https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nepobiranje pasjih iztrebkov: ne kazni, vest naj nas vodi

04.04.2018 ob 6:00  

Topli dnevi so v naravo privabili številne sprehajalce, pa tudi starše otrok, ki komaj čakajo, da lahko razigrano tekajo naokrog. V oči nas je zato še toliko bolj zbodla problematika nepobranih pasjih iztrebkov, ki velja za nadlogo večjih mest in krajev, tudi Murske Sobote.

 

Tukaj ne gre le za nevarnost, da nekdo stopi v pasji iztrebek, ampak tudi za to, da se zaradi nepobranega pasjega iztrebka bolnega psa lahko okuži tudi drugi zdravi pes, seveda pa ob tem ne gre pozabiti za otroke, ki si zaslužijo varno igro in uživanje na zelenicah v parku ter v peskovnikih otroških igrišč. 

Situacija na terenu

Z videno situacijo na terenu smo ugotovili, da ne gre za pasje iztrebke, ki so skriti v grmovjih, ampak so ti na zelenici v soboškem parku pri gradu, na sredini sprehajalne poti v Fazaneriji in še kje drugje. Sprehajanje psov po javnih površinah je nekaj povsem normalnega, vendar ko se pasji prijatelj tam ponečedi, lastnik pogosto odide. Nekateri lastniki psov prav vestno pobirajo pasje iztrebke v plastično vrečko, a so tudi izjeme, ki tega ne storijo.

Potrdimo lahko tudi, da je v Murski Soboti košev za odlaganje pasjih iztrebkov premalo. Največ jih je postavljenih v mestnem parku in na soboškem razbremenilnem kanalu, pa tudi v malem parku. 

Vprašanje glede omenjene problematike naslovili na MOMS

Na Mestno občino Murska Sobota smo naslovili vprašanje glede omenjene problematike. Poleg tega nas je zanimalo še, ali nameravajo v prihodnjih dneh poostriti nadzor nad tem, kot so to storili v nekaterih drugih občinah v Sloveniji in ali se jim zdi, da je sprehajalcem s kužki na voljo zadosti košev za smeti ter kdo lahko kaznuje morebitne kršitelje.

Odgovorili so nam, da se tako kot večina slovenskih občin tudi murskosoboška že nekaj let sooča s problematiko pasjih iztrebkov. Da je problem pereč, potrjuje tudi število pozivov in obvestil s strani medijev, kot tudi občanov. »V preteklih letih smo z akcijami ozaveščanja lastnikov psov, opozorilnimi tablami, nameščenimi na najbolj kritičnih lokacijah, in z zloženkami poskušali dvigniti zavest občanov, in sicer z zloženkami, ki jih MOMS pripravlja in deli občanom ob različnih prireditvah, kot na primer ob dnevu zemlje, objavami v Soboških novinah in na spletnih straneh MOMS,« so sporočili.

Mestni kužki nad pasjimi stranišči vihajo smrčke

Na občini so dodali, da je mestna uprava k reševanju problema pristopila na različne načine. »Poostrili smo nadzor nad nevestnimi lastniki psov na javnih zelenicah, v mestnem parku in na drugih javnih površinah predvsem v spomladanskem času. V mestnem parku sta postavljeni dve pasji stranišči, ki pa se jih, po naših opažanjih, skrbniki psov ne poslužujejo v takšni meri, kot bi bilo zaželeno. Pri izvajanju določb občinskega odloka o javnem redu, ki z globo 125,19 evrov sankcionira takšna ravnanja, predstavlja oviro identifikacija lastnika psa, postopek zoper mladoletne osebe itd,. Prav tako pa velja, da do ne-pobiranja pasjih iztrebkov prihaja, ko posameznik meni, da ga nihče ne gleda oziroma vidi.«

Znaka, ki je nakazoval na pasje stranišče, ni več

Sankcioniranje ne bo zaleglo, nujna je sprememba odnosa

Na občini se zavedajo, da za rešitev problema ne zadostuje sankcioniranje nevestnih lastnikov, ampak je potrebno njihove ustaljene navade trajno spremeniti, kar je moč doseči le s sodelovanjem širšega kroga občanov. V skladu z Zakonom o zaščiti živali je za nadzor pristojna tudi policija, ki jo lahko občani obvestijo na telefonski številki 113.

Okolje je prostor vseh nas, vsi imamo pravico do čistega in urejenega okolja, za kar pa moramo v veliki meri seveda poskrbeti sami.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.04.2018 ob 8:36 povodec gost

      Saj se tü pa tan redar tüdi lahko pripogne in pobere gor .Ljudje čike tüdi mečejo in nišče ni kažnjen

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.04.2018 ob 14:42 gost

        Povodec redarji so nej plačani da bi pobirali kakce od domačih ljubljenčkov,lastniki pesekov so neodgovorni do svojih pesekov ,ker je vse pokakano v naravi ! Kakeci in čiki pa je velka razlika .

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.04.2018 ob 8:45 čondraš gost

      Ob dani novici bi enako misel namenil tudi kmetom..ne kazen, vest vas naj vodi..ob nepobranem gnoju ki ga natrosite po lokalnih in magistralnih cestah in ob stotinah litrih iztečene gnojnice po javnih površinah. Spucati za sabo pa bo ;) . PA da ne omenjam nezoranih njiv nasutih z gnojem, ki nekatere par mesecev tako samevajo.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.04.2018 ob 17:52 imre gost

      gost ob 14:42 ,,,,, No ja tej redarji so nej ne vem kak jako zavzeti za svoje delo tak ka imajo dosti časa še za kaj drugega delati .Vidiš jih najbolj po centru mesta na obrobje mesta jih ni .Končno pa čikov je več kak drekov .Dež dreg raztopi čika pa ne .Res pa je da so lastniki psov odgovorni in morajo drek pobrati.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.04.2018 ob 9:57 TNT gost

      Fora je glih v tem, da lastniki psov za psa poskrbijo, za čistočo za njimi pa nej. Ite zjutraj v park pa boste videli. Da bi kdo počistil še nisem doživel.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.