https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti slovesnost ob dnevu boja proti okupatorju

Murska Sobota  

Danes, 25. aprila, ob 19.00 je bila v Gledališču Park Murska Sobota slovesnost Mestne občine Murska Sobota ob bližajočem dnevu upora proti okupatorju. Slavnostni govornik je bil mag. Dejan Židan, podpredsednik Vlade RS, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Dan upora proti okupatorju ohranja spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. V spomin na ta dogodek je potekala tudi slovesnost v Murski Soboti, ki so se udeležili župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, podžupan Boštjan Berlak, članice in člani Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota, predsednik združenja Evgen Emri in drugi. V dvorano so prikorakali tudi praproščaki.

Dejan Židan, podpredsednik Vlade RS, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je povedal: „Danes v tej dvorani odmevata slovenska beseda in slovenska pesem, to ni samoumevno, na to smo in moramo biti ponosni. Danes lahko na tem mestu govorimo slovensko, ker so se naši prekmurski predniki v zgodovini znali upreti vsemu, kar je ogrožalo svobodo in slovensko narodno identiteto. Naši predniki so kljub tisočletni pripadnosti madžarski državi ohranili svoj slovenski jezik, kar je zagotovo odraz narodnostne trdoživosti. Ta trdoživost pa je žal terjala tudi žrtve, tudi v boju proti okupatorju v drugi svetovni vojni, ko je izgubilo življenje 1600 Prekmurk in Prekmurcev. Njim v čast je postavljen spomenik na kmalu prenovljenem Trgu zmage. Prekmurke in Prekmurci smo, čeprav nas od ostale Slovenije loči reka Mura in smo oddaljeni od glavnega mesta, vedno znali ohranjati svojo slovensko identiteto, svojo klenost in prekmursko široko čvrstnost.“

Kulturni program so pripravili učenci Osnovne šole II Murska Sobota, mešani pevski zbor je zapel pesmi Hej brigade hitite, Na oknu glej obrazek bled in druge. Z recitali sta se predstavila Jaša Radič in Katja Huber ob glasbeni spremljavi Sare Gonza. Moderator dogodka je bil Vlado Pejčič.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2018 ob 0:25 zks gost

      Če na hitro pogledaš kot bi gledal CK ZKS nekoč. samo malo so se postarali. še kakšen udbaš vmes je manjkal.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2018 ob 5:43 bla bla bla gost

      dvorana pa je pokala po šivih ;-) od obiskovalcov :-)

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.04.2018 ob 5:46 dessuss gost

      ge san mislo ka ma desus kakšni predvolilni nateg v dvorani ;-)

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.04.2018 ob 6:31 murščak gost

      Slabo kaže Židani s totimi navijači.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.04.2018 ob 7:35 gost

      Kaj je Židan minister za kmetijstvo ali za te ostarele varuhe sistema?

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.04.2018 ob 9:45 gost

      To je bil res dober govor. Ponosen, da sem prekmurec.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.04.2018 ob 11:35 gost

      Tej Židan se pa zdaj pred volitvami vsepovsedi kaže pa slika, sploj nema časa se zdaj z nordijskov hojov baviti...., ka vse nebi eni delali zdaj celi so pocukrani.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.