https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Evropski poslanec sodeloval v debati o Aktivnih evropskih državljanih

Murska Sobota, 23.03.2018 ob 16:00  

Danes, 23. marca je na Ekonomski šoli Murska Sobota, srednja šola in gimnazija, potekala javna debata na temo AKTIVNO EVROPSKO DRŽAVLJANSTVO - MOJA PRIHODNOST. Gost debate je bil evropski poslanec dr. Milan Zver.

Ekonomska šola Murska Sobota, srednja šola in gimnazija je danes v avli šoli organizirala javno debato, katere gost je bil evropski poslanec dr. Milan Zver. Debato na temo Aktivno evropsko državljanstvo - moja prihodnost so vodili dijaki šole, evropskemu poslancu pa so postavili kar nekaj zanimivih vprašanj, ki so se dotikala priložnosti mladih v okviru Evropske unije.

Kot je povedal dr. Zver je namen debate pogovor z mladimi o izzivih, ki jih ponuja EU. "EU ponuja vrsto programov in mehanizmov, zato, da bi mlade pritegnila študijska in delovna mobilnost. Raziskave kažejo, da so tisti, ki se udeležijo mobilnosti v smislu Erazmus+ programa, tudi sicer bolj uspešni pri učenju ali pri iskanju zaposlitve, bolj so tudi vključeni in integrirani v družbo ter tudi pogosteje se udeležujejo volitev.  Vrsta prednosti je za tiste, ki koristijo programe, ki jih ponuja Evropska unija. Eden izmed programov je Aktivno evropsko državljanstvo, drugi pa je Erazmus+. Evropska unija povsod krči stroške, razen pri omenjenih programih, ki dejansko veliko pomenijo za prihodnost Evropske unije."

In kdo sploh so aktivni državljani?
"Vsi, ki prebivamo v okviru Evropske unije, trenutno nas je okoli 500 milijonov, smo državljani tudi Evropske unije, ne samo držav članic, zaradi česar imamo vrsto pravic. Lahko kandidiramo kjerkoli, na evropskih, in tudi na lokalnih volitvah. Imamo na primer vrsto pravic kot državljani Evropske unije z vidika potrošnikov. Razne uredbe nas branijo pred slabo hrano ali kakšnimi drugimi zlorabami. Evropska unija postaja entiteta zase, ki ščiti svoje državljane in jim omogoča, ne le negativne, ampak tudi pozitivne pravice. Obstaja vrsta možnosti, da se aktivni državljani proaktivno vključijo v delovanje EU institucij ali da koristijo vse pravice in svoboščine, ki jih Evropska unija daje," je svoje misli strnil evropski poslanec.

V uvodnem govoru se je zahvalil ravnatelju, Darku Petrijanu za povabilo in lep sprejem ter pozdravil učitelje, dijake in dijakinje. Spomnil se je tudi svojega obiska izpred 12 let, ko so "polagali kamen" za novo ekonomsko šolo ter si zaželel, da bi bilo na šolo vpisano še več dijakov. V nadaljevnju je nekaj besed namenil tudi evropskemu parlamentu:" Evropski parlament je v zadnjih letih pridobil na moči, saj sprejema vedno več pomembnih obvezujočih stvari. Ker so države članice na področju vzgoje in izobraževanja suverene, na tem področju evropski parlament še nima toliko moči. Nam tako nima nihče pravice ukazovati, kaj bomo učili in kako bomo poučevali. Da pa ne bi preveč zaostajali za evropskim povprečjem, ali bili celo boljši, pa seveda z veseljem sprejemamo priporočila, ki jih daje evropski parlament, evropska komisija in svetniki. Zato je Evropska unija razvila vrsto programov, kot sta Erazmus+ ali Aktivno državljanstvo. To so programi, ki so podprti z veliko denarja."

Poslancu se tudi zdi pomembno, da mladi dobijo dobro izobrazbo ter kasneje tudi delovno mesto, oziroma službo, EU pa takšne programe spodbuja. "Imeli smo tudi shemo za zaposlovanje, kjer je EU dala denar državam članicam, da so zmanjšale brezposelnost mladih. Države članice so morale ustvariti aktivno politiko za zaposlovanje mladih, za kar so dobile neposreden denar iz Bruslja. Nekaterim članicam je to tudi odlično uspelo, saj je bilo še pred tremi leti brezposelnih šest milijonov prebivalcev, sedaj pa se je to število znižalo za dva milijona," je povedal.

Po uvodnem govoru se je poslanec pridružil dijakom ter odgovarjal na njihova vprašanja. Dijake je med drugim zanimalo tudi, kakšne so možnosti glede izobraževanja in priznavanja poklicnih kvalifikacij v evropskih državah. Dr. Zver je pojasnil, da so v nekaterih državah tudi težave, spet v drugih ne. Splošno priporočilo evropske institucije pa je, da morajo šolski sistemi držav članic narediti vse, da priznavanje diplom in vsega česar se naučijo, poteka čim bolj gladko. Včasih se zgodi, da so šole in učitelji nekoliko preveč birokratski, zaradi česar utežujejo stvari. V prihodnosti pa priznavanje slovenske diplome gotovo ne bo predstavljalo težav, ki bi onemogočile zaposlitev v Evropski uniji.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2018 ob 17:15 medo gost

      In koliko je tale prodajalec teme in megle skasiral ,da je palamudo prodanim dušam ? Že so začeli hoditi okrog .

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.03.2018 ob 17:26 gost

      Mogouče oddava temo se je pa v času svojega ministranstva na čelu šolstva, boukše izkazal kak zdajšna gospa.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.03.2018 ob 17:59 cigo gost

      Evroposlanec za svojo rit !

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.03.2018 ob 18:49 gost

      Ka,če mo vsi samo nekaj predavali,kama pa pridemo.Ka ma te za izkušnje, naj mi neščče povej.Samo tak je v Sloveniji, Pomali do volitve, pa mo pa vsi šli volit, ka pač vala prepričanje,ka moremo imeti predsednika, pa premieja, pa stou ministrof, šteri samo vlečejo pejneze,od delavskoga naroda.Prinas je tak, ka če de nas samo desettisoč, bomo meli vse te zgoraj navedene.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.03.2018 ob 20:37 Sneg gost

      Kdo je zadlužen za športni centet Planica? Zver Milan....nej ste znali, nej! Drugi se pa s ten hvalijo in odijo na otvoritve in se slikajo!

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.03.2018 ob 20:48 gost

      Samo še stranko zamenja, pa bo vrejdi dečko :)

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.