https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Proslava ob občinskem prazniku občine Sv. Jurij ob Ščavnici

23.04.2018 ob 12:30  

Praznik občine Sveti Jurij se je začel s slavnostno sejo v petek, 20. aprila, ob 19. uri. Dogodek se je odvijal v Kocbekovi dvorani Kulturno umetniškega središča v Svetem Juriju ob Ščavnici. Na seji so spregovorili župan Miroslav Petrovič, slavnostna govornica je bila evropska poslanka Romana Tomc.

  

V okviru praznika občine Sveti Jurij ob Ščavnici se bo zvrstilo več prireditev. V petek zvečer se je začel že tradicionalni Rockfest "Jürjevo je!". V soboto, 21. aprila, je potekal 10. blagoslov motorjev, večer je minil v znamenju elektronskih ritmov v okviru Notruf "Jürjevo je!" ter dogajanju v velikem prireditvenem šotoru, kjer sta nastopila skupina MI2 in pevka Nina Pušlar. V nedeljo, 22. aprila, je v Svetem Juriju ob Ščavnici ob 10. uri potekalo župnijnsko žegnanje s sveto mašo in povorko. Praznično vzdušje bo tudi naslednji konec tedna, ko bodo nastopili Modrijani in Poskočni muzikanti, 1. maja pa Ivan Zak in Lana Jurčević.

Ob občinskem prazniku se je v Kocbekovi dvorani zbralo veliko število ljudi. Vsakemu obiskovalcu so pripeli simbol občine Sveti Jurij ob Ščavnici.

Vse prisotne je na začetku pozdravil župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici, Miroslav Petrovič, ki je opozoril na problematiko podeželja. V svojem nagovoru se je dotaknil številnih projektov, ki jih je občina Sveti Jurij uspešno zaključila (izgradnja infrastrukture in drugo). 

Na slavnostni seji je evropska poslanka Romana Tomc spregovorila o slabo izkoriščeni porabi evropskih sredstev Slovenije, evropski varnosti, volitvah in gospodarstvu. Vsekakor bi se po njenem mnenju morala odvijati decentralizacija Slovenije in ne centralizacija, ki jo imamo danes. Slovenija bi morala več narediti tudi na področju kibernetskih napadov in vzpostaviti varnostno mrežo. Evropska unija zagotavlja varnost, Erasmus+ projekte za mlade, poenotene cene telefonije znotraj EU in drugo. Vsaka odločitev v Bruslju torej vpliva na naše življenje. Ob tem dodaja, da kakšnih stvari ni mogoče sprejeti, ker za to obstajajo "višji razlogi". Slovenija je potrebovala skoraj 10 let, da je prišla iz gospodarske krize. Slovenske plače so v primerjavi z drugimi evropskimi državami še vedno zelo nizke, razlike med minimalno plačo in socialno podporo skoraj ni. Pokojnine v Sloveniji znašajo približno 620 evrov, medtem ko so v ostalih državah članice tudi do trikrat večje. Zakaj se ne moremo primerjati s skandinavskimi državami, z Avstrijo in drugimi državami, ki so predstavile dobre prakse kako lahko omenjene dohodke zvišamo? Prihodnost bo torej zelo velik izziv, zato je še, kako pomembna številčna udeležba na volitvah, vsak glas šteje.

Sledile so podelitve priznanj nagrajencem občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Zlato plaketo je prevzel Marjan Trstenjak, direktor podjetja Mario sistem gradbeništvo d.o.o. za prispevek pri razvoju občine na gospodarskem področju. Tamkajšnji župnik Boštjan Ošlaj je prevzel nagrado Župnijske Karitas za prispevek občine na humanitarnem področju ter se zahvalil tudi vsem ljudem, ki so pripomogli k humanitarni pomoči v njihovi organizaciji. Alojz Slekovec je prevzel zlato plaketo za društvo Oldtimer Stara Gora, ki je prispevalo k obranjanju tehnično - kulturne dediščine v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Glavno nagrado, grb občine Sveti Jurij ob Ščavnici je dobil žal že preminuli Vlado Kocuvan, nagrado je prevzela Ana Kocuvan. 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.