https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Sloveniji uspel občuten skok na lestvici konkurenčnosti

Murska Sobota, 12.06.2018 ob 6:00  

Slovenija je na letošnjih lestvici konkurenčnosti švicarskega inštituta IMD dosegla enega največjih skokov izmed vseh 63 držav, ki so uvrščene na lestvico. Z lanskega 43. mesta smo se povzpeli za šest mest, na 37. mesto, takoj za Španijo. Konkurenčne prednosti Slovenije so predvsem izobražena in usposobljena delovna sila in zanesljiva infrastruktura. V omenjene trende gospodarske rasti in vse večjo konkurenčnost je zaradi izvozne naravnanosti, vedno bolj vpeto tudi pomursko gospodarstvo.

Na lestvici konkurenčnosti so letos prvo mesto prevzele ZDA, kar jim je uspelo predvsem z vlaganji v infrastrukturo in na osnovi visoke gospodarske rasti. Slovenija je, kot rečeno, s skokom za šest mest na lestvici občutno napredovala, a še vedno zaostaja za primerljivimi srednje in vzhodno evropskimi državami Estonijo, Litvo, Poljsko pa tudi zahodno Portugalsko.

Velik napredek pri zaposlovanju in izjemna 9-odstotna rast izvoza

Zelo smo napredovali na področju zaposlenosti in zmanjševanja brezposelnosti, pri gospodarski rasti in pa na področju mednarodne trgovine. V tej kategoriji še posebej izstopa izjemna, 9-odstotna rast izvoza. Pri izvozu in mednarodni trgovini, ki je vsa krizna leta ostala gonilna sila slovenskega gospodarstva, pa prispevajo svoj delež tudi uspešna pomurska podjetja. Zaradi svoje strateške lege na stičišču držav Srednje Evrope, spodbujanju inovacij in izvozni naravnanosti, so različna pomurska podjetja del uspešne slovenske konkurenčnosti v tujini.

Po drugi strani pa smo šele na 55. mestu od 63 držav pri davčni politiki. Ta uvrstitev ostaja nespremenjena že zadnjih deset let, predvsem zaradi visoke obdavčitve dela, pa tudi potrošnje, zlasti imamo visoke socialne prispevke.

Izboljševanje t.i. mehkih dejavnikov konkurenčnosti

Kot so ob predstavitvi lestvice poudarili pri agenciji SPIRIT Slovenija, mora strateški fokus Slovenije ostati izboljševanje t.i. mehkih dejavnikov konkurenčnosti. Prostor za izboljšave obstaja na področju produktivnosti, kjer še vedno zaostajamo 30% za sosednjo visoko razvito Avstrijo ali povprečjem razvitosti v Evropski Uniji.

Med drugim bi lahko gospodarsko uspešnost izboljšali še s spodbujanjem novih zagonskih podjetij, več pozornosti bi bilo treba nameniti fleksibilni delovno-pravni zakonodaji. Zlasti bi bilo potrebno izvesti davčno reformo, saj bi s tem povečali investicijsko privlačnost poslovnega okolja in države.

Privabiti še več neposrednih tujih investicij in izpeljati strukturne reforme

Za nadaljnje povečanje konkurenčnosti bo Slovenija morala privabiti še več neposrednih tujih naložb, kot sta denimo letošnji 25 milijonska investicija japonske Yaskawe in 40 milijonska naložba velike žage škotskega podjetja.

Nadalje se bomo morali spopasti z demografskimi spremembami, kot je staranje prebivalstva, preprečiti beg možganov v tujino, še posebej mladih in izobraženih. Končno bo treba tudi učinkovito izpeljati strukturne reforme, denimo davčno reformo ali reformo trga dela, s tem pa posledično privabiti več tujih investitorjev.

Vir: Švicarski inštitut za razvoj menedžmenta IMD

Foto: Travelnotes.com

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.