https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Postopki denacionalizacije v občini Radenci spet vrnjeni na začetek sodne razprave

Radenci, 27.04.2018 ob 6:01  

V novih prostorih občine Radenci je potekala občinska seja, na kateri so soglasno potrdili ravnateljico Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci, Simono Grosman ter se zaustavili pri malenkostih na področju odpadkov. Sledila je prekinitev seje za približno 10 minut. Na seji sta bila predstavljena potrjen zaključni proračun za leto 2017 in delo redarstva. Predčasno je sejo moral zapustiti župan Janez Rihtarič, nadomestil ga je podžupan Aleš Kaučič. 


Občina Radenci ima izredne težave, saj ni uspešna v reševanju denacionalizacijskih zadev. O njih je župan Rihtarič spregovoril že na samem začetku seje in žal sporočil, da so se denacionalizacijski postopki vrnili na začetek sodnih obravnav. V samem središču Radencev, v parku najdemo več zapuščenih in propadajočih stavb. Čeprav se park delno ureja s strani Sava Hotels & Resorts, park zagotovo še vedno ni privlačen za njihove turiste, kaj šele domačine. Dodatno je k uničenju parka pripomoglo tudi neurje izpred nekaj let. Sajenje dreves v parku s pomočjo sponzorjev in ostalih ljudi je obnovilo vez med ljudmi ter parkom, a težava nerešenosti denacionalizacijskih postopkov radenskega parka ostaja, saj gre za zelo kompleksno stvar.

Na seji so bili pristni vsi svetniki, razen Simone Mlinarič. Njihova naloga je, da predstavijo županu ideje in težave občanov. Pri svetnikih je bilo zaznati očitno pomanjkanje idej, znanja o evropskih projektih oziroma evropskih sredstvih. Slednje omenjamo, ker je leto kulturne dediščine, skozi katero je Evropska unija financirala različne projekte (tudi takšne, ki se vežejo na Spomeniško varstvo). Čeprav so svetniki prisotni na terenu in imajo stik z ljudmi, so župana Rihtariča seznanjali samo s problematiko. Idej je bilo le za vzorec in še te so bile del točk na dnevnem redu.

Tarnanje nad težavami v občini zagotovo ne bo pripeljalo do praktičnih rešitev. Prav tako ostaja v občini Radenci nerešeno tudi vprašanje Pomurskega vodovoda - sistema C. Niko Brus je spomnil tudi na oskrbo s pitno vodo in jo označil kot solidno. Slednje torej še zdaleč ne predstavlja zadovoljivega stanja. Zlatko Mir je župana povprašal o prodaji DOSOR-ja, katerega delni lastnik je tudi občina Radenci. Župan odgovarja, da ima občina Radenci 50 % delež in išče rešitve, ki bi bile sprejemljive tako za DOSOR kot občino Radenci. Vsi vemo, da so nekateri domovi za starejše občane postali zelo donosni. 

Načrtovane so tugi obnove cest Radenci - Kapelski Vrh - Okoslavci, Panonska ulica v Radencih in novo krožno križišče v Boračevi. V prihodnosti bo potrebna tudi kolesarska steza čez most na Muri. 

Pri razglabljanju o odpadkih so se svetniki osredotočali na posamezne podrobnosti, ki niso toliko pomembne. Treba je ločiti zrno od plevela. Vsi ljudje proizvajajo odpadke oziroma smeti in treba jih je ustrezno zbirati, sortirati in odpeljati na odlagališča oziroma zbirne centre.

Pred kratkim uvedene novosti so pripeljale do tega, da ljudje namesto prevoza na zbirni center v Boračevi in plačila raje odpeljejo kosovne odpadke v naravo. Predvsem so odpadki prisotni ob širšem obrežju reke Mure, ki je vključeno v NATURO 2000. Na seji so sicer omenili, da redarstvo "bdi" nad črnimi odlagališči, pa res? Ali znotraj občine Radenci smeti v naravo odlagajo le občani, lahko samo ugibamo. 

Boštjan Berlak iz podjetja Saubermacher je predstavil predlagane novosti, ki so v skladu z državnimi predpisi. Kljub nasprotovanju nekaterih svetnikov so morali predlog podjetja Saubermacher podpreti. Od 15 svetnikov sta dva še vedno glasovala proti. V debato o odpadkih so se vključili Nikolaj Brus, Zlatko Mir, Miroslav Madon in Erik Ivanuša. Glede na to, da na vsa vprašanja svetnikov predstavnik podjetja Saubermacher ni odgovoril, si vsak lahko misli svoje. Dejstvo pa je, da je ta dejavnost v Sloveniji "pravi biznis".

Občina Radenci je turistična občina in ob tem niso pomembne samo pokošene travnate površine, temveč lokacije, ki so v središču Radencev in s tem kvarijo podobo kraja. Svetnik Niko Brus je opozoril na lokacijo ob železnici. Velik "hrib" zemlje je že dolgo tudi v bližini trgovskega centra Jager. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.04.2018 ob 8:16 obcan gost

      Nujno treba naredit javni vodovod in kanalizacijo za vse obcane in tudi novo cistilno napravo!!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.