https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Dobrovniku pripravili 21. razstavo pirhov

18.03.2018 ob 20:00  

Včeraj, 17. marca, se je v Kulturnem domu Dobrovnik začela tradicionalna razstava pirhov. Na razstavi, ki traja od 17. do 19. marca, si boste lahko med 9. in 18. uro ogledali z različnimi tehnikami in motivi izdelane pirhe.

Kulturno umetniško društvo Petöfi Sándor v sodelovanju z različnimi društvi in organizacijami, kot so Zavod za turizem, Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Dobrovnik in seveda občina Dobrovnik, je tudi letos pripravilo tradicionalno razstavo pirhov. Razstava, ki letos poteka že 21. leto, se lahko pohvali s svojo raznolikostjo in pestrostjo obarvanih jajčk 31 razstavljalcev. Večina teh je domačinov, vsako leto pa povabijo tudi goste. Letos sta to gospe iz Madžarske, ki ustvarjata s tehniko praskanja. 

Obiskovalci razstave lahko v teh dneh v Kulturnem domu Dobrovnik spoznajo pestrost in raznolikost pirhov, izdelane v različnih tehnikah, kot so batik, praskanje ali jajca v čebulni lupini z odtisi rastlin. Najpogostejša in hkrati najbolj značilna tehnika okraševanja pirhov v Dobrovniku, je gotovo batik. Ustvarjalci s posebnim pisalom na jajčko nanesejo stopljen čebelji vosek, nato pa jo potopijo v želeno barvo. Nato jajce posušijo ter jo z različnimi motivi znova porišejo z voskom. Sledi ponovno barvanje, tokrat v drugi, temnejši barvi. Za barvanje se najpogosteje uporabljata rdeča in črna barva. Za lepši lesk, pa se jajce ponavadi premaže s svinjsko mastjo.

Poslikava jajčk je nekdaj bila še težja, saj imajo ustavrjalci danes za nanašanje voska na voljo posebno pisalo. Pred tem, so uporabljali vejico, na koncu katere so privezali pločevinastvo cevko. Sodobno pisalo omogoča lepše in natančnejše risanje tudi drobnih elementov.

Pogosto uporabljena tehnika je tudi praskanje. Pri tej tehniki jajce najprej pobarvajo z želeno barvo, nato pa barvo z ostrim nožem ali iglo izpraskajo. Ponavadi se s praskanjem jajc ukvarjajo moški, saj je delo nekoliko navarnejše, vendar se tehnike poslužujejo tudi nekatere ženske. Tako pri tehniki batika, kot tudi praskanja, pa je postopek izdelave dolgotrajen in zahteva veliko truda, domišlije in natančnosti. Med okraševanjem ene same jajce, hitro minejo tri ali štiri ure.

Dobrovniški pirhi imajo že več kot stoletno tradicijo izdelovanja. Motivi, ki krasijo pirhe so zgodovinski, ponavadi jih krasijo črte, cvetlice, pentlje, sveče ali križi.

Čeprav je običaj po letu 1960 že skoraj zatonil, so stajreši občani poskrbeli, da se tradicija v Dobrovniku nadaljuje. Svoje znanje so prenesli na mlajše rodove, in s tem poskrbeli, da se je tradicija okraševanja jajčk ohranila vse do danes. Za to so zaslužne gospe Rozalija Kovacs, Ilona Szolarics, Valeria Car, Magdalena Szekeres, ter še nekatere druge, ki so kljubovale času in svoje znanje nesebično prenašale naprej.

Vsako leto je za izvedbo dekoracije razstave nekdo zadolžen. Letos sta za to poskrbeli družina Szolarics in Doroteje Flisar.

Več fototgrafij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.