https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nesprejemljive poteze SDS

31.05.2018 ob 6:00  

Od spornih posojil, strankarske himne, ki zmoti pogreb, vse do panojev, ki ogrožajo prometno varnost... Kje je meja za SDS? Veljajo morda za SDS drugačna pravila, druga etika v času kampanje?


Člani SDS panoja niso odstranili sami

Naj spomnimo, da je bil plakat Jožice Jakob in Bojana Petrijana v Černelavcih na križišču med Goričko in Gederovsko ulico, postavljen skoraj že na cestišču in v vidnem polju stop znaka, kar pomeni, da je ogrožal prometno varnost v Černelavcih. Za komentar smo takrat povprašali tudi na Mestno občino Murska Sobota, kjer so nam sporočili, da je dne 23. maja 2018 bil evidentiran omenjeni obvestilni pano stranke SDS, ki je bil postavljen brez soglasja občinske uprave in v nasprotju z Odlokom o občinskih cestah v MOMS. "Vsi postopki v smeri odstranitve tega panoja so v teku, kar pomeni, da mora biti pano odstranjen nemudoma, v kolikor kršitelj ne odstrani panoja, bo le-ta odstranjen s strani komunalne službe na stroške kršitelja. Zoper kršitelja bo tudi voden prekrškovni postopek, v katerem bo v skladu z Odlokom o občinskih cestah izrečena globa," je takrat zapisala MOMS.

Ker pa pano po več dnevih še ni bil odstranjen, smo na MOMS ponovno naslovili vprašanje, od koder so nam sporočili, da je na podlagi 4. odstavka 8. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji pano bil odstranjen s strani komunalne službe lokalne skupnosti.

Obenem so zapisali, da »pri nadzoru javnih površin in površin v lasti MOMS ter občinskih cest na območju Mestne občine Murska Sobota v smeri ugotavljanja kršitev omenjenega zakona in občinskega odloka, so bili evidentirani le obvestilni panoji stranke SDS.

Kakršnih koli prijav s strani občanov nismo prejeli, se pa  kljub temu izvaja nadzor v smeri odkrivanja eventualnih kršitev,« je zapisala MOMS.

Janševa himna in poziv za Petrijana zmotila pogreb v Krogu

V uredništvu razpolagamo z informacijo o skrajno neprimernem vedenju članov SDS, a jih zaradi pietete do pokojnice nismo takoj objavili. Po dodatnih preverjanjih pri več krajanih v vasi Krog, je v tem mesecu, v času volilne kampanje, himna SDS, zmotila pogreb pokojnice v vasi Krog. Dobrih 100 metrov od pokopališča v Krogu se je v času, ko je potekal pogreb ustavil SDS-ov volilni kombi, ki je na ves glas predvajal himno SDS in vabil volilce, da gredo na volitve in obkrožijo številko pred kandidatom SDS, Bojanom Petrijanom. Pred pokopališčem v Krogu je bilo veliko avtomobilov, izobešena je bila črna zastava, zbranih je bilo veliko ljudi, vendar ta dejstva SDS-ovih privržencev očitno niso zmotila. Kljub vsem več kot očitnim znakom, da na pokopališču poteka pogreb, se SDS-ovi člani oz. terenska ekipa niso dali zmotiti in so brez kakršnih koli zadržkov in očitno brez kančka slabe vesti, ali vsaj empatije na ves glas vrteli himno SDS ter se glasno smejali. Šele po posredovanju večih navzočih na pogrebu, so glasbo utišali in se odpeljali. Prisotni na pogrebu so bili zgroženi ob potezah članov SDS.

Za odziv na omenjeno neprimerno vedenje članov stranke SDS, smo povprašali tudi na stranko SDS, od koder pa odgovora še nismo prejeli.

Na Policijsko upravo Murka Sobota smo naslovili vprašanje, ali je bil s strani stranke SDS v naselju Krog, prijavljen kakšen koli predvolilni shod v mesecu maju 2018?

Ker so nam iz Policijske uprave Murka Sobota potrdili, da o shodu na omenjenem kraju niso bili obveščeni, je očitno prišlo do kršitve 12. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji (ZVRK), ki med drugim navaja, da mora organizator volilne kampanje predvolilni shod prijaviti najmanj 48 ur pred dnem shoda pristojni policijski postaji.

Poleg kršitve omenjenega 12. člena zakona, pa so člani stranke SDS s hrupom zmotili tudi pogreb in s tem kršili javni red in mir, saj je med pogrebnim obredom prepovedano z glasbo ali kako drugače motiti svojce pokojnika in udeležence pogreba.

Političnim strankam smo posli sledeči vprašanji:
1. V naselju Krog v Mestni občini Murska Sobota je pred časom v okviru kampanje, kombinirano vozilo polepljeno s plakati kandidatov stranke SDS, nedaleč od pokopališča, na katerem je ravno potekal pogreb, izvajalo predvolilni shod z glasnim predvajanjem strankarske himne in glasnimi pozivi preko zvočnikov. Šele po posredovanju večih navzočih na pogrebu so se z vozilom umaknili in prenehali predvajati glasbo. Kako komentirate to dejanje, ki smo ga preverili pri več virih?

2. Ali menite, da bi se zaradi tega dejanja in drugih podobnih ekscesov moral spremeniti 12. člen Zakona o volilni in referendumski kampanji (ZVRK), ki opredeljuje predvolilne shode in le te ustrezno omejiti, da se ne bi dogajali podobni primeri?

Stanka DeSUS je zapisala: »12. člena zakona ni potrebno spreminjati, treba je le uporabiti zdravo kmečko pamet, zdrav razum, emapatijo in nekaj občutka.«

Stranka NSi je zapisala: »V NSi menimo da je takšno ravnanje, kot ste ga opisali, neprimerno in nedopustno. Ne potrebujemo nobene spremembe zakona, ampak nam zdrava pamet pravi, da se je potrebno spoštljivo in dostojno obnašati, ko gre za pogreb.
Ali in za kakšno kršitev zakonodaje je šlo, pa naj ugotavljajo ustrezne inšpekcijske službe, v kolikor je bila podana prijava.«

V SLS so zapisali: "Konkretne zadeve ne poznamo in jo težko komentiramo."

Stranka SD je zapisala: "Vsako motenje javnega reda in miru, še posebej v bližini pokopališč, je neprimerno. Stranke, ki v času predvolilnega obdobja organizirano nagovarjajo volivce in volivke na javnih površinah, morajo že po obstoječi pravilih na upravni enoti zaprositi za dovoljenje. V kolikor se določene stranke ne držijo skupnih pravil, so za to že predvidene kazni, ki jih je potrebno na podlagi prijav tudi izvrševati. Predvsem pa je potrebno, da se stranke v volilni kampanji vedejo strpno in spoštljivo."

Iz stranke Levica so sporočili: "Taktike in načini prepričevanja volivcev so predvsem s strani desnih strank v večih pogledih neprimerni, nekateri načini celo nesprejemljivi (spodbujanje sovraštva, zastraševanje, …). Shod, ki ga opisujete je eden izmed takšnih primerov.

Veljavna zakonodaja že sedaj ne dopušča ekscesov. Skladno z veljavno zakonodajo je potrebno volilni shod prijaviti (48 ur pred dogodkom) ter pri organizaciji spoštovati določbe Zakona o javnih zbiranjih, ki določa tudi omejitve glede javnega shoda. V kolikor gre za neprimerno lokacijo shoda, bi moral pristojni organ takšen shod prepovedati. Po našem mnenju je tudi organizacija shoda pred pokopališčem takšen primer in bi ga policija morala prepovedati. Glede na to, da je do dogodka kljub jasnim zakonskim omejitvam prišlo, lahko sklepamo, da shod ni bil prijavljen in je kršena določba omenjenega člena Zakona o volilni in referendumski kampanji, kakor tudi Zakona o javnih zbiranjih in Zakona o varstvu javnega reda in miru. Od pristojnih organov pričakujemo, da bodo organizatorje ustrezno kaznovali."

Vprašanja smo naslovili tudi na stranki SMC in LMŠ, a nam žal še niso poslali odgovora.

Od kod denar SDS za tako premožno kampanjo?

Vsem je znano dejstvo, da je SDS sklenila posojilno pogodbo v višini 450 tisoč evrov z Dijano Đuđić, državljanko Bosne in Hercegovine. Višina zneska daleč presega zakonsko dovoljeni znesek, ki ga lahko političnim strankam posodijo fizične osebe.

Računsko sodišče je v letošnjem letu tako že predlagalo globo za SDS, zaradi kršenja zakona o političnih strankah, saj naj bi bil sporen prav kredit s strani Dijane Đuđić. Njenim poslom so namreč začeli slediti tako avstrijski kot slovenski preiskovalni organi. Đuđićeva naj bi namreč v zadnjih dveh letih prenašala gotovinska sredstva prek številnih slamnatih družb in fiktivnih poslov v različnih državah. 

Po vseh teh naštetih primerih se sprašujemo, ali morda veljajo za stranko SDS druga pravila? In kje vse je še SDS dobila sredstva za tako medijsko aktivno kampanjo? Navsezadnje oglaševanje stranke SDS v času te volilne kampanje, očitno ne pozna meja. Ne finančnih, ne zakonskih in ne etičnih.

    Fotogalerija