https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Budimpešta - mesto čudovite arhitekture

24.6.2018  

Budimpešta je mnogo Pomurcem kar dobro poznana, čeprav jih večina tega veličastnega mesta še ni izkusila. Je mesto lepe arhitekture, ki se plete okoli reke in ponuja odlične sprehajalne poti. V tem prispevku vam podajamo nekaj znamenitosti, ki si jih lahko ogledate v sklopu enodnevnega izleta.

 

Budimpešta je glavno mesto Madžarske in ima približno 1,7 milijona prebivalcev. Leži na obeh bregovih reke Donave in je sestavljeno iz dveh delov - Budima in Pešte. Mesto je tudi glavno politično, industrijsko, trgovsko in prometno središče države. 

Če se v Budimpešto odpravljamo na enodnevni izlet, nikakor ne smemo preskočiti ogleda parlamenta, gradu, trga svobode, ribiškega bastiona, sproščenega sprehoda ob Donavi in pokušine lokalne kulinarike.

Parkirnina

Priporočamo, da ob prihodu parkirate nekje v bližini reke Donave, saj je večina znamenitosti in dogajanja koncentriranega ravno tam. Javna parkirna mesta so brezplačna med vikendi, so pa zato običajno polna. Bodite pozorni na prosta parkirišča pred hoteli višjega cenovnega razreda, saj so ta lahko zelo draga, če niste hotelski gost. Predlagamo parkiranje na vzhodni strani Donave, na delu Pešte, saj se tam nahaja večina zgoraj omenjenih znamenitosti. 

Foto: Pogled na parlament s trga svobode

Parlament

Najprej priporočamo sprehod ob reki do državnega parlamenta, saj je stavba res fascinantna. Lahko se odločite za voden ogled notranjosti v spremstvu vodiča, ampak vstopnice morate rezervirati vnaprej, saj so na dan vodenja pogosto razprodane. Po krajšem obhodu obljudenega parlamenta priporočamo sprehod po mirnih ulicah vse do trga svobode.

Foto: Trg svobode s spomenikom

Trg svobode in hrana

Na trgu svobode stoji nekaj spomenikov, med njimi spomenik, ki obeležuje sovjetsko osvoboditev Madžarske izpod nacistične okupacije med 2. svetovno vojno. Trg je obkrožen z mešanico stanovanjskih in poslovnih zgradb, katerih del je zgrajen v stilu “Art Nouveau.” 

Če pot nadaljujete v enaki smeri, boste prišli do spomeniškega obeležja holokavsta med 2. svetovno vojno, še naprej pa boste našli več ulic, kjer je moč dobiti vse od mednarodne hrane pa do lokalnih specialitet.

Foto: Fontana na gradu

Budimski grad in ribiški bastion

Ob prečkanju reke Donave se lahko povzpnete na budimski grad, (vzpon priporočamo z avtobusom) s katerega lahko doživite spektakularne razglede na nasprotno stran mesta, vključno s parlamentom, ki s svojo znamenito podobo kraljuje tisti strani Donave. V bližini gradu je še ribiški bastion, ki je vreden ogleda, saj nekateri pravijo, da je celo lepši kot sam grad. Tam lahko najdete nekoliko manj obljudene razgledne točke in posnamete kopico fantastičnih fotografij. Najlepše fotografije boste naredili popoldan oz. zvečer, ko bo nasprotna stran mesta obsijana z zlato svetlobo. Po raziskovanju zavitih stopnišč imate možnost, da si privoščite tudi kakšno madžarsko specialiteto, kot je tako imenovani “Kurtoš.”

 

Foto: Pogled z ribiškega bastiona

Ker se bliža čas dopusta, bomo v kratkem spisali tudi nekaj nasvetov o tem kako najti najcenejše letalske vozovnice v poletnih terminih. Več fotografij Budimpešte najdete v spodnji galeriji.

 

    Fotogalerija