https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pomursko gospodarstvo uspešno zaradi izvoza in domače porabe

28.05.2018 ob 6:00  

Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) je na podlagi zbranih podatkov iz letnih poročil pripravila pregled poslovanja gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov in zadrug v pomurski regiji v letu 2017, ki jo nadgrajuje vsakoletni komentar Pomurske gospodarske zbornice.


Uspešno poslovanje predvsem zaradi izvozne naravnanosti in dviga domače porabe

V poslovnem poročilu AJPES-a so obravnavani rezultati poslovanja 1.875 gospodarskih družb, tako kapitalskih kot osebnih, 2.690 samostojnih podjetnikov in 37 zadrug. V pomurski statistični regiji je leta 2017 poslovalo 1.875 gospodarskih družb, te so povečale obseg premoženja za 5 odstotkov in izkazale za 58 milijonov evrov neto čistega dobička. Uspešno poslovanje je predvsem rezultat izvozne naravnanosti družb in pa tudi dviga domače porabe.

Povečanje prihodkov, obsega prodaje in čistega dobička

Gospodarske družbe so ustvarile za 11 odstotkov višji obseg skupnih prihodkov. Obseg prodaje na domačem trgu se je povečal za 10 odstotkov, na trgu Evropske Unije za 11 odstotkov, na trgih izven EU pa za kar 21 odstotkov. Na domačem trgu so podjetja ustvarila 58,5 odstotkov vseh čistih prihodkov od prodaje, na trgu EU 35,3 odstotkov in na trgu izven EU le 3,5 odstotka. Delež neto čistega dobička v prihodkih je znašal 2,3 odstotka. Obračunan davek iz dobička pa 12,1 mio evrov, kar je za 24 odstotkov več kot v letu 2016. Delež kapitala v sestavi obveznosti do virov sredstev je bil 42,5 odstotkov in je najvišji v zadnjih petih letih, kar pomeni, da se podjetja vse bolj zanašajo na lastna sredstva.

 

Po prihodkih na zaposlenega na 6. mestu, po dodani vrednosti in bruto plači na zaposlenega, na dnu

Pomurska regija je med dvanajstimi statističnimi regijami z 157.521 evri prihodkov na zaposlenega na 6. mestu, kar je enako kot v letu 2016. Čisti dobiček v višini 93,2 milijonov evrov je izkazalo 1.246 družb ali 66,5 odstotkov vseh in je ostal na ravni leta 2016. Po ustvarjeni neto dodani vrednosti na zaposlenega (32.409 evrov) so pomurske družbe med statističnimi regijami na dnu lestvice, prav tako po bruto plači na zaposlenega (1.389 evrov).

Neuspešno je poslovno leto zaključilo 550 družb, ki so izkazale čisto izgubo v višini 35,3 mio evrov in zaposlovale 1.698 delavcev, kar predstavlja 10,6 odstotkov vseh zaposlenih v pomurskih družbah. V primerjavi z predhodnim letom se je v teh družbah čista izguba povečala za kar 47 odstotkov.

Najvišji čisti dobiček v občini Murska Sobota, najslabše poslovanje v občini Križevci

Med dvanajstimi slovenskimi statističnimi regijami je pomurska regija po ustvarjenem neto čistem poslovnem izidu na desetem mestu med dvanajstimi regijami. Najvišji neto čisti dobiček je bil dosežen v občini Murska Sobota v višini 23,1 mio evrov. V rdečih številkah so poslovno leto 2017 zaključile družbe iz območjih 5-tih pomurskih občin. Najslabše so poslovale družbe v občini Križevci.

Uspešno poslovanje samostojnih podjetnikov v Pomurju

Samostojni podjetniki v Pomurju so v letu 2017 poslovali pozitivno in poslovno leto zaključili z neto podjetnikovim dohodkom v višini 17.676 tisoč evrov, kar predstavlja 4,8 % celotnega neto podjetnikovega dohodka v Sloveniji. Na območju Pomurske regije je bilo konec leta 2017 v Poslovni register Slovenije vpisanih 3.583 podjetnikov.

Po podatkih Poslovnega registra Slovenije je bilo v Pomurju v letu 2017:

- na novo vpisanih 488 podjetnikov,

- izbrisanih 394 podjetnikov,

- uvedenih 12 stečajnih postopkov in

- evidentiranih 855 podjetnikov (t.i. normirancev).

Največ prihodkov na področju gradbeništva, predelovalne dejavnosti in trgovine

Največ neto podjetnikovega dohodka in čistega prihodka so ugotovili podjetniki s področja gradbeništva, predelovalne dejavnosti in trgovine. Najvišji neto podjetnikov dohodek je bil dosežen v občini Murska Sobota, 3,8 mio evrov. Pri podjetnikih se je v letu 2017 povečal tako obseg poslovanja kot tudi uspešnost poslovanja.

Število zaposlenih pri podjetnikih se je povečalo. V povprečju je delavec, zaposlen pri podjetnikih v Pomurju, mesečno prejel 1.027 evrov bruto plače, kar je za 362 evrov manj od zaposlenega v pomurskih gospodarskih družbah.

V Murski Soboti 31 % vseh gospodarskih družb, ki ustvarijo 40 % prihodkov v Pomurju

Iz prikaza osnovnih podatkov o poslovanju družb po občinah je razvidno, da so največji vpliv na končni rezultat poslovanja v regiji imele družbe iz območja občine Murska Sobota. V tej občini ima sedež 31 % vseh gospodarsko aktivnih družb regije, ki ustvarijo delovna mesta za slabo tretjino vseh zaposlenih ter ustvarijo dobrih 40 % skupnih prihodkov regije.

Najbolj izvozno usmerjene so družbe iz območja občin Odranci, ki so ustvarile 21 % prihodkov na tujem trgu, in Gornja Radgona, ki so ustvarile 20 % prihodkov na tujem trgu.

Vir: Ajpes

Foto: Ajpes

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.05.2018 ob 6:25 77 gost

      Ne nakladajte vaše statistike so lažne,brezposelnih nas je z dneva v dan več,ker nas delodajalci in s.p nočejo zaposliti ,ker raje zaposlijo tujo delovno silo,ker je cenejša,mi pa moramo čez mejo v Avstrijo v leder fabriko in podobno.Nočejo zaposliti 50 pa do 60 let delavce ki so izgubili službo ali delo zaradi zavožene ali izropane politike,ki so jim vzeli dostojno življenje in jih pahnili v veliko revščino to so naredili politiki in delodajalci in s.p ,ampak to je resnica,resnica pa vedno boli.Delovnih invalidov se pa bojijo zaposliti,ker se jih bojijo,kot hudič križa,saj pa delovni invalidi že imajo invalidnost delodajalci in s.p vi se bojte tistih,ki še nimajo invalidnosti ,ker taki vam bodo šli na bolniško.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.05.2018 ob 8:30 Charlton gost

      Ajpes daje lazne podatke, ce pa v gospodarskih druzbah odstejemo place direktorjev okoli 5000 EUR pa so se place manjse. Primer 5000 EUR x 8 direktorjev = 40000 EUR? Tak da teh 8 direktorjev krepko zmanjsa placo 200 suzenjskih nedostojanstvenih delavcev. Med direktorji in delavci p je se drug tehnicni kader, tehnologi,vodje,ritolizci,kurbe itd., tak da j s spet placa suznjev manjsa. Za tako placo pa pokojnine ne bo.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.