https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Slovenske plače še naprej rastejo

30.05.2018 ob 11:00  

Po podatkih Državnega statističnega urada je v Sloveniji marca povprečna bruto plača znašala 1670,69 evra in je bila za nominalno dva odstotka, realno pa za 1,7 odstotka višja od februarske. Tako se je povprečna plača v letu dni v Sloveniji zvišala za skoraj tri odstotke (marec 2017).

Ugodna gospodarska gibanja v zadnjih letih se nadaljujejo, kar se odraža tudi v nadaljnji rasti plač v Sloveniji. Preračunano v neto znesek je marca povprečna plača znašala 1083 evrov, kar pomeni nominalno za 1,6 odstotka, realno pa za 1,3 odstotka višjo neto plačo kot mesec poprej. Gledano v primerjavi s prejšnjim letom je bila nominalno višja za 2,6 odstotka, realno pa za 1,4 odstotka.

Rast plač v zasebnem in javnem sektorju

Povprečna bruto plača za marec je bila v zasebnem sektorju za 2,1 odstotka, v javnem sektorju pa za dva odstotka višja v primerjavi s plačo februarja. V institucionalnem sektorju država sta bili marčna in februarska povprečna bruto plača približno enaki.

V mesečni primerjavi se je bruto plača zvišala v vseh dejavnostih razen v dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti, kjer je bila nižja za 0,2 odstotka. Prav tako je bila bruto plača nižja v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih, kjer je bila nižja za 0,3 odstotka. Najvišje povprečne bruto plače beležijo v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, kjer znašajo 2760,43 evra.

Najvišje povprečne bruto plače v osrednjeslovenski regiji, največje zvišanje na Gorenjskem

V mesečni primerjavi so se marca po statističnih regijah v Sloveniji najbolj zvišale povprečne bruto plače v gorenjski in zasavski regiji, saj je bila rast na obeh območjih 4,7-odstotna.

Najvišjo povprečno bruto plačo v marcu beležijo v osrednjeslovenski regiji, kjer ta znaša 1849,72 evra. Zatem sledi gorenjska statistična regija s 1690,56 evra, medtem ko povprečna bruto plača za marec v zasavski regiji znaša 1494,45 evra. Najmanj izrazito se je marca zvišala bruto plača v obalno-kraški regiji, za 0,2 odstotka, kjer je povprečna bruto plača znašala 1583,47 evra.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2018 ob 13:53 gost

      pa koga vij tau farbate??koga mate za norca!?? pokažite kak so plače v PREKMURJI nej pa ka nasplošno kažete,pa tau glupo posrano nasnajžno bogato liblano,pa gorensko regijo kcoj pšite...dajte napravite raziskavo kak so pomurske plače,pa javni sektor tudi razčlente,nej ka se v isti faking koš mečete...bauše ka nikaj ne obkavlate kak pa takše bedarije ka samo slabo volo delate pri bralcaj vašoga portala!!

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2018 ob 15:22 čistilka gost

      Imam 16 let delovne dobe kot čistilka, pa sem vedno na minimalcu !

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2018 ob 15:49 Gost 4. gost

      Če bi se zvišale za 50 do 100 evrov, potem bi naj objavljali zvišanje plač, ne da samo obračajo te procente. Zgornji komentator imaš čisto prav.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. febo
      30.05.2018 ob 17:21 febo

      Napišite raje komu rastejo plače ?Tistim v pisarni ja za njih dela delavec ki ustvarja kaj ustvarjajo v pisarni klimatizirani .Taki ki to piše bi ga morali dobro narabutati .Laži in samo laži

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.05.2018 ob 10:57 claudia gost

      To nam je omogočil Duško Radič!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.05.2018 ob 17:50 Live gost

      Ko sem šel delat v tujino,sem moral odpret račun v tujini. In ko sem dobil nakazilo prve plače,mi je ostalo to v spominu,da mi je osluzbenec banke rekel, gospod, vi pa imate večjo plačo kot jaz.Seveda me je kar malce ta njegova izjava šokirala.,saj sem samo nav navaden delavec v proizvodnji...Zato, tu v tej Lopovski Sloveniji,ki ji vladajo novodobna komunistična mafija,...Ki jih nikoli v življenju nebom podpiral,kaj šele volil. 20let laganja in kraj plač delavcem, mi je zadosti odprlo oči, da si poiščem boljeplacano delo, kot sem pa ga imel tule pri teh Hamicnih lopovih...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.