https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Želje mladih: bolj sproščena šola in več praktičnega znanja

12.4.2018  

V Državnem zboru je 9. aprila potekalo zasedanje 28. nacionalnega otroškega parlamenta na temo “Šolstvo in šolski sistem“. Zasedanja se je udeležilo 114 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije, tudi 8 iz Pomurja.


Na zasedanju, ki se je začelo že ob 9. uri, so mlade parlamentarce nagovorili predsednik države Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez in predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik. Mladi parlamentarci so v okviru omenjene teme razpravljali v štirih delovnih skupinah, svoje ugotovitve in razmišljanja pa so ob 12.00 predstavili na plenarnem zasedanju.

Kako deluje otroški parlament

Otroški parlament deluje v obliki zasedanj, ki omogočijo sodelovanje vsem osnovnošolcem. Zasedanja potekajo v osnovnih šolah v razrednih skupnostih in na šolskem parlamentu. V vsaki šoli učenci izberejo delegacijo za občinski otroški parlament. Na občinskem otroškem parlamentu pa zberejo delegacijo za regijski otroški parlament. Po končanih medobčinskih in medšolskih otroških parlamentih, je 19. marca v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, potekal 14. pomurski otroški parlament, na katerem so izbrali osem delegatov, ki zastopajo interese vrstnikov na nacionalnem otroškem parlamentu.

Mladi si želijo bolj sproščeno šolo in več praktičnega znanja

Plenarnega zasedanja se je udeležil tudi premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar skupaj z ministricama, ki opravljata tekoče posle, Majo Makovec Brenčič, pristojno za področje šolstva, in Anjo Kopač Mrak, pristojno za družino in socialne zadeve. Cerarja veseli dejstvo, da so mladi angažirani in si želijo izboljšati položaj.

V razpravi so mladi parlamentarci poudarili predvsem, da si želijo bolj sproščeno šolo, več praktičnih vsebin (prva pomoč, gospodinjstvo), manj domačih nalog, prostor za druženje po pouku, prisotnost učencev na govorilnih urah, uporabo tabličnih računalnikov. Kot so pojasnili, bi bil nakup tablice tudi cenejši od številnih učbenikov in tablice bi razbremenile težke torbe. Nekateri pa tablicam niso naklonjeni, saj učenci tablice ponekod, kjer so jih že uvedli, zlorabljajo in jih med poukom uporabljajo za druge dejavnosti. 

Mladi parlamentarci so izrazili nenaklonjenost nacionalnemu preverjanju znanja, ki zanje predstavlja velik pritisk. Številni bi si želeli, da se preverjanje ne bi ocenjevalo in da bi lahko sami izbirali tretji predmet. Šolska ministrica Maja Makovec Brenčič pravi, da so nacionalna preverjanja znanja namenjena temu, da lahko sledijo znanju, ki so ga učenci pridobili v prvem, drugem in tretjem triletju, rezultat pa učenju pokaže, kako znanje učencev še izboljšati.

Predsednik DZ Milan Brglez pa je poudaril, da je eno izmed ključnih vprašanj razvoja naše države to, kako omogočiti vsem dostopno šolstvo.

Predsednik države Borut Pahor meni, da so mladi danes za razliko od njegove generacije bolj odrasli, zreli, samostojni in samozavestni ter imajo večjo dostopnost do informacij.
Mladim je zaželel veliko uspeha, poguma, vztrajnosti in znanja, da premagajo tudi kakšne krize in neuspehe.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.04.2018 ob 12:54 Erik gost

      Pozabili ste napisati, da je parlamentu predsedoval Pomurec, učenec OŠ Razkrižje Jure Šimonka.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.04.2018 ob 6:57 gost

      Za praktično delo nemamo učiteljev,kajti to so vsi neki magistri, in doktorji, kateri pa praktičnega znanja nimajo, in ga tako ne morejo posredovati naprej.Firme pa smo žal zaprli v Sloveniji.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.