https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nam v prihodnje res ne bo treba po bolniški list več k osebnemu zdravniku?

Murska Sobota, 19.04.2018 ob 11:00  

Zdravje in veselje naših otrok je nekaj najlepšega. A pogosto otroci zbolijo, še posebej najmlajši in takrat je treba vzeti bolniški dopust za nego otroka. A tukaj se lahko malce zaplete.


Velikokrat se zgodi, da si zaradi narave dela, starša bolniški stalež za nego otroka delita. V tem primeru morata oba k pediatru. Za izpis bolniškega lista je namreč treba imeti zdravstveno kartico bolnega otroka in starša, ki bo koristil bolniški dopust.

Zaradi varovanja osebnih podatkov je dostop do podatkov v sistemu mogoč le ob sočasni uporabi kartice zdravstvenega zavarovanja in zdravnikove kartice. Ko zdravniku ali drugemu zdravstvenemu delavcu, ki je pooblaščen za vpogled v sistem, izročite svojo kartico, se strinjate do vpogleda v vaše podatke. Prav zaradi varovanja vaših osebnih podatkov vpogled v sistem brez vaše odobritve oziroma brez izročitve kartice zdravstvenega zavarovanja, ki predstavlja ključ za dostop do podatkov, ni mogoč, pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Poleg napisanih podatkov na zdravstveni kartici je v čipu kartice shranjen le še podatek o spolu, zdravstvenim delavcem pa kartica omogoča dostop do podatkov o zdravstvenem zavarovanju, izbranih zdravnikih, izdanih zdravilih in medicinsko-tehničnih pripomočkih ter do podatka, ali je oseba darovalec organov. Vpogled brez kartice zdravstvenega zavarovanja je omogočen le v izjemnih primerih, na primer, ko gre za reševanje življenja in oseba nima pri sebi kartice zdravstvenega zavarovanja.

Vsakemu imetniku oziroma zavarovani osebi se izda ena kartica, v primeru izdaje nove kartice pa se staro uvrsti med neveljavne. Več kartic hkrati ni mogoče pridobiti.

Bolniške liste naj bi v celoti ukinili

Listino Potrdilo o začasni zadržanosti od dela (obrazec BOL) naj bi v celoti ukinili do konca prihodnjega leta, zato ZZZS že pripravlja informacijsko rešitev za elektronski bolniški list - e-BOL, ki bo nadomestil listino v papirni obliki.

Izbrani osebni zdravniki bodo namesto na obrazec podatke o začasni zadržanosti vpisovali v sistem, ZZZS pa bo v sistemu e-VEM delodajalcem oziroma samostojnim zavezancem omogočil dostop do podatkov o bolniških odsotnostih. Te podatke bo mogoče tudi prenesti v njihove informacijske sisteme za obračun plač. Hkrati pa bodo služili za namen vložitve elektronskih zahtevkov za povračilo nadomestila plače, če nadomestilo plača ZZZS.

Zavarovancem (z določenimi izjemami) bo tako prihranjena pot k osebnemu zdravniku, saj jim ne bo potrebno po bolniški list, niti ne bo potrebno, da ga pošljejo oziroma dostavijo delodajalcu, obljubljajo na ZZZS. Slednji ima v načrtu tudi, da pripravi rešitev elektronskega pridobivanja podatkov FURS-a, saj mora zdaj ta ročno vpisati podatke o osnovi in številu ur na hrbtno stran obrazca BOL, poroča zurnal24.si.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.