https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Umrl je Franc Kuzmič

Murska Sobota, 06.04.2018 ob 11:00  

Franc Kuzmič, rojen leta 1952 v Murski Soboti, dolgoletni muzejski svetovalec in kustos pedagog v Pomurskem muzeju Murska Sobota, bibliotekar in avtor več izvirnih, strokovnih in poljudnih razprav je umrl med potovanjem po Izraelu.


Odraščal je na Veščici, osnovno šolo je obiskoval v Kupšincih in Murski Soboti, kjer je nadaljeval tudi šolanje na srednji šoli. Študiral je na pedagoški akademiji v Ljubljani, administrativno smer za srednje strokovne šole. Pozneje pa se je lotil še študija slovenskega jezika in knjižničarstva. Vpisal se je na Filozofsko fakulteto, študiral pedagogiko in psihologijo, Teološko fakulteto pa je končal v Osijeku, na Hrvaškem. Ves čas se je tudi usmerjal v zgodovino na teh področjih. Diplomiral je na temo Židje v Prekmurju. Za podiplomski študij je izbral cerkveno zgodovino in leta 2001 magistriral v Osijeku.

Poučeval je na Ekonomski in administrativni šoli v Murski Soboti. 12 let je delal v Pokrajinski in študijski knjižnici, 20 let je bil zaposlen v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota, kot muzejski svetovalec, kustos pedagog in bibliotekar, leta 2012 pa se je upokojil.

Je avtor več izvirnih, strokovnih in poljudnih razprav, člankov ter ocen knjig (npr. bibliografija različnih knjig, časopisov in tiskov iz Prekmurje med 1920 in 1998). Je urednik, sourednik in avtor nekaj samostojnih publikacij, predvsem o arheoloških odpiranjih v Prekmurju ter prekmurščini in prekmurskem knjižnem jeziku. Kot duhovnik je vodil Binkoštno cerkev in cerkveno občino v Murski Soboti.

Z Milivojem Rošem in drugimi sodelavci je pripravil dokumentarni film o Štefanu Küzmiču (2009), sodeloval je tudi pri projektu o Primožu Trubarju, kot moderatorja pa smo ga videli na številnih kulturnih in drugih dogodkih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.04.2018 ob 12:52 Lendvai gost

      Hvala za vse, gospod Kuzmič. Ostali nam boste v večnem spominu, kot človek z izjemnim duhom, ki je spoštoval vse vrednote, ne samo prekmurske, slovenske, madžarske in židovske. Ste vzor za vse Prekmurce in Slovence. Smrt je boleča samo živim. Počivajte v miru. Lendavčan

      29 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.04.2018 ob 22:19 Stewen+ gost

      ZBOGOM, FER! UPAM, DA SE ČOVEKU NEZNANEGA DNE ZNOVA SREČAVA IN KAKŠNO REČEVA O ZGODOVINI VERSKIH OBČESTEV V PREKMURJU.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.04.2018 ob 6:47 gost

      Spoštovani prifesor Kuzmič. Nam dijakom četrteka c. Ekonomske šole generacije 1977 boste ostali v lepem spominu, bili

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.04.2018 ob 6:53 gost

      Ste srčen in preprost človek, predvsem pa pošten. Naj vam bo lahka domsča zemljs.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.04.2018 ob 9:29 gost gost

      hvala za zadnji prisrcen nasmeh ki bo ostal v mojem srcu

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.04.2018 ob 17:44 Majstrca gost

      Bilo nam je v čast potovati z njim skozi življenje...hvala za vse lepe misli in dobra dejanja..r.i.p.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.04.2018 ob 16:28 gost

      Mali preprosti prekmurec z Veliko zacetnico in se vecjo veljavo. Naj ti bo lahke prekmurka zemlja FERI. POCIVAJ V MIRU.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.04.2018 ob 8:36 Zgost gost

      Hvala gospod profesor. Kot razrednika v srednji šoli smo vas oboževali. Počivajte v miru.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.