https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako se ogreti v hladnih zimskih dneh?

Murska Sobota, 01.03.2018 ob 8:44  

V teh mrzlih zimskih dneh, ko so se temperature spustile tudi pod – 15 stopinj Celzija, smo vam pripravili nekaj koristnih nasvetov, s katerimi si lahko pomagate pregnati mraz in se ponovno ogreti.

Topla oblačila

Verjetno ste tudi sami najprej pomislili na toplo zimsko obleko in obutev. Prebrskajte po omarah, morda boste našli svoje najljubše puloverje, mehke šale in ostala volnena oblačila. Če sodite med tiste, ki se pozimi večkrat pritožujejo, da jih nenehno zebe, je morda vzrok v tem, da ste premalo toplo oblečeni. Skratka kapa, šal in rokavice so v zimskem času obvezen del garderobe. V kolikor so vam ta oblačila všeč in lepa, je toliko bolje.

Foto: closetfulofclothes.com

Parna kopel

Ko je zunaj pošteno mrzlo, ni lepšega, če se lahko za nekaj ur umaknete v katero od vročih savn, ki v ponudbi večkrat vključujejo tudi parne kopeli. V zimskem času so te še posebej primerne, saj so v njih temperature nižje, s tem pa obremenitev krožnega toka ni tako velika. Zaradi spodbudnega učinka na prekrvavitev, boste s pomočjo parne kopeli občutili toploto tudi od znotraj. Če želite dobro ogreti svoje telo, se morate preznojiti. Zaščita pred mrazom pa je prav tako izmenično prhanje, saj spodbudi pretok v telesu in s tem posledično ogrevanje. Mrzlo vreme in nizke temperature vam tako ne bodo več prišle do živega.

Foto: scienceguardian.com

Ingver

Ingver, najljubša začimba Azijcev, ima to lastnost, da nas ogreva še posebej vztrajno. Znano je, da pekoča in močno dišeča eterična olja ingverja zelo spodbujajo prekrvavitev in vas močno ogrejejo. Ingver lahko pomešate z medom, prav tako pa pijte ingverjev čaj, oboje pa bo ugodno vplivalo na vaše zdravje in odpornost. Če vas zelo zebe in že drgetate od mraza, potem v kopel nastrgajte polovico ingverjevega korena že med kopanjem.

Foto: aktivni.si

Krompirjeva juha

Še eden način, da se ogrejete in tudi dobro okrepčate je okusna, krepka in kadeča se juha. Pripravite si lahko juho po svoje okusu, ena izmed možnosti je tudi krompirjeva juha. Pripravite si okusen in topel obrok in se pogrejte.

Recept za 6 oseb: Zavrite liter vode. Dodajte 2 kocki instant juhe in lonec vzemite z ognja. Olupite približno 1 kg krompirja in 500 g korenja ter vse skupaj nastrgajte v juho s strgalom za kumarice. Zakuhajte in kuhajte tako dolgo, da zelenjava postane mehka. Juho s paličnim mešalnikom zmeljite v kašo. Primešajte še 1/2 lončka smetane. Začinite s poprom, soljo in čilijem.

Foto: okusno.je

Oblačite se po načelu »čebule«

Oblačenje po načelu čebule seveda pomeni, več slojev oblačil boste dali na sebe, bolj vam bo toplo. V primeru, da pa vam bo prevroče, si lahko slečete kakšen kos oblačila in obratno. Uporaba več slojev oblačil namreč zagotavlja toploto in zaščito. Še posebej za otroke in starejše, ne pozabite in jih dobro obvarujte pred mrazom z več sloji oblačil.

 

Foto: style-yourself-confident.com

Otroci morajo pravočasno oditi na toplo

V zimskem času je treba posebno pozornost posvetiti otrokom in starejšim. Majhni otroci namreč nimajo še primernega občutka za mraz in temperaturo, zato morate poskrbete, da se pravočasno odpravijo na toplo. Poleg tople obleke predvsem pazite, da nimajo odpete bunde in da niso zunaj brez rokavic ali šala. Vse to lahko le še pospeši prehladna obolenja.

Foto: russiansitters.com

Pekoči feferoni in čili

Ali ste vedeli, da je eden izmed načinov, da pobegnete pred mrazom, uporaba pekočih začimb? Gorska ljudstva v Tibetu, Mehiki ali Peruju že dolgo vedo, kar pri nas šele odkrivamo. Pekoče začimbe, kot so čili, kari ali feferoni, namreč pospešijo prekrvavitev in tako ogrejejo organizem.

Foto: tsgcookingschool.com

Vroči čaj za sproščanje

V mrzlih zimskih dneh vas topli napitki pogrejejo in vam dajo dodatno energijo. Če vas kljub odprtemu radiatorju do konca, še vedno zebe, si skuhajte vroč, okusen čaj. Izberite si čaj po svojem okusu, kot je domači, sadni, zeliščni, zeleni, ingverjev ali kakšen drugi čaj, le da je vroč in vas pogreje. Poleg okusnega čaja si prižgite še cimetovo dišečo svečo in se zavijte v svojo najljubšo odejo.

Foto: smileherb.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.