https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Muzej na prostem Göcsej – sprehod v preteklost

6.6.2019  

V bližnjem Zalaegerszegu, upravnem središču Zalske županije na zahodu sosednje Madžarske, obiskovalce od odprtja leta 1968 sprejema vaški muzej na prostem Göcsej. Muzej se nahaja lučaj od mestnega središča Zalaegerszega in je od slovenske meje oddaljen približno 50 kilometrov.

Vaški muzej Göcsej vsako leto odkrije peščica slovenskih obiskovalcev, kljub temu, da je en obsežnejših na tem območju in zanimiv tako za strokovnjake, ljubitelje ljudske kulture in zgodovinske navdušence, kot tudi za družine, saj na dvoriščih številnih tradicionalnih hiš domujejo tudi domače živali.

Ob našem sobotnem obisku, ko se je v muzeju odvijal tematski dododek, smo pred vhodom v muzej presenečeni zagledali murskosoboški avtobus. Pomursko društvo gluhih in naglušnih si je muzej z navdušenjem ogledalo v sklopu celodnevnega izleta po Zalski županiji. 

Sprehod po preteklosti

Muzej na prostem slika vsakdan, kot so ga živeli naše babice in dedki tako kot tudi njihovi predniki. To pomeni, da se lahko sprehodite po številnih ljudskih hišah, ogledate tradicionalno peč, panje in žganjekuho, pa tudi cerkev, gospodarska poslopja in še kaj. Sprehod po muzeju je sprehod po preteklosti, v njem zakorakamo v panonsko naselje preteklih časov. Pri tem bo obiskovalec s te strani meje nedvomno prepoznal elemente dediščine, ki družijo prebivalce na obeh straneh meje, pa naj bo to vzorec na tradicionalni lončeni posodi ali način pridelave žganja.

Pisano dvorišče domačih živali

Ob sobotnem dogodku, s katerim so želeli obuditi vzdušje nekdanjih živinskih sejmov in tradicijo živinoreje na kmetih, so se na domačije naselile avtohtone živali – kokoši in race, osliček, koze in zajčki. Obenem so pripravili predstavo s sokoli in terapevtskimi psi. Na razstavnih panojih so obiskovalci imeli možnost občudovati petdeset avtohtonih ptičjih vrst, obenem pa so jih poučili, kako oskrbeti ranjene ptice in jih ustrezno poslati nazaj v naravo. S pomočjo prozornega panja so otroci opazovali marljivo delo čebel.

Poudariti velja, da vaški muzej opravlja pomembno nalogo zbiranja, ohranjanja, prikazovanja in predajanja dediščine mlajšim generacijam, s tem pa nastopa tudi v izobraževalni vlogi. Z obiskom torej nismo bogatejši zgolj za prijetno popoldne, temveč za poučni sprehod v preteklost. Pustolovščin željni obiskovalci lahko obisk muzeja združite z obiskom tamkajšnjih term AquaCity Zalaegerszeg.

"Prispevek smo pripravili za potrebe projekta Back in the day, v sklopu programa sodelovanja Interreg Slovenija – Madžarska."

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.