https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pot na morje: Kje bo največ zastojev?

21.06.2018 ob 6:00  

Ker se čas dopustov zelo hitro bliža, smo DARS povprašali o tem kje bodo opravljali vzdrževalna dela in na katerih odsekih pričakujejo največjo obremenitev slovenskih avtocest. Zbrali smo tudi nekaj dodatnih informacij o tem kako lahko sami preprečimo prometne zastoje, za lažje razumevanje si lahko spodaj ogledate tudi video.


DARS poudarja

“Vsa dela, ki jih izvajamo, potrebna zaradi zagotovitve ustreznih prometnih in varnostnih lastnosti avtoceste,” so nam sporočili. Prizadevajo si, da dela izvedejo čim hitreje in s prometnimi zaporami, ki v največji možni meri omogočajo neoviran potek prometa. Če se vzdrževalna dela ne bi izvajala, bi bilo za kasnejšo obnovo potrebno veliko več sredstev, poleg tega pa avtoceste ne bi bile varne za voznike.

Največje zastoje povzročijo nesreče med zaporami

Tudi sami lahko pripomoremo k večji pretočnosti, predvsem z upoštevanjem prometnih predpisov, prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo in strpnostjo v primeru zastoja. “Največje zastoje povzročijo ravno prometne nesreče na območju zapor,” so še dodali predstavniki Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji. Zaradi ugodnejšega vremena so razdalje voženj poleti daljše, poveča se število potovanj in vozniki so več časa za volanom, kot običajno. Vsi ti dejavniki vodijo v povečanje prometa, to pa pomeni tudi več izrednih dogodkov, kot so npr. nesreče.

 

Največja obremenitev v petek in soboto

Na DARSu priporočajo, da se na morje odpravite v torek ali sredo, pri čemer je najmanj zastojev pričakovati v torek. Enako velja tudi za vrnitev domov. Najbolj obremenjena bosta petek in sobota, pri čemer sobota nekoliko bolj. Predvidevajo tudi, da bo vsak vikend do sredine septembra zelo obremenjen, tudi zaradi šolskih počitnic in toplejšega vremena.

Ogromno tujih turistov

Število prometnih zastojev se poleti poveča tudi zaradi velikega števila tujih turistov, ki Slovenijo prečkajo na svoji poti do končnih destinacij. Slovenija je “praktično najbolj tranzitna evropska država in v poletnem času se soočamo z izredno močnimi turističnimi tokovi, ki pomenijo kolone vozil tujih turistov,” pravijo na DARSu. Pozivamo predvsem domače voznike, da so strpni in se ob morebitni nesreči ali zastoju pravilno razvrstijo in tako predstavijo zgled drugim voznikom.

 

Kje lahko pričakujemo največ zastojev?

Najbolj obremenjeni bodo odseki primorske avtoceste, še posebej med Ljubljano in Postojno, zgostitve in zastoje je pričakovati na koncu hitre ceste pri Izoli in naprej proti Portorožu in mejnemu prehodu Sečovlje ter od odcepa s hitre ceste v Kopru za smer proti mejnemu prehodu Dragonja. Tam so v konici turistične sezone običajno tudi najdaljše čakalne dobe za prestop meje. Ob koncih tedna je za osebna vozila pričakovati zastoje na obeh straneh predora Karavanke, na koncu podravske avtoceste pri Podlehniku in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje. Glede na izkušnje prejšnjih sezon je ob koncih tedna pričakovati občasne zgostitve prometa in zastoje tudi na gorenjskem avtocestnem priključku Lesce (Bled), natančneje na izvozu z avtoceste iz smeri Ljubljane ter naprej po regionalni cesti Lesce-Bled.

Prometni koledar

Na DARSu za vsak mesec v letu pripravijo prometni koledar, kjer je, glede na podatke iz prejšnjih let, razvidna predvidena gostota prometa na posameznih relacijah za posamezne datume. Koledarje za glavno turistično sezono si lahko ogledate spodaj.

JunijJulijAvgust

Dostop do aktualnih prometnih informacij

Za zmanjšanje nejevolje se vozniki lahko pravočasno pozanimajte o razmerah v prometu na različne načine. Prometne informacije so dosegljive v Prometnoinformacijskem centru na telefonski številki 1970, na brezplačnem avtomatskem odzivniku 080 22 44, prek spletne strani www.promet.si, prek @DARS_si ter na DARSovi brezplačni mobilni aplikaciji »DARSTRAFFIC+« oz. »DarsPromet+«.

Kaj lahko storite sami?

Sprememba se začne pri vsakem posamezniku in najprej moramo za boljšo pretočnost in varnost prometa poskrbeti prav mi.

  1. Mimo zapore se vozimo tekoče, brez zaviranja za ogled gradbišča ali morebitne nesreče.

  2. Za volan sedimo le popolnoma spočiti in zdravi.

  3. Na pot se odpravimo pravočasno, po možnosti ponoči.

  4. Bodimo strpni, uvidevni, upoštevajmo prometno signalizacijo in varnostno razdaljo.

  5. Izognimo se nenadnemu zaviranju, saj lahko zaviranje prvega avtomobila povzroči, da se petnajsti avtomobil že mora zaustaviti.

  6. Zagotovimo dovolj goriva v avtomobilu in pijmo dovolj vode.

  7. Upoštevajmo vsaj minimalna pravila lepega vedenja.

Fenomen fantomskega zamaška

Morda ste že naleteli na situacijo, ko ste se na avtocesti morali praktično do konca zaustaviti, ko se je promet sprostil pa spredaj ni bilo videti nič nenavadnega, kot da bi se ustavili brez razloga. Ta pojav je imenovan fantomski prometni zamašek. Če v pretočni koloni vozil samo 1 voznik nenadno zavre, se morajo vozniki nekaj 100m za njim že ustaviti. Zato zavirajte pravočasno in nekoliko manj intenzivno, če je to mogoče. Spodaj si lahko ogledate video nastanka takšnega zastoja.

Vožnja na avtocestah je najbolj varna

“Vožnja po avtocestah je v primerjavi s preostalim cestnim omrežjem še vedno najbolj varna, saj se na njih, čeprav so najbolj prometne, zgodi najmanj prometnih nesreč. Po nekaterih izračunih so avtoceste med 7 do 9 krat varnejše od drugih cest nižje kategorije,” pravijo na DARSu.

Seznam del na slovenskih avtocestah

1. Na odseku primorske avtoceste A1 Unec–Postojna, je v teku sanacija viadukta Ravbarkomanda (objekta v smeri Ljubljane, trenutna zapora se končuje predvidoma sredi septembra). Skupna vrednost obnove odseka avtoceste med Uncem in Postojno znaša 23 milijonov evrov (brez DDV), od tega približno tretjina ali nekaj manj kot 8 milijonov evrov odpade na sanacijo viadukta Ravbarkomanda. 

2. Na odseku hitre ceste H4 Vipava–Ajdovščina–Selo, poteka obnova vozišča v dolžini 7,7 km, tako v smeri Vrtojbe kot Razdrtega, skupno torej 15,4 km vozišča. Gledano proti Vrtojbi se bo obnova pričela približno dva kilometra pred priključkom Ajdovščina in potekala do stika, kjer se je zaključila lanska obnova. Predviden zaključek del sredi avgusta. V petek zvečer (predvidoma po 20 uri) pa bo vzpostavljena popolna vikend zapora HC. Potekalo bo prestavljanje mini guardov iz ene polovice hitre ceste na drugo. Popolna zapora naj bi bila predvidoma do ponedeljka, do 5 ure zjutraj. Obvoz v času obnove bo preko regionalne ceste. Sledi obnova odsekov v smeri proti Ljubljani, promet pa bo potekal po obnovljeni polovici hitre ceste z zaporo C1+1. Priključek Ajdovščina na tej strani obnove bo odprt, popolna zapora priključka pa je predvidena v sredini julija. Pogodbena vrednost znaša 15.103.562,63 EUR z DDV. Več tukaj.

3. V septembru je predviden začetek sanacija vozišča na odseku Hrušica - Lipce ter sanacija viadukta Podmežakla 1L in Podmežakla 2L.

4. Ukrepi za večjo pretočnost prometa in izboljšanje prometne varnosti se izvajajo v razcepu Malence na ljubljanskem obroču (stičišče vzhodne in južne ljubljanske obvoznice), v juniju se bo izvedla razširitev nasipa, glavna dela na razcepu pa se bodo izvajala predvidoma med 10. 7. in 18. 8. 2018.

5. Poteka tudi rušenje cestninskih postaj. Za sklopa 1 in 3 sta bili pogodbi sklenjeni in izvajalci uvedeni v delo, za sklop 2 pa še ne. Sklop 1 zaobjema: Rušitev in preureditev cestninskih postaj Log, Torovo, Hrušica in Vrhnika, vključno s platojem ter obnovo vozišče konstrukcije na odseku A2/0009 Brnik–Vodice od km 4,041 do km 5,246 in A2/0010 Vodice–Ljubljana (Šmartno) od km 0,000 do km 0,267 in priključka A2/0109 Vodice. Izvajalec: Gorenjska gradbena družba GDD v sodelovanju s Kolektorjem CPG in CPK za 10,470 milijonov evrov brez DDV. Sklop 3 zaobjema: Rušitev in preureditev cestninskih postaj Nanos, Dane, Logatec, Unec - sever, Unec - jug, Razdrto - sever, Razdrto - jug, Postojna - sever, Postojna - jug in obnovo voziščne konstrukcije hitre ceste H4/0374 in 0774 Razdrto–Vipava od km 0,000 do km 0,075, razcepa A1/0154 Nanos in priključka A1/0151 Logatec. Izvajalec Kolektor CPG v sodelovanju s CPK za 7,998 milijonov evrov.

6. Cestninske postaje

Dela na cestninski postaji Log na primorski avtocesti A1 so v teku. Pogodbeni rok za izvedbo vseh del na cestninski postaji Log je 75 dni oz. do konca julija, ko morajo biti odstranjene vse zapore z vozišča. Dodatno pa se bo na območju današnje upravne stavbe cestninske postaje urejal plato za namen nadaljnje uporabe tega območja še 55 dni (do konca septembra), kar pa naj ne bi bistveno vplivalo na pretočnost prometa. Torej bodo dela na cestninski postaji v celoti, to pomeni vključno z novim platojem v zaledju, končana predvidoma konec septembra.

Cestninska postaja Torovo na gorenjski avtocesti A2 je v teku, končana bo predvidoma konec julija.

Cestninska postaja Unec na primorski avtocesti A1 vključno s platojem, predvidoma med 2. 7. in 14. 7. 2018.

Cestninska postaja Logatec na primorski avtocesti A1 vključno s celotnim voziščem na priključku do industrijske cone, predvidoma med 16. 7. in 3. 8. 2018.

Cestninska postaja Vrhnika na primorski avtocesti A1 vključno s platojem, predvidoma med 6. 8. in 25. 8. 2018.

Cestninska postaja Nanos, vključno s preplastitvijo vozišča je predvideno v septembru (po zaključku turistične sezone).

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.