https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Z izboljšanjem duševnega zdravja zaposlenih do zmanjšanja bolniških odsotnosti

28.02.2018 ob 11:00  

V Vzhodni Sloveniji se je pričel izvajati projekt NAPREJ.


Psihosocialni dejavniki tveganja na delovnem mestu, kot so slaba komunikacija, slaba organizacija dela, negotovost zaposlitve in podobno, lahko vplivajo na razvoj težav v duševnem zdravju zaposlenih. Gre za vedno bolj perečo problematiko, ki se s staranjem delovne sile še zaostruje, posledice neustreznega obvladovanja psihosocialnih dejavnikov tveganj pa se med drugim kažejo tudi v povišanem odstotku bolniških odsotnosti zaposlenih. A delodajalci lahko z ustreznimi ukrepi poskrbijo, da je delovno mesto varovalni dejavnik duševnega zdravja.

Z namenom izboljšanja duševnega zdravja zaposlenih, zlasti starejših, se je v Kohezijski regiji Vzhodna Slovenija pričel izvajati projekt »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!«, katerega nosilec je Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, ustanova. Projekt se bo zaključil konec septembra 2021,  sofinanciran pa je s strani Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.  

V okviru projekta NAPREJ bo razvit program celovite podpore podjetjem za obvladovanje in preprečevanje psihosocialnih dejavnikov tveganj (program PSDT), v katerega bo vključenih 10.000 zaposlenih iz podjetij s sedežem v Kohezijski regiji Vzhodna Slovenija. V okviru programa PSDT se bo izvajalo izobraževanja, psihološka svetovanja in informiranje zaposlenih o področju duševnega zdravja. Pričakuje se, da bo takšen celostni pristop k ohranjanju in krepitvi duševnega zdravja zaposlenih vplival tudi na izboljšanje medosebnih odnosov na delovnem mestu ter večjo motiviranost zaposlenih, da več pozornosti namenijo skrbi za lastno duševno zdravje. Slednje je zelo pomembno, saj je posameznik v prvi vrsti sam odgovoren za svoje zdravje, delodajalec mu lahko pri tem le pomaga na način, da mu omogoča delo v spodbudnem, urejenem in podpornem delovnem okolju.

Spremljajte projektno stran TUKAJ, kjer bodo objavljene aktualne informacije o strokovnih konferencah, posvetih za delodajalce in izobraževalnih dogodkih za managerje, na katere ste vljudno vabljeni vsi, ki bi želeli pridobiti aktualne in uporabne informacije s področja ohranjanja in krepitve duševnega zdravja zaposlenih ter obvladovanja psihosocialnih dejavnikov tveganj na delovnem mestu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.02.2018 ob 12:41 gost

      Če bi delavci imeli dostojno plačo za preživetje in nebi na delovnem mestu premišljevali kako bodo preživeli do konca meseca bi bilo manj nezadovoljstva ! (isto velja za upokojence 600 e ali manj)

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.02.2018 ob 13:47 jožko gost

      se strinjam. a prav je, da delavci vejo prepoznati tisto kar jih na dolgi rok duši...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.02.2018 ob 20:08 gost

      Bil bi že skrajni čas, da se vodstvene strukture v firmah predstavi psihoanalitikom. Saj pa ti "dušijo" delavce, delavci pa "trepečejo" kot bi bili stalno pod minus 20!!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.