https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Lahko Slovenci dobimo enake pokojnine kot so plače?

23.03.2018 ob 12:00  

Vedno več držav se sooča s problemom nizkih pokojnin, v nekaterih primerih tako nizkih, da ne omogočajo niti osnovnega preživetja.


V zadnjem desetletju se pokojninski sistemi v različnih državah razvijajo zelo različno. Razvitejše države so že pred desetletji začele razvijati tako imenovane druge in tretje pokojninske stebre. To je bilo potrebno zaradi vedno večjega števila upokojencev in stalnega števila delovnega prebivalstva.

Prvi steber

Dodatni stebri v bistvu predstavljajo dopolnitev prvega stebra. Kaj to pomeni v praksi? Tako imenovani prvi steber javnega pokojninskega sistema deluje tako, da trenutno zaposleni plačujejo določene prispevke, vsak mesec. Ti prispevki so še isti mesec namenjeni pokojninam upokojencev. Glavna spremenljivka, ki določa koliko denarja se pri tem steče v pokojnine, je razmerje med delavno aktivnim in upokojenim prebivalstvom.

Velik problem v Sloveniji je ravno slabo razmerje med tema dvema skupinama ljudi. Napovedi pravijo, da se bo razmerje le še slabšalo in okoli leta 2036 doseglo prelomno točko, ko bo na enega upokojenca le še en delavec. Se pravi razmerje bo 1:1.

Drugi in tretji steber

Dodatna stebra sta popolnoma zasebna in temeljita na tem, da ima vsak član lastni varčevalni račun, kamor si mesečno polaga določen delež denarja, ki ga zasluži. Na tem računu se mu do upokojitve prilivajo obresti in na podlagi tega, ob upokojitvi, začne prejemati dodatno pokojnino.

Uspeh dodatnih pokojnin

V državah z daljšo tradicijo dodatnega varčevanja je drugi pokojninski steber uspešno kompenziral za upad javnih pokojnin in upokojenci še vedno prejemajo dostojne pokojnine. Državi kot sta ZDA in Velika Britanija imata zgodovino zasebnih varčevalnih skladov že precej dolgo. V Veliki Britaniji namreč ti skladi obstajajo že od konca 17. stoletja. Na spodnjem grafu so prikazane stopnje financiranja pokojnin iz javnega prvega stebra in tudi odstotki, ki jih upokojenci dobijo iz prostovoljnega drugega in tretjega stebra.

pokojnine-pda-5aaa27ce0ac3d-5aaa27ce0b021.png

Vir: OECD (2017) Pensions at a Glance 2017

Kanada

Če za primer vzamemo Kanado, vidimo da iz javnega pokojninskega sistema prejema upokojenec 53 odstotkov svoje neto plače pred upokojitvijo. Iz zasebnih pokojninskih skladov (t.i. 2. in 3. steber) pa prejema dodatnih 45 odstotkov plače. Vse skupaj znese 98 odstotkov njegove plače pred upokojitvijo. Pokojnino ima torej skoraj enako visoko kot plačo. Povprečna plača v Kanadi je septembra 2017 znašala približno 51.000 kanadskih dolarjev letno ali 4.250 mesečno. Velja omeniti tudi, da so tam najemnine in ostali življenjski stroški veliko večji, kot pri nas.

Podobna situacija je na Irskem in v ZDA, kjer prilivi iz 2. in 3. stebra predstavljajo skoraj enako vrednost, kot tisti iz javnega sklada. V Veliki Britaniji iz zasebnih skladov dobijo celo večji delež pokojnine v primerjavi z javnim sistemom.

Kako stoji Slovenija?

Iz grafa lahko razberemo tudi dejstvo, da imamo v Sloveniji nekoliko višje javne pokojnine v primerjavi z plačo pred upokojitvijo, ampak zaradi nerazvitosti 2. in 3. stebra te niso na ravni meje za dostojne prihodke upokojencev. Ti naj bi znašali vsaj 70 odstotkov plače.

Ker je v Sloveniji 2. pokojninski steber še relativno mlad, še ni dovolj statističnih podatkov, da bi ga lahko dodali na zgornji graf. Iz dodatnega pokojninskega zavarovanja se namreč pokojnina izplačuje le približno 20.000 slovenskim upokojencem.

Optimistične napovedi

Število upokojencev, ki prejemajo sredstva iz 2. stebra se iz leta v leto povečuje, zato upamo, da se bo tudi stanje pokojninskega sistema v celoti izboljšalo. Zaradi daljšega obdobja varčevanja bo naraščala višina sredstev vplačanih v 2. steber in zaradi tega bodo vedno večje razlike med tistimi, ki med zaposlitvijo varčujejo za dodatno pokojnino in tistimi, ki tega ne počnejo.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2018 ob 16:18 lepi gost

      Pa še 4. in 5 steber ter tako dalje da bodo lažje kradli pokojnine kje tisti 3 miljarde pokojnin iz leta 2000, vse o pokradli

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.03.2018 ob 16:29 gost

      Lopove, ki so prispevali bančne izkopali bančno sranje za zapahe, premoženje, ki so prepisali na potomce, odvzet, tisti, ki so sodelovali, pa se danes ne spominjajo pa na zdravljenje, da se jim obudi spomin. Banda hudičeva frdamana, iz vplačevanja pokojnin se rešuje banke, železnice in pitaj vraga, kaj še vse.Kot je razvidno iz oddaj o raziskavah bančne luknje, 5 oseb je non stop zraven, pa jebemti sistem, da se tem seronjem ne more do živega. Ne pozabimo, da je pa svoje dodala seveda politika, saj brez politika ne more biti lopova. Glavno, da se je pri najemu velikega kredita posameznika pojavil zraven kak politik, pa je že gospod bančnik odobril kredit - kot pravimo na lepe oči, in, ker je poznal določeno osebo, je zaupanje pomenilo odobritev kredita, ki ga ta gospod seveda nikdar ni in ne bo vrnil. In teh imen se ne more dat v javnost, ja vražju mater, pa za vsakim poslom stoji podpis, če seveda to ni bilo narejeno še mimo tega!!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.03.2018 ob 13:39 Delavec gost

      Prvo preraču vseh že obstoječih pokojnin in uskladitev g dejanskim stanjem vseh vplačil v blagajno v celotni delovni dobi. Ne pa da so nekataera godpoda nekoč imela obračunana zadnja leta ali celo mesece in imajo neprimerno previsoke pokojnine. Da ne govorim o tako imenovanih revnih kmetih in težkih zasebnikov ki niso vplačevali nič oziroma zelo malo. Komaj čakam ta dan.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.