https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Županja občine Turnišče: Ženske to zmoremo!

08.03.2018 ob 14:00  

Danes je v prostorih Občine Turnišče, potekalo enajsto srečanje županj, ki se ga je udeležilo 11 od šestnajstih. V Sloveniji namreč šestnajst žensk vodi občine Črna na Koroškem, Črnomelj, Divača, Dravograd, Grad, Hrpelje-Kozina, Kostel, Kozje, Ljutomer, Majšperk, Semič, Solčava, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Šmarješke Toplice, Trbovlje in Turnišče. Županje iz občin po celi Sloveniji so se pogovarjale o položaju žensk v politiki in njihovi enakopravnosti.

To, da je srečanje potekalo na mednarodni dan žensk, ni naključje, saj so se že pred enim letom dogovorili, da bo 8. marca 2018 srečanje v Turnišču. Županja občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver je pogovor začela s predstavitvijo občine. Pohvalila je infrastrukturo ter podjetji Paradajz d. o. o in Planika Turnišče d. o. o. V nadaljevanju pa je poudarila, da je treba še marsikaj sanirati, hkrati pa gledati v prihodnost. Ženske pa to zmorejo. O občini je še povedala, da kar nekaj pozornosti namenijo dojenčkom ob rojstvu in tudi študentom, saj ti ob zaključku študija prejmejo nagrado.

Županje drugih občin je zanimalo, kako rešujejo težave z Romi. "Romi so se precej asimilirali med nas, čeprav imajo svoje naselje. Otroci hodijo v vrtce in šole, nekaj odraslih hodi na delo celo v Avstrijo. Z njimi nimamo težav, kot jih imajo na Dolenjskem. Moram jih pohvaliti," je mag. Vesna Jerala Zver odgovorila na njihova vprašanja.

Ob sproščenem pogovoru so se županje dotaknile težav, ki pestijo občine po Sloveniji, ter se dotaknile tudi položaja žensk v politiki. Strinjale so se, da je ženska tista, ki "podpira stebre". Takrat, ko moški vidijo brezizhodno situacijo, so ženske tiste, ki prevzamejo krmilo in uredijo potrebne stvari. "Če malo pogledamo, kakšne lastnosti imamo ženske in moški, vidimo, da imamo ženske sedmi čut. Lahko telefoniramo, in hrati opravljamo še neko drugo aktivnost. Smo multidisciplinarne in tudi vodimo drugače kot moški. Moški rečejo jaz sem to naredil, jaz to znam, jaz sem župan, medtem ko ženske pravimo mi smo to naredili, čeprav smo vse naredile same, " je povedala županja gostujoče občine. Tudi sicer o enakopravnosti žensk v politiki meni, da si morajo le-to ženske same izboriti. "Ko sem postala županja, ni bilo enakopravnosti, marsikdo se je obregnil vame, češ, kaj bi pa ti rada. Ampak potem postaviš stvari na svoje mesto."

Turniška županja je še izpostavila pomembnost sodelovanja med županjami, predvsem med tistimi, ki so na tem mestu prvi mandat in tistimi, ki imajo že nekoliko več izkušenj. Tiste z izkušnjami, odgovore na naša vprašanja, stresejo iz rokava.  Srečujejo se na srečanjih in izobraževanjih, ki jih organizira Zveza občin Slovenije. Med seboj se tudi pokličejo in si pomagajo. "Vsaka ima neko stvar urejeno, ki je druga nima. Potem poiščeš različna mnenja in se poskušaš prilagoditi svojim občinam".

Današnji dan, mednarodni dan žensk, so izkoristile tudi za drobne pozornosti in si tako polepšale ta dan. Po pogovoru v občini je sledil ogled podjetij Paradajz d. o. o. in Planika d. o. o ter cerkve Marije pod Logom.

 

    Fotogalerija