https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na negovskem gradu so predstavili zdravilne moči zelišč

18.06.2018 ob 12:04  

V soboto, 16. junija, je na gradu Negova potekal zeliščarski dan. Zavod KulTur je v objemu idilične pokrajine, pripravil pravo doživetje za ljubitelje zelišč.


Dogodek sta otvorili dve krajši predavanji na temo zdravilne moči zelišč in predstavitve zeliščarke Apolonije. Slednja je bila vključena v zadnji čarovniški sodni proces na Štajerskem, in sicer med 1744 in 1746. Apolonija Heric je bila zeliščarka in, po zapisih zelo pametna ženska iz Veržeja, ki je takrat veljal za “čarovniško gnezdo.” Graška vlada je 01. 07. 1746, na podlagi pomanjkanja dokazov, ukazala krvnemu sodniku, naj jetnico Apolonijo izpusti.

   

Foto: O zdravilni moči zelišč je predavala Darja Kovačič, desno - moderna uprizoritev Apolonije

Voden sprehod po zeliščnem vrtu

Osrednja aktivnost dneva je bil voden sprehod po zeliščnem vrtu, ki ga je uredila Darja Kovačič. Vrt in zelišča ter njihove blagodejne učinke na telo in duha, je obširno predstavila znana slovenska zeliščarka Mirjam Grilc. Med drugim je obiskovalcem podala uporabne napotke za ureditev domače lekarne in lastnega zeliščnega vrta.

 

Predstavitvena tržnica in ogled gradu

V okviru dogodka je bila organizirana tudi tržnica, kjer so se predstavila društva in podjetja, aktivna na področju zeliščarstva in takšne ali drugačne uporabe zelišč. Med njimi so bila Zrirap iz Beltincev, Zdravilišče Radenci, Bioterme Mala Nedelja, Natural Just in razna turistična društva. Na svoj račun so lahko prišli tudi otroci, saj so bile prav za najih organizirane ustvarjalne delavnice. Udeleženci so si pod strokovnim vodstvom lahko ogledali tudi grad Negova.

 

 

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija