https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Razkrivamo podrobnosti o prihajajočem 38. Maratonu treh src v Radencih

Radenci, 05.04.2018 ob 6:00  

Ste pripravljeni za 38. Maraton treh src v Radencih? Nekateri že pridno trenirajo, drugi vedo, da bodo podpora ob progi. Zagotovo bo tudi letos v ciljno-startnem prostoru zelo pestro. Kakšne so novosti, kdo in koliko bo sodelujočih ter informacije o trasah in prijavninah na Maraton treh src, so nam v odgovorih na vprašanja povedali organizatorji dogodka, Športno društvo Radenci. 


38. MARATON TREH SRC SE BO ODVIJAL 19. MAJA 2018, prvi start bo ob 9:00. 

1. Nekaj novosti oziroma novic imate že objavljenih na spletu, treniranje se je že začelo, pripravljate za letos še kakšne posebne novosti?

Največja novost letošnjega leta je nova startna ura teka na 5 km, ki ni več enak kot do sedaj in skupen s startom teka na 10 km. Start je sedaj ob 9.15, start na 10 km pa ob 9.10. Kot druga novost pa je "Testeninka" za tekače, kar pomeni, da bo vsak tekač s startno številko dobil porcijo testenin za tako imenovani "carbo loading" polnjenje zalog ogljikovih hidratov v petek pred maratonom.

Tudi letos bodo lahko starši svoje otroke pustili v varstvu, ki je organizirano v hotelu Radin. V organizirano varstvo se lahko vključijo otroci do 12. leta starosti. Znotraj varstva bodo potekale številne delavnice. Tecite s sodelavci je prav tako novost in nudi možnost »teambuldinga« oziroma krepitev odnosov in spoznavanje med sodelavci. 

V teku so tudi posebne 10 tedenske priprave na 38. Maraton treh src. Pri tem sodelujejo strokovnjaki iz ekipe Explosive Strenght Academy in profesionalna tekačica Jolanda Čeplak. Treningi so skrbno načrtovani, kakovostni in omogočajo hiter napredek. Brezplačni dostop do programa je na povezavi https://xstrengthacademy.com/maraton. V petek 16. marca so začeli trenirati že na samem prizorišču Maratona treh src v Radencih. Tekaške priprave vodi Andreja Zrnić, ki je osebna trenerka z mednarodno licenco IFPA. Med drugim je tudi vaditeljica skupinske vadbe in prehranska svetovalka.

2. Katera skupina bo nastopila zvečer?

Skupina »The Cock Tails« iz Radencev bo nastopila ob 20.00 kot predskupina na glavnem odru. Skupino sestavljajo Luka Škrilec na bas kitari, Aleš Mir na bobnih, Staš Sukič na električni kitari in vokal Tomi Brus (vokalu pomagajo tudi preostali člani skupine). Igrajo funk, pop in Rnr.

Ob 22. uri bo nastopila LEA SIRK s svojim bandom, ki bo prišla v Radence direktno z odra Eurovizije. 

3. Prijave za maraton so se že začele, do kdaj še velja nižja cena za skupine oziroma posameznike?

Prijavnina za posamezne tekače na maraton, polmaraton, 10 km in 5,5 km do 11. aprila 2018 znaša 29 evrov. Od 12. aprila do 8. maja cena prijavnine že poskoči na 38 evrov. Na dan dogodka je cena prijavnine za tekače 60 evrov. V ceno je vključena majica, energijski prigrizki, pijača in drugo. Prijavnina za posameznike na nordijsko hojo do 8. maja znaša 26 evrov. Na dan prireditve je prijavnina na nordinjsko hojo 35 evrov. Za »tek otrok« (veveričkin in srčkov tek) velja nižja cena do 12. maja 2018 (5 eur), med 18. in 19. majem 2018 je cena prijavnine za posameznega otroka 10 evrov. Pohod treh src je brezplačen.

Posebna cena je za skupine in klube. Do 11. aprila prijavnina za maraton, polmaraton, 10 km in 5,5 za skupine in klube znaša 27 evrov. Rok za prijavo skupin je torej 11. april 2018. Prijava skupin in klubov na nordijsko hojo je prav tako mogoča do 11. aprila 2018 in znaša 24. evrov.  

4. Katera društva se bodo letos zagotovo predstavila?

V tekaškem smislu so to skupine, ki se udeležujejo maratonov po Sloveniji - Urbani tekači, različna podjetja, ki prijavljajo svoje zaposlene. Tudi Radenska d.o.o. je vsako leto zastopana s kar množično skupino. Veliko je tudi šolarjev iz osnovnih šol ter predvsem pomurskih srednjih šol. Gimnazija Ljutomer vsako leto prijavi veliko število svojih dijakov ter seveda Slovenska vojska, ki ima na Maratonu treh src tudi svojo državno prvenstvo na 21 in 42 km. Letos smo prvič začeli sodelovati tudi s slovenskimi mladinskimi klubi. Posebej pa smo veseli skupine tekačev iz Srbije, ki letos prvič pridejo organizirano v Radence.

5. Koliko sodelujočih prostovoljcev načrtujete za letošnji 38. Maraton treh src?

Prostovoljcev je vsako leto okoli 800 do 900. Največ prostovoljcev je iz gasilskih vrst. Tudi domačini nekako »dihajo« z maratonom. Organizacijsko pa je zelo obsežen dogodek, saj vsako leto privabi v Radence okoli 10.000 ljudi.

6. Glede na to, da del Maratona treh srcu speljan tudi po Avstriji, koliko tujcev je bilo lani udeleženih na maratonu?

Na Maratonu treh src vsako leto sodeluje veliko tekačev iz različnih držav. To so države predvsem bližnje okolice, vsako leto pa pride tudi kakšen "eksot", recimo, pri nas so bili že tekmovalci iz Brazilije, Singapurja, ZDA, Kanade, Argentine in drugi.  Tekači prihajajo iz praktično vseh evropskih držav. Če govorimo o številu tujih tekačev, se ta številka giblje med 5 in 10 % vseh tekačev.

7. Kje poteka trasa letošnjega maratona?

Letošnje trase so speljane po naslednjih cestah. Maraton Radenska Classic (42.195 m) poteka skozi obe krožni križišči v Radencih in se nadaljuje skozi Šratovce, Mele. V Gornji Radgoni zavije proti stadionu in »tratam« (blokovsko naselje) ter od tam nadaljuje proti mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Po prečkanju mosta čez reko Muro se pot nadaljuje na avstrijski strani n sicer čez središče Bad Radkersburga (starega mestnega jedra) in vas Zeiting. Sledi prečkanje avstrijsko-slovenske meje in nadaljevanje proti Cankovi. S Cankove se maraton nadaljuje skozi Skakovce, Krajino, Tišino, Sodišince. V Gederovcih naredi od krožnega križišča naprej krožno pot in se po vrnitvi v isto križišče usmeri proti mejnemu prehodu v Gederovcih. Pot po avstrijski strani se nadaljuje čez Sicheldorf in Laafeld vse do Bad Radkersburga, kjer se spet prečka most na Muri. Po slovenski strani nato maratonska trasa nadaljuje po središču Gornje Radgone v smeri Radencev. V Šratovcih trasa zavije skozi gozd do Orehovcev ter skozi Boračevo v Radence. Slednje je hkrati cilj in start Maratona Radenska Classic. 

Polmaraton Radenska Medium (21. 098 m) je v določenem delu enak trasi Maratonu Radenska Classic (42.195 m). Trasa polmaratona je speljana po glavni cesti Radenci-Gornja Radgona, kjer tudi prečka slovensko-avstrijsko mejo. Na avstrijski strani trasa spet zaokroži čez staro mestno jedro Bad Radkersburga in se nadaljuje nazaj čez most v Gornjo Radgono. Iz Gornje Radgone se nato trasa nadaljuje v smeri Mele in v Šratovcih zavije skozi gozd v Orehovce. Iz Orehovec se trasa nadaljuje skozi Boračevo proti cilju oziroma startu v Radencih. 

Tek Radenska Naturelle (10.000 m) že takoj po startu za razliko od drugih malo bolj zaokroži po Radencih. Po prečkanju drugega krožnega križišča pri avtobusni postaji teče trasa po Panonski cesti ter čez Titovo cesto in se po ulici Ljuba Šercerja spet vrne na glavno cesto Radenci-Gornja Radgona oziroma Radgonsko cesto. Trasa Radenska Naturelle (10.000 m) se nadaljuje proti Šratovcem, kjer pot hitro zavije z glavne ceste na stransko cesto proti Boračevi. Ob tem skoraj zaokrožimo podjetje Radenska d.o.o. Iz Boračeve se maratonska trasa nadaljuje v smeri Radencev. Po Radencih se trasa nadaljuje najprej mimo Doma starejših občanov Radenci - Dosor, Kapelski cesti ter zavije še v sosednji vasi Paričjak in Rihtarovci. Iz Rihtarovcev se trasa spet vrne na glavno cesto (Radenci-Ljutomer) in nadaljuje proti cilju v Radencih. 

Oazin tek 10 (5.000 m) na začetku po enaki trasi skozi Radence kot tek Radenska Naturelle (10.000 m), nato pot zavije proti lovskemu domu v Radencih, mimo Dosorja ter nadaljuje skozi predel stanovanjskih hiš na Gubčevi ulici, Dajnkovi ulici, Trdinovi ulici, Kapelski cesti, ulici Kneza Koclja, Nazorjevi ulici, ulici Nikola Tesla ter spet zavije nazaj na Kapelsko cesto. Iz slednje je trasa speljana direktno proti cilju. 

Nordijska hoja (9000 m) je speljana delno po glavni cesti Šratovci-Radenci-Rihtarovci, delno po pešpoti ob Muri, kjer ne motijo nobenega cestnega udeleženca v prometu. 

Pohod treh src je nekoliko okrnjen kot pred leti. Poteka iz Radencev do Kapelskega Vrha ter nadaljuje proti Turjanskemu Vrhu. Na omenjenih vrhovih oziroma gričih bo imelo svojo postojanko tudi Turistično društvo Kapela. Iz vrhov pot preide v ravninski del, ki se od Turjancev nadaljuje ob Muri v Radence. Za postojanko na ravninskem delu bo poskrbelo Turistično društvo Radenci. Delno se pot torej prekriva z nordijsko hojo. 

8. Obvozi so velikokrat nejasno obrazloženi, tudi za domačine, kje torej so?

Po zgornjem odgovoru lahko sklepate, kje bodo začasno zaprte ceste in kje so možni obvozi. Vsekakor pa je najdlje zaprta trasa na 42 km. Najbolj je tako na udaru glavna cesta Radenci-Gornja Radgona ter mejna prehoda v Gornji Radgoni in Gederovcih zaradi velikega števila ljudi, ki se dnevno vozijo na delo iz Slovenije v Avstrijo. Pohod treh src poteka po stranskih cestah, a cesta ni zaprta za promet. Točne ure zaprtja cest in obvozi bodo objavljeni kmalu na spletni strani Maratona treh src https://www.maraton-radenci.si/. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2018 ob 12:27 gost

      slab izbor glazbe je lea sirk

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2018 ob 14:07 gost

      Hvala ne.......

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.04.2018 ob 15:34 gost

      Fala lejpaa

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.04.2018 ob 23:54 ojoj gost

      Drugo ne znate, kot "copy - paste". Še datuma izvedbe ne zmorete zapisati. Sramota!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.