https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Recepti kmečkih dobrot s Cvena

14.09.2021 ob 20:00  

Na Cvenu je potekala Kmečka tržnica. Na grüntu Turističnega društva Cven so lahko obiskovalci poskusili postržjače, ajdove krapce in kvasenice ter se ob okrepčali ob domači kapljici.


Postržjača je kruhova pogača z ocvirki. Mogoče je kdo presenečeni nad imenom pogače, ampak izvor imena je popolnoma logičen. Nekoč so kruh mesili v lesenih posodah in ostanke ob strani postrgali ter jih uporabili za izdelavo postržjače. Ponekod tej pogači pravijo tudi "postružnica".

V topli vodi najprej raztopimo kvas saj kvasovke nekaj časa potrebujejo, da začnejo delovati. Nato v večjo skledo vsujemo moko in na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvas. Moko okoli jamice tudi posolimo. Sestavine zamesimo v testo ter ga ob tem močno gnetemo in mesimo toliko časa, da se ne prijemlje na roke ali delovno površino. Testo na koncu oblikujemo v kepo, položimo v skledo, rahlo pomokamo ter pokrijemo in pustimo na toplem mestu. Čas vzhajanja testa je odvisen od temperature v kuhinji oziroma prostoru vzhajanja. Vzhajano testo na delovni površini razvaljamo na debelino mezinca ter jo preložimo na namaščen pekač in pustimo, da še enkrat vzhaja. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija ali še bolje zakurimo v krušni peči. Slednje bo sicer vzelo nekoliko več časa saj postržjača potrebuje v peči primerno temperaturo. Na grüntu Turističnega društva Cven kuharske mojstrice pečejo postržjače in vse ostale izdelke v krušni peči. Člani TD Cven se trudijo prikazati pripravo prleške kulinarike na star tradicionalen način, s peko v krušni peči.

Če boste pekli postržjačo v pečici, vmes vzamete iz pečice in jo prekrijete za nekaj minut z vlažno krpo, da dobi več mehkobe in ji šele nato dodate popraženo zaseko in ocvirke. Kuharske mojstrice TD Cven pečejo v krušni peči in ocvirke razporedijo po kupčkih že pred samim pečenjem v krušni peči.

Sestavine za 8 oseb:

- 600 g moke za domači kruh

- 3,5 dl tople vode

- 0,5 kocke svežega kvasa

- 0,5 žlice soli

- 3 žlice zaseke

- 1 pest ocvirkov

- moka za posip

Ajdovi Krapci

Ajdovo moko najprej poparimo z osoljeno vrelo vodo ter jo premešamo ter počakamo, da se malo ohladi. Nato zraven primešamo pšenično moko in vgnetemo v gladko testo. To na pomokani deski tanko razvaljamo na velikost lesenega loparja za krušnp peč ali prilagodimo pekaču pečice. Lopar ali pekač potrosimo s koruznim zdrobom in nanj položimo testo. Premažemo s pripravljenim nadevom iz skute, smetane, jajca in po želji tudi sladkorja.  Krapec pečemo na 180 stopinj tako dolgo, da je rob lepo zapečen in nadev rumenorjavi barvi. Pečeni krapec premažemo z  kislo smetane.

Foto: turističnekmetije.si

Sestavine:

Za testo potrebujemo:

- 250 g ajdove moke

- 50 g pšenične moke (ponekod uporabijo samo ajdovo)

- sol

- 2 dl vrele vode

- koruzni zdrob

Za nadev:

- 500 g domače skute

- 2 dl kisle smetane

- 1 jajce

- 1 dl kisle smetane za premaz

- sol, po želji sladkor

Kvasenica

Iz sestavin najprej zamesimo kvašeno testo, nato naj testo vzhaja 45 minut. Po vzhajanju testo razvaljamo na pekaču in premažemo z nadevom, pri tem pustimo nenamazan del, približno 3 - 5 cm od roba pogače. Rob pogače zavihamo čez nadev in ga premažemo s stepenim jajcem. Pečemo v pečici na 180 stopinjah 45 minut, v krušni peči potrebujemo podobno temperaturo kot za postržjače ali ajdove krapce. 

Foto: turističnekmetije.si

Sestavine za testo:

- 40 dag bele moke

- 4 dl vode ali mleka

- 6 žlic sladkorja

- 1 žlička soli

- malo olja

- 1 kvas

- naribana limonina lupinica

- vanilijev sladkor

Sestavine za nadev:

- 1 kg skute

- 1 jajce

- sladkor

- smetana - po želji 

 

Vsak nasvet s strani izkušenih kuharskih mojstric je več kot dobrodošel. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:43 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.