neke vrste "poročilo" o delu in tau izključno obvešajo samo svetniki NSi, zelo pohvalno in pri nasledjih volitvah ide moj glas za njih (v prejšjem san zgleda napravo greško kere neščen več ponoviti)!!! Tudi ostalim predlagam isto.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      21.02.2018 ob 12:10 Občan Črenšovcev gost

      Res je že čas, da se v naši občini nekaj premakne na bolje. V dvajsetih letih občina ni pridobila niti enega delovnega mesta, nimamo niti poštene trgovine kaj šele zdrave pitne vode, da ne govorim o propadajočih starih hišah v lasti občine. Marsikatera mlada družina bi z veseljem ostala na vasi, če bi jim občina vsaj malo priskočila na pomoč. Tako pa naše vasi počasi, a vztrajno umirajo...

      19 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      21.02.2018 ob 12:19 črenšovci občina gost

      jaz pa mislim ka nas bo zdaj župan presenetil .............v pozitivno.........! kot nas je do zdaj že veliko krat v negativno :) lp

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      21.02.2018 ob 13:27 Žižkanjar gost

      Župana je čas povozo, pa še marsikaj drugoga tudi. Za občino je nej napravo malo, v zadnjen mandati, pa nažalost nič kaj omembe vrednoga. Trbelo bi menjati celo garnituro, ker se dogaja svašta. Če bi župan mel koga nad sebo, zdaj že dugo nebi bul župan. In mislin ka se on toga san jako dobro zaveda. Ampak kak je bilo že napisano, on je šerif. Boli njega briga, dela ka šče, kak šče, pa ka njemi što more... Žalostno ka je tak. Župan... pa na zdravje!

      17 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.02.2018 ob 19:42 obcina gost

        ne pozabi da je veliko ljudi zaposlenih ali kako drugače povezanih iz Žižkov na občini, tako da previdno pri kritikah....hmmm :):):) lp

        4 8 Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      21.02.2018 ob 14:34 roko gost

      vupan ka se menja župan v črenšovcaj

      17 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      21.02.2018 ob 20:20 gost

      Nej ka bi zagovarjal župana, samo v Črenšovski občini ni primernega človeka, ki bi bil sposoben voditi to občino.Zato jo je najbolje ukiniti. Verjemite nič se ne bi spremenilo.

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      21.02.2018 ob 20:36 gost

      Čas je ka se spravite,kaj delat, pa čiglij po jarkih smetij pobirat,ka de vsaj nekaj koristi iz vas.Či de v Sloveniji šlo tak naprej, de še delalo le peščica delavcev, medte, ko vsi tej v kravataj bi pa samo nekaj glumili pa občane za norce meli.Tou van dugo nede več šlo.Trbelo de delati.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      21.02.2018 ob 21:34 lili gost

      gost - obcina | 21.02.2018 ob 19:42 Nič slabega o Žižkanjarjih na občini. Kritik je največ na župana. Ali pa so to grožnje, če si rs iz občine???? Lep pozdrav tudi tebi!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      22.02.2018 ob 21:03 Šerif gost

      Nemate pojma o ničem... sakšni pametuvle samo. Kda pa trebej kaj napraviti ali pa iti na volitve te pa nega nikoga.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      23.02.2018 ob 19:26 gost

      Jaz bi pa samo opomnil župana,in hkrati dodal eno kritiko. V vasi Trnje je bil obnovljen most čez potok Črnec.Opazil pa sem, da na dveh stebrih, ki so nosilci ograje,že kar precej dolgo manjkata pokrova teh stebrov.Upam, da boste župan in kolegi na občini, kateri se kar precej vozijo,čez ta most vendarle opazili in uredili,kot je bilo prej.Žal je tako, da tudi v naši občini obstaja vandalizem. Lp.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      24.02.2018 ob 9:23 Gosak gost

      Ubogi župan, kriv je tudi za vandalizem!?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.