https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Turizem še nadalje poglavitni vir prihodkov v občini Moravske Toplice

Moravske Toplice, 03.05.2018 ob 6:00  

V sejni sobi občinske zgradbe v Moravskih Toplicah je potekala 26. redna seja Občinskega sveta občine Moravske Toplice. Na občinski seji je bilo prisotnih 14 občinskih svetnikov, ki so obravnavali in sprejeli vseh 10 točk dnevnega reda.

Igor Camplin nadomestni član sveta zavoda TIC Moravske Toplice, OŠ Fokovci in Vrtcev občine Moravske Toplice

Najprej so občinski svetniki potrdili zapisnik prejšnje seje občinskega sveta, ki je bil soglasno sprejet. Direktorica občinske uprave je prisotne seznanila s poročilom o izvršitvi sklepov prejšnje seje občinskega sveta. Zatem je sledila obravnava točke dnevnega reda za imenovanje nadomestnega člana sveta zavoda TIC Moravske Toplice, OŠ Fokovci in Vrtcev občine Moravske Toplice. Ker je občinski svetnik Štefan Kodila odstopil z prej omenjenih funkcij, so občinski svetniki imenovali nadomestnega člana. Komisija za mandatna vprašanja je z večinskim soglasjem občinskih svetnikov za preostanek mandatne dobe za nadomestnega člana predlagala občinskega svetnika Igorja Camplina iz Bogojine.

Presežek prihodkov nad odhodki v proračunu občine Moravske Toplice trend že nekaj let

Župan občine Moravske Toplice, Alojz Glavač, je najprej predstavil ključne podatke, ki so zbrani v obsežnem gradivu za predlog Zaključnega računa proračuna občine Moravske Toplice za leto 2017. Občinski proračun je bil deležen rebalansa proračuna proti koncu leta 2017 zaradi določenih premikov na nekaterih postavkah financiranja. Velik del finančnih izdatkov predstavlja tudi področje vodooskrbe, kjer je občina zagotovila lastni investicijski transfer v višini 300.000 evrov. Na področju oskrbe s pitno vodo se bo v prihodnjih letih nadaljevala tudi izgradnja 2. faze pomurskega vodovoda sistema B, ki je tudi v občini Moravske Toplice ena izmed prioritet.

Uvodoma je župan Alojz Glavač v splošnem izrazil zadovoljstvo nad presežkom prihodkom nad odhodki v višini skoraj 1.700.000 evrov, kar je trend občinskih financ že kar nekaj let. Občina je v letu 2017 ustvarila 7,3 milijona evrov prihodkov, medtem ko so odhodki znašali 6,9 milijona evrov. Obenem pa je župan izrazil nezadovoljstvo nad načinom financiranja lokalne samouprave s strani države, kjer se pridružuje mnenju skoraj 200 županov občin v Sloveniji. Glavarina oz. povprečnina v občinah namreč znaša 530 eur po glavi prebivalca oz. letos za 6 evrov več, kar je tudi eden izmed razlogov za neugodno strukturo sistemskega financiranja občin v Sloveniji.

Nočitve oz. turistična taksa lani presegla magično številko 500.000 evrov

Presežek prihodkov nad odhodki v občini nastaja iz več razlogov, ena pomembnejših so vsekakor nočitve oz. turistična taksa, ki je v lanskem letu presegla magično številko 500.000 evrov. Tako ima občina še vedno na razpolago okoli 30 odstotkov proračuna (31,7 odstotkov), ki jih lahko namenja za investicije v občini. V povezavi s tem se bodo tudi v občini Moravske Toplice odločali o višini turistične takse, kar po novem lokalnim skupnostim in občinam nalaga spremenjeni Zakon o promociji turizma. Glede določitve višine turistične takse so nekateri občinski svetniki podali predlog, da se z višino naj ne pretirava. Kot je povedal župan, se je občina Moravske Toplice posvetovala z ostalim primerljivimi občinami v Pomurju in ne odstopajo glede vrednosti. Tudi župan sam zagovarja stališče o zmernosti višine takse in da naj skupna višina ne preseže dveh evrov.

Povečevanje izdatkov za socialne transferje in institucionalno varstvo starejših

Na področju proračunskih odhodkov se v občini, podobno kot drugje po državi zaradi demografskih sprememb, povečujejo izdatki za socialne transferje in institucionalno varstvo starejših. Velik del finančnih odhodkov predstavlja tudi financiranje vzgojno-izobraževalnih zavodov, kot so vrtci občine Moravske Toplice na področju predšolske vzgoje, ki stanejo nekaj čez 900.000 evrov letno. Obenem se izdatki povečujejo zaradi odprave plačnih nesorazmerij. Na odhodkovni strani proračuna najdemo še druge standardne postavke, kot so npr. stroški upravljalca cestnih omrežij, ki je v občini Moravske Toplice Javni zavod Čista narava. Predlog zaključnega računa proračuna so obravnavali različni odbori v okviru občine, občinski svetniki pa so ga po obravnavi in glasovanju končno tudi soglasno sprejeli s sklepom.

V nadaljevanju so občinski svetniki razpravljali ter nato soglasno sprejeli predlog sklepa o potrditvi inventurnega elaborata. Občinski svet se je seznanil tudi s poročilom o potrdilu o realizaciji načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Moravske Toplice v letu 2017 ter ga soglasno sprejel. Obravnavali so tudi predlog letnega programa ukrepov ohranjanja in spodbujanja razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Moravske Toplice v letu 2018, kar so prav tako soglasno sprejeli.

Občinski svetniki neenotni pri določitvi cene in subvencioniranju storitve pomoč družini na domu

V 6. točki dnevnega reda so občinski svetniki razpravljali o predlogu soglasja k določitvi cene storitve pomoč družini na domu in določitvi subvencioniranja cene storitve pomoč družini na domu. S strani nekaterih občinskih svetnikov je pri tej točki bil podan pomislek, da odstotek dviga cene ne odraža realnega povečanja stroškov storitev ter da za to ni realne osnove. Iz teh razlogov vsi občinski svetniki niso podprli te točke dnevnega reda; za je glasovalo 7 prisotnih svetnikov, proti jih je bilo 4, ostali pa niso glasovali. Kljub nekaj pomislekom s strani Občinskega sveta, je bil predlagan sklep na koncu sprejet.

Prizadevanja občine za zaposlenost strokovnih delavcev VIZ in najboljše možno vzgojo in varstvo

Pri 7. točki dnevnega reda se je razpravi pridružila ravnateljica Vrtcev občine Moravske Toplice, Simona Kaučič, ki je podala poročilo o delovanju, pregled po enotah, število oddelkov in sistemizaciji ter ostale postavke vezane na VIZ zavod.

Kot je v nadaljevanju razprave dejal župan, je področje delovanja in financiranja vzgojno-izobraževalnega zavoda za občino občutljivo vprašanje in izjemnega pomena, za kar namenja občina iz proračuna okoli 900.000 evrov finančnih sredstev. Razmerje financiranja iz proračuna občine na eni in staršev na drugi strani je 80 proti 20 odstotkom. Pri tem si prizadevajo na eni strani upoštevati zaposlenost strokovnih delavcev v enotah in sistemizacijo delovnih mest, po drugi strani pa zasledovati strokovne cilje in omogočiti najboljše možno vzgojo in varstvo v občini.

Po končani razpravi so občinski svetniki večinsko sprejeli sklep o predlogu soglasja k sistemizaciji delovnih mest in k oblikovanju oddelkov v javnem vzgojno-izobraževalnem zavodu Vrtci občine Moravske Toplice za šolsko leto 2018/2019.

Pri zadnjih dveh točkah dnevnega reda, pobude in vprašanja ter razno so sledila vprašanja in predlogi občinskih svetnikov, ki so se med drugim nanašala na cestno in infrastrukturno omrežje, izgradnjo objektov, merilnike hitrosti, kolesarske poti ter ostale pobude, posredovane s strani občanov različnih krajev v občini. Župan je vse pobude in predloge vzel na znanje ter zagotovil, da bodo zadeve nadalje obravnavale in iskale ustrezne rešitve pristojne občinske službe.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.