https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na Sommelier selection izbrali najboljša vina za prleško gibanico

Maribor, 20.03.2018 ob 9:00  

Minuli teden, je na sedežu Zavoda SloVino v Mariboru, potekal že tradicionalni izbor Sommelier selection, kjer sommmelierji izbirajo vina, ki se najbolje ujemajo s posameznimi vrstami jedi. Letos so med drugimi izbirali tudi vina, ki se najbolje ujemajo s prleško gibanico.


S tem je kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih nadgradilo dosedanji izbor najbolj všečnega vina k prleški gibanici ter tako dodalo svoj prispevek k večanju prepoznavnosti prleške gibanice v Sloveniji. V društvu Kelih si namreč prizadevajo za promocijo Prlekije in Slovenije kot tradicionalno vinske in kulinarično bogate dežele, že štiri leta pa izvajajo več aktivnosti, ki večajo prepoznavnost prleške gibanice. V okviru prireditve Prleška gibanica so že trikrat izbrali najbolj všečno vino k prleški gibanici, letos pa so naredili še korak naprej in se povezali z Zavodom SloVino ter že petnajsto leto zapored organizirali Sommelier selection. 

Dogodek se vsako leto najprej prične z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se najbolje družijo s posameznimi sklopi jedi. Strokovnjaki izbirajo med vini, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje, pokušanje in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, saj ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. 

»Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k špargljevim - zelenjavnim jedem, vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k ribjim jedem v akciji "Sommelierska selekcija" in izbira vina posamezne sorte, ki so najboljši spremljevalec kulinariki,« so zapisali v društvu Kelih. 

Letos so sommelierji prvič izbirali tudi vina, ki se najboljše ujemajo s prleško gibanico. Odločitev, da so lahko ob ocenjevanju vin poizkusili tradicionalno prleško jed, so pohvalili in povedali, pa jih je tudi navdušila. Pri pripravi in izvedbi dogodka je aktivno sodelovalo društvo Kelih, prleško gibanico pa so spekle članice in podpornice društva. Rezultati ocenjevanja in izbora bodo sicer znani v naslednjih dneh.

Vina k prleški gibanici – Sommelierska Selekcija 2018:
Muškat otonel, 2016, polsladko, Vinogradništvo Krampač, Štajerska Slovenija
Šipon, 2015, polsladko, Vinogradništvo družina Kos, Štajerska Slovenija
Muškat otonel, 2017, polsladko, Vina Avos, Štajerska Slovenija
Rumeni muškat, 2017, polsladko, Vino Leber, Štajerska Slovenija
Rumeni muškat, 2017, polsladko, Vinogradi Horvat, Štajerska Slovenija

Pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino v prihodnje načrtujejo tudi dodatne promocijske aktivnosti, kot so skupne predstavitve in kulinarična doživetja v nekaterih gostinskih lokalih. Tako bodo kuharji pripravljali dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommelierskio izbranimi vini. Pri izvedbi akcije pa aktivno, kot partnerji, sodelujejo tudi strokovne institucije, društva in gostinci ter mediji, ki na tak način podpirajo kulinarični in gastronomski razvoj. 

Foto: Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.