https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Koliko nelegalnih prestopov meje smo zabeležili?

20.06.2018 ob 6:00  

V zadnjem času je več poskusov nezakonitega prestopa zunanje slovensko-hrvaške meje.

Begunec ali migrant?

Kot pojasnjuje Organizacija Združenih narodov za begunce (UNHCR,) “so begunci osebe, ki bežijo pred oboroženimi spopadi ali preganjanjem,” poročajo na delo.si. Begunci so pravno opredeljeni in zaščiteni z mednarodnim pravom, ki temelji na “Konvenciji o beguncih” iz leta 1951. Tam so opredeljene podrobnosti begunskega statusa in zaščite, ki so jo države dolžne nuditi beguncem.

Migranti se selijo na podlagi želje za izboljšanjem ekonomskega statusa in podobno, niso pa izpostavljeni neposrednemu tveganju ali smrti. Primer migrantov je recimo veliko Pomurcev, ki dela v sosednji Avstriji. Ti so večinoma dnevni migranti, kar pomeni, da se vsak dan vrnejo nazaj v lastno državo.

“Lani je bil vsaki dve sekundi nekdo primoran zapustiti svoj dom.”

Tako poročajo na slovenski tiskovni agenciji, pri čemer dodajajo, da so to večinoma ljudje iz revnejših držav. Antonio Gutteres, trenutni Generalni sekretar ZN, je opozoril, da gre za tematiko, ki se direktno tiče 68 milijonov ljudi - beguncev. Izrazil je tudi zaskrbljenost zaradi tega, ker je beguncem, ki bi na podlagi mednarodnega prava morali dobiti zaščito, ta velikokrat odklonjena. Pomoč beguncem ni stvar posameznih držav, ampak morajo v tem problemu mednarodne skupnosti delovati združeno. "Ali stopimo skupaj ali pa nam bo spodletelo," pišejo na straneh Združenih narodov.

Nelegalni prestopi meje v Pomurju

Iz raznih virov lahko zadnje čase kar pogosto slišimo informacije o povečanem številu migrantov, ki prečkajo Slovenijo, ker pa govoricam ne gre vedno zaupati smo o tem povprašali Policijsko upravo Murska Sobota. Sporočili so nam, da so letos, do 5. junija obravnavali 95 tujcev zaradi nezakonitega prestopa zunanje slovensko-hrvaške meje, lani v enakem obdobju pa 39 tujcev. Problematika se je torej povečala za 143 %. Med obravnavanimi tujci je največ državljanov Pakistana (72 primerov), sledijo pa državljani Turčije (9 primerov), ostali pa v manjšem številu. Velika večina tujcev zaprosi za azil v Sloveniji, zato so hrvaškim varnostnim organom uspeli vrniti 20 tujcev. Na notranjih mejah z Republiko Madžarsko in Republiko Avstrijo se je problematika identična lanski, saj so letos in lani v istem obdobju obravnavali 15 tujcev, so nam povedali na Policijski upravi Murska Sobota.

Razni dogodki opozarjajo na tematiko

Svetovni dan beguncev po vsem svetu obeležujejo z dogodki, nič drugače ni v Sloveniji. Osrednja prireditev se dogaja danes, na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem v Ljubljani. Cilj projekta je usmerjen na osveščanje javnosti in informiranje o problematiki begunstva in begunske izkušnje, ter o reševanju izzivov ter integraciji.

Foto: Arhiv Pomurec.com

V MIKKu festival migrantskega filma

Slovenska filantropija je za svetovni dan beguncev pripravila Festival migrantskega filma. Tokratni festival poteka že deveto leto, tokrat od 18. do 21. junija v Ljubljani in v devetih drugih krajih po Sloveniji, med njimi je tudi Murska Sobota. MIKK sodeluje kot projektni partner in bo danes zvečer, z začetkom ob 21.00, na ogled postavil dva filma. Na kratko ju predstavljamo spodaj.

1. Film nosi naslov “Kot gora / Like the Mountain”

(Andreea Udrea, Slovenija, 2017, kratki dokumentarni film, 17′, slovenski podnapisi.)

Portret Ahmada Šamija, brivca iz Sirije, ki je v Slovenijo prispel januarja 2016. Kljub prizadevanjem še nima urejenega statusa; še huje, grozijo mu z deportacijo na Hrvaško. Med tem, ko na ministrstvu še razpravljajo o njegovem primeru, lahko Ahmad le čaka.

2. Film se imenuje “Tovarna oblakov / Cloud Making Machine”

(Susanne Dzeik, Nemčija, 2017, dokumentarni biografski film, 75′, slovenski podnapisi.)

Film pripoveduje zgodbo treh mladih Berlinčanov, ki so se pred kratkim priselili. Govori o težavah, s katerimi se srečujejo v vsakdanjem življenju v Nemčiji. Občutek družine najdejo v gledališki skupini. V video posnetkih za svoje družine v domovini, kjer divjajo vojne in pustoši revščina, razkrivajo najgloblja čustva.

 

    Fotogalerija