https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Posel v turniški Planiki še zmeraj cveti

07.03.2018 ob 13:00  

V čevljarskem podjetju Planika so letos proizvedli že pol milijona parov obutve. Podjetje Planika Turnišče, je lani ustvarila kar 30 milijonov evrov prihodkov.


Podjetje ima tudi v prihodnosti visoke cilje, saj si zaradi povečanega povpraševanja obetajo še boljši promet, zmogljivosti proizvodnje so do konca leta tudi že zasedene. V Turnišču so v lanskem letu izdelali 2100 parov pohodne obutve na dan, v letošnjem letu pa želijo proizvodnjo povečati od 2400 do 2500 parov. V prihodnosti načrtujejo tudi povečanje proizvodnih zmogljivosti.

Tehnični direktor Planike Turnišče, Stanko Draškovič, je za Večer povedal, da obdobja rasti v čevljarski industriji trajajo v ciklih od štirih do pet let. Kot pravi, njihova poslovna politika ni rast v smislu, da le sledijo dogajanju na trgu, ampak si želijo postati tudi vodilni svetovni proizvajalci pohodne obutve in tako vplivati na dogajanje na trgu. V Turnišču si še prizadevajo, da čim več ustvarijo z lastno blagovno znamko, ter so tako čim manj odvisni od javnih naročil.

S tem, ko rastejo javna naročila, močno narašča tudi osebna potrošnja posameznika, kar je dobro za podjetje. Program »civilne obutve« obsega kar 70 odstotkov proizvodne dejavnosti, 30 odstotkov pa proizvedejo tudi vojaške obutve. Trenutno je stanje v njihovih skladiščih takšno, da vse, kar naredijo, gre takoj h kupcem, naročila ne morejo več sprejeti, kar pomeni, da izdelujejo potrošniku želen produkt, je še povedal tehnični direktor.

Zaradi tržne dinamike in sposobnosti prilagajanja razmeram, je turniško podjetje povečalo ne le obseg kooperantskega sodelovanja, temveč tudi število zaposlenih doma. V prejšnjem mesecu so tako na usposabljanje sprejeli deset delavcev, toliko pa jih načrtujejo usposobiti tudi v prihodnosti. V Planiki sicer ugotavljajo pomanjkanje moške delovne sile s specifičnimi znanji, a se nad »neustreznim« kadrom vseeno ne pritožujejo. V podjetju namreč menijo, da je delavce pač treba usposobiti za delo.

Spodbuden pa je tudi podatek, da so v podjetju z letošnjim letom dvignili plače, in sicer za 4,7 odstotka.

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2018 ob 17:20 Ruža planika gost

      Pa kaj ni bil ravno dvig minimalne plače za 4,7 odstotka zakonsko obvezen z letošnjim letom ?!? Ni to glih za hvalit se ...

      32 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.03.2018 ob 8:28 feri gost

      FAjn bibilo čebise hfalo z plačami delavcev nekati robotijo za minimalno plačo papovej či vupaš delavske plače

      20 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.03.2018 ob 15:31 gost

      Baje se tüdi dosti hodi popravlat proizvodnjo v bratske republike, tak ka nej glij fse tak rožnatu, tou je samo v izjavaj. Delavci, šter su nej ritolizci, že vedo, kakša je situacija znotraj teh zidov, samo su fsi straj, tak, ka prdnuti ne vüpleju.

      26 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.03.2018 ob 15:55 revež gost

      Tej tüdi modrüjejo kak dobro poslujejo isto kot Lušt to koliko pa delavci zaslužijo v Planiki in Lušto pa nikoli ne izdajo sužnji pa tega ne smejo izdati ker te vedo da več ne bodo sužnji

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.03.2018 ob 16:44 gost

      Kot piše v Večeru, dobiček v firmi Planika nima firma, ampak tujec, ki je lastnik firme. Tak, da to ni glih uspeh, če delaš za minimalno plačo, ves trud pa pobere tuj lastnik. Pa tudi nekih velikih novosti iz te firme na čevljarskem področju ni videti v trgovinah po Evropi.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.03.2018 ob 14:48 gost

      Cikel rasti traja od 4 do 5 let, posel " ŠE" zmeraj cveti, tak je vse cvelu v Muri, da je najboukše cvelu je jaku frišku odcvelu.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.04.2018 ob 21:40 gost

      nikaj časa san nej büo v planiki, san mislu, ka se kaj pupravlu, da san se vrno, vijdin, ka šče hujše, kak je bilou pred tejn, da san šče delau

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.04.2018 ob 21:49 gost

      kar naenkrat so začeli zapuščati firmo planika kar sovaščani šefa, ki se vračajo v prejšnje svoje posle, te rejsan nej tak rožnatu, kak se nihče pu novinaj hvali.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.