https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Murska Sobota povezana s francoskim mestom

07.06.2018 ob 11:30  

Župan mestne občine Murska Sobota, je sprejel Marca Petita, župana francoskega mesta Firminy. Skupaj sta podpisala namero o medobčinskem sodelovanju.


Knjižni sejem in nastop Kreslina

S podpisom dokumenta sta župana zasadila metaforično drevo medsebojnega sodelovanja, ki naj se razvija in traja še mnoga leta. Korenine drevesa bodo rasle na področju kulture, umetnosti in izobraževanja, prve sadove pa bo drevo obrodilo že to jesen. Takrat bo na knjižnem sejmu v St. Etiennu sodeloval domači pisatelj Dušan Šarotar, katerega roman “Panorama,” je bil nedavno tega preveden v francoščino. Ob knjižnem sejmu načrtujejo v francoski občini še predstavitev pomurskih ustvarjalcev, umetnikov in celo koncert Vlada Kreslina.

Povezava s Francijo traja že nekaj časa

Župana sta se prvič srečala med lanskim poletjem, ko je župan MOMS na povabilo častne konzulke Slovenije v Franciji, Tatiane Rodica Dumas, in pobudo slovenskega veleposlaništva v Parizu obiskal Firminy. V francoskem mestu je zgrajenih nekaj zgradb znanega arhitekta Corbusiera, zgradbe same, so pod zaščito UNESCA. Pri Corbusieru je deloval naš arhitekt Feri Novak in prav v času županovega obiska je bila v Firminyju razstavljena Novakova znamenita delovna miza. O vplivu Corbusiera na dela Ferija Novaka je minulo leto na tamkajšnji univerzi predaval tudi umetnostni zgodovinar dr. Janez Balažic. Francoska delegacija si je pod strokovnim vodstvom dr. Janeza Balažica ogledala Novakove arhitekturne bisere v Murski Soboti, s katerimi je Novak zasnoval urbanistični razvoj našega mesta.

Foto: MOMS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2018 ob 14:19 gost

      Či je drejvo posajeno na novon drevoredi, te de se kar hitro posüjšilo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2018 ob 17:22 gost

      Ka pa te ma pouleg deklica ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.06.2018 ob 14:51 gost

      samo da nam ne podarijo MUSLIJE iz FRANCIJE. NAŠI IDIOTI BI JIH ITAK SPREJELI.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.