https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Direktorske goljufije tudi na območju Pomurja

Murska Sobota, 15.06.2018 ob 14:00  

V zadnjem obdobju so pomurski policisti prejeli več prijav poskusov spletnih goljufij.


Tudi pomurski policisti so v zadnjem obdobju prejeli več prijav poskusov spletnih goljufij. Vsem prijavam je skupno, da računovodje različnih družb ali javnih zavodov prejmejo elektronsko sporočilo neznanega storilca, ki se jim predstavi kot njihov direktor. V elektronskem sporočilu dobi računovodja navodila, naj določen znesek (običajno gre za zneske v več tisoč ali deset tisoč evrov) nakaže na tekoče račune neznanih bank. Pri tem storilci, ki se predstavijo kot vodje oziroma direktorji ˝napadene˝ družbe ali zavoda, posredujejo številko tekočega računa in podatke o banki v tujini. Žal so v enem primeru računovodjo družbe tudi uspeli prepričati, da je denar dejansko nakazal na navedeni tekoči račun. Kriminalistična preiskava poteka v smeri preiskovanja sumov storitve kaznivega dejanja goljufije. Dosedanje ugotovitve pa kažejo, da so IP naslovi, iz katerih so poslana lažna sporočila, iz tujine.


Policisti opozarjajo vse, naj bodo pozorni na pošiljatelje sporočila. Če se izpišeta ime in priimek, še ni nujno, da je to res ta oseba. Pozornost naj posvetijo elektronskemu naslovu, s katerega dobijo takšno nenavadno elektronsko pošto. Preverijo naj torej, če je naslov pravi in če sporočilo prihaja z legitimne domene. Ob vsakem najmanjšem dvomu v verodostojnost sporočila je treba to preveriti pri pošiljatelju in po drugih komunikacijskih kanalih.

FOTO: primorski.it

Takšne prijave poskusov goljufij niso redke, prav tako se dogajajo tudi drugod po svetu. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.